Sanditamisfestival kutsub homme kõiki marti jooksma

Foto: erakogu
Foto: erakogu

Homme, 9. novembril toimub Euroopa kultuuripärandiaasta raames üleriigiline maskeerimis- ja sanditamisfestival „Hakkame santima“. 9. novembril joostakse marti ja Eesti eri paigus toimuvad mardipeod, 10. novembril on sanditamiskonverents ja 11. novembril suur perepäev ja kontsert Tartus, kus lisaks eestlastele astuvad üles folklooriharrastajad Venemaalt, Lätist ja Itaaliast.

Sanditamisfestivali eel on toimunud ja toimuvad koolitused Eesti eri paigus. Üleriigiline mardisandijooksmine Euroopa kultuuripärandiaasta puhul on ellu kutsutud selleks, et säiliksid meie enda mitmekesised sanditamistraditsioonid just perede, noorte ja teiste inimeste elavas kasutuses.

Läänemaal toimub selle päeva puhul homme Ristil mardipulm, sest siin piirkonnas on olnud kombeks korraldada pärast mardisanditamas käimist pidada mardipulma.

Mardipulmas saab õppida vanemaid seltskonnatantse, tutvuda mardikombestikuga ja jagada muljeid mardikäimisest. Lisaks esineb folklooriansambel Ugrada Pihkvast, Risti Rahvamuusikud, Kail ja Enrik Visla, laulumänge mängib rahvaga ansambel Laulvad Lagled.

Lisaks kadri- ja mardisantidele käisid Eestimaal ringi veel ka hingesandid, jõulusokk, üksik ketrajaeit, krutskiline kadrihani ja paljud teised põnevad tegelased?

Sügistalvsel ajal sanditamas käimine ja enda maskeerimine on üks iidne ning kõikidele läänemeresoomlastele omane kujutelm. Pea iga põlisrahva kultuurist võib leida paralleele meie kadri- ja mardisantidele, olgu selleks siis näiteks Tiibeti kloostrites tehtavad rituaalsed maskeeritud pühad tantsud Losari festivali ajal, Itaalias Sardiinia piirkonnas ringi liikuvad lambanahkadesse mässitud ja puidust looma- ja inimese maske kandvad sandid või baierimaal jõulude aegu ringi liikuvad hirmutavad Krampuse-karakterid.

Üleriigilist mardisandijooksmist Euroopa kultuuripärandiaasta raames veab eest Eesti Folkloorinõukogu koos Rahvakultuuri Keskusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments