Terviseamet hoiatab pühade tähistamise eest

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: arhiiv

Terviseameti hinnangul tuleb koroonaviiruse levikut arvestades tõsiselt mõelda halloweeni, mardipäeva ja kadripäeva ohutule tähistamisele.

Tervisameti peadirektori Üllar Lanno sõnul on neist kolmest tähtpäevast ohutuim täna tähistatav halloween, sest erinevalt mardi- ja kadripäevast ei kutsuta uksele uksele käivaid lapsi tuppa. “Oluline on, et halloweeni jooksmise puhul tuleb hoida distantsi ja kontaktid lühiajalisena,” ütles Lanno. Kergetegi haigusnähtudega lapsed ei tohi väljas ringi liikuda.

“Samuti ei tohi ust avada koroonaviirusesse nakatunud, nende lähikontaktsed ega inimesed, kellel on haigusnähud või kes ootavad koroonaviiruse testi tulemust.

Halloweeni puhul on mõnevõrra suurem oht nakatuda just lastel, sest nende kätte antakse eri kodudes olnud maiustusi. “Kuigi koroonaviirusesse nakatutakse siiski peamiselt lähikontakti teel, pole täielikult välistatud ka nakkuse saamine pindadelt. Seega on laste nakatumise oht maiustusi vastu võttes mõnevõrra suurem,” ütles Lanno.

Omaette probleemiks peab terviseamet halloweeni tähistamisega seonduvaid pidustusi, sest SARS-CoV2 on siiani suutnud Eestis tekitada pidutsemisega seonduvaid koldeid. “Peole ei tohi minna halva enesetundega. Kui inimene on väsinud, peab ta end kodus välja puhkama, sest ka väsimus võib olla viide nakatumisele,” ütles Lanno.

Novembris tähistatava mardi- ja kadripäeva puhul soovitab terviseamet lähtuda epidemioloogiliselt olukorrast. “On selge, et neid traditsioone tuleb sel aastal austada mõnevõrra teistmoodi,” ütles Lanno. “Kui on väga suur soov end mardiks või kadriks riietada ja kedagi külastada, võiks seda teha kokkuleppel nendega, kellega iga päev kokku puututakse.”

Halloweeni ehk kõigi pühakute ööd tähistatakse 31. oktoobril, mardipäeva 10. novembril ja kadripäeva 25.novembril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Toetame
2 aastat tagasi

Marti.

K.S.
2 aastat tagasi

Selle rehvormisotside karnevali, halloveeni, võiks üldse Eestis keelustada, kuna tegu on sissetoodud klounide “pühaga” ja MARDIpäev tuleks rahvuspühaks, koos vaba päevaga, noh nagu jõulud, kuulutada…sest Mart on õige Eesti mees ja teab mis Eestile hea on.

juss
2 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Aamen! irw