0

Eile esitletud raamat „Piiskop ja ristisõda 1206” kirjeldab Vormsi asustamise lugu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee


Jonathan Lindström ja Ivar Rüütli raamatu esitlusel. Foto: Arvo Tarmula

Teisipäeval, 16. oktoobril esitlesid Rootsi ajaloolane Jonathan Lindströmi ja tõlkija Ivar Rüütel Rannarootsi muuseumis ühistööna valminud eestikeelset eestirootsi asustuse algusele valgust heitvat raamatut „Piiskop ja ristisõda 1206”.

Jonathan Lindström on Vormsi juurtega ajaloolane, kes on välja pakkunud teooria, et esimesed rootsi talupojad asustati juba 1206. aastal Vormsi saarele Ölandilt. See viib eestirootsi asustuse alguse seniarvatust mitukümmend aastat varasemaks. Rootsi talupoegade ümberasustamise taga oli üks mees – Lundi peapiiskop Andreas Sunesen.

Lindströmi raamat pole pelgalt Ölandi talupoegade ümberasustamise lugu, vaid avab ka 12. sajandi lõpus ja 13. sajandi alguses elanud inimeste eluolu ja mõttemaailma, räägib toonasest võimupiiride jagamisest Läänemere mõlemal kaldal ja sellest, kuidas rootslased Lihulasse jõudsid, samuti keskaja ühe mõjukama kirikutegelase Suneseni elukäigust.

Kolm aastat tagasi ilmunud raamat on eesti lugejateni jõudnud tänu Ivar Rüütli tõlkele.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz