Juhtkiri: Linnamets vajab majandamist

Lääne Elu

info@le.ee

Lausa rõõm oli kogeda Haapsalu volikogu septembrikuisel istungil, kuidas volikogu liikmed ühe teema peale süttivad, julgelt küsimusi esitavad, oma seisukohti välja ütlevad. Volinike südame pani põksuma mets.

Kõigepealt tutvustas RMK metsaülem Tanel Ehrpais, kuidas ja mis mahus kavatseb riigiasutus Haapsalu metsa majandada (loe: maha raiuda). Selle peale tuli küsimusi poolelt tosinalt volikogu liikmelt, nii filosoofilisemaid kui ka praktilisemaid ja konkreetsemaid. Küsijate seas oli nii opositsiooni kui ka koalitsiooni liikmeid. Küsiti isegi siis, kui millestki aru ei saadud, kartmata endast võhiku muljet jätta. Jaguks sellist aktiivsust ka teistesse teemadesse!

Küllap just RMK raieplaani tutvustus ja laiemalt Haapsalu võitlus linna jaoks väärtusliku metsa lageraiujatega oli taust, mis muutis muidu formaalse otsuse tegemise Valgevälja metsa raieõiguse müügi kohta emotsionaalseks. Võib ju tunduda veider, kui istungi alguses ründad riigimetsa majandajaid, kes hoolimatult metsa hävitavad, aga tund aega hiljem lubad ühtegi küsimust küsimata linnavalitsusel linna mets raiumiseks maha müüa.

Kuigi volikogu opositsiooni liige Lauri Luik tegi ettepaneku Valgevälja metsa müügikava veel mitte vastu võtta, ei ole sellele tegelikult suurt midagi ette heita. Linnavalitsus sai metsa riigilt 2011. aastal ja on seda vähehaaval majandanud. Nüüd tahetakse müüa raieõigust umbes 200 000 euro eest tingimusel, et ei tehtaks lageraiet. Erametsaliidu tegevjuht Mikk Link hoiatas, et seetõttu võib linn kaotada raha. Aga linnavalitsusel on kohustus seda metsa tulevaste haapsallaste jaoks säilitada, isegi kui nii jääb osa võimalikust rahalisest kasumist saamata. Ja sama vastutustundetu oleks linnamaal asuvat metsa üldse mitte hooldada. Tuleb vaid jälgida, et metsa müügist saadavat raha kergekäeliselt ei kulutataks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Vasja Vase tänavalt
5 aastat tagasi

Volikogu võttis ühehäälselt 29.06 vastu lisaeelarve , kus metsa müügist saadavatele tuludele oli 80 000 eurot otsa keevitatud. Tuludeks sai planeeritud 153 000 eurot. Vahet ei ole, kes selle metsa maha võtab, kas RMK ebaeetiliselt või linn eetiliselt, aga mets saab maha võetud. Üks küsimus. Kas 153 000 eurot on umbes 200 000 eurot ?