Vormsi sai helikopteriplatsi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7
Vormsi lennuvälja servas asuv helikopteri maandumisplats on nüüd ka ametlikult avatud. Foto Meeme Veisson

Vormsi lennuvälja servas Hullos sai valmis helikopteri maandumisplats, mida kasutab eelkõige Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) haigete transportimisel saarelt haiglasse.

Keskmiselt lendab haigla kopter kord kvartalis. Korralikku maandumisplatsi vajab Vormsi vallavanema Ene Sarapuu sõnul peamiselt PERH, kes kopteriga saarelt haigeid Tallinna toimetab. Haigete transpordiks saarelt mandrile kasutatakse sõltuvalt haige seisundist kolme moodust – kiirematel juhtudel kopterit, vähem kriitilistel juhtudel vabatahtlike merepäästjate kaatrit või parvlaeva, millel on Rohukülas kiirabiauto vastas.

Kui sageli peab kopter saarelt haiget ära viima, ei osanud Sarapuu täpselt öelda: „See sõltub olukorrast: vahel käib nädalas mitu korda, vahel ei käi tükk aega.”

Seni maandusid kopterid tähistamata lennuvälja serval. See polnud turvaline.

Helikopteriplatsi valmimine venis, sest ehitaja ei jõudnud õigeks ajaks paigaldada maandumistulesid ja tuulekotti. „Nüüd on kõik valmis, plats on rahvusvaheliste standardite järgi tähistatud ja siia võib ükskõik kes maanduda,” ütles Sarapuu. Eile oli platsi pidulik avamine.

Maandumisplats on valatud spetsiaalsest kõvendatud betoonist. Armatuuri pole betoonivalus kasutatud, sest see võiks mõjuda halvasti kopteri elektroonilistele seadmetele. Kopteri maandumiskoht on tähistatud H-tähe ja tulederingiga.

Maandumisplats läks maksma üle 71 000 euro. Peatöövõtja oli OÜ Werm.

Kuigi maandumisplats ise on valmis, on Sarapuu sõnul järgmisena vaja rajada platsi serva kanderaami tarvis kallak ja kiirabiauto ligipääsuks tee.

Fotod Arvo Tarmula ja Meeme Veisson

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tean nüüd
5 aastat tagasi

lennuvälja servas Hullos…
Hullo asub lennuvälja väikeses servas.;;;)))

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi
Reply to  tean nüüd

Pole siin hullu midagi.Kahekümne aasta pärast täna 70 aastane inimene ei ole võimeline enam üldse ajalehte lugedes kirjutatust aru saama.
Selle eest hoolitsevad meie kõrgelt haritud ajakirjanikud !