Haapsalus toimuvad sõpruskoguduste päevad

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Tiit Salumäe. Foto Arvo Tarmula

Sel nädalavahetusel peetakse Haapsalus järjekorras juba kolmandaid EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse sõpruspäevi, mille motoks on seekord valitud “Muutuvad ajad, stabiilsed suhted”. Külla oodatakse koguduse sõpru seitsmest sõpruskogudusest ning Schmalkaldeni praostkonnast.

Piiskop Tiit Salumäe sõnul on Haapsalu koguduse aktiivne suhtlus sõpruskogudustega kestnud juba ligi 30 aastat. Sellesse perioodi mahuvad suured poliitilised muutused ja arengud. Sõprussuhted on tema sõnul tuginenud ühisel usul, mis on sõprussuhete „kullaproov“. “Meil on mitu sarnast proovikivi: sekulariseerumine, islami kasvav mõju lääneriikides ja institutsionaliseeritud usust kaugenemine, ühiskonna ja inimeste muutunud ootused kiriku suhtes,” tõdeb piiskop Salumäe.

Korraldustoimkonna liikme Kristi Ainjärve sõnutsi soovitakse jagada oma külalistega Haapsalu linna ja kogukonna vilgast kultuurielu, kuid samas ka lihtsalt koos olla, arutleda koguduste jaoks olulistel teemadel ja teha plaane edasiseks koostööks.

Üheks põnevaks ja harivaks sündmuseks on korraldajate hinnangul kindlasti laupäeval, 25. augustil toimuv sõpruspäevade konverents. Konverentsi peaettekande peab piiskop emeeritus Eero Huovinen. Ettekandega esinevad ka EELK peapiiskop Urmas Viilma ning välissuhete assessor Kadri Eliisabet Põder. Konverentsile on oodatud ka kõik koguduse liikmed.

Konverentsile järgneb paneelvestlus, kus nelja riigi esindajad – Urmas Viilma, Ilari Rantakari, Ralf Gebauer ja Martin Booth – arutlevad selle üle, millised on tänased suurimad proovikivid ristikirikule ning kuidas on kogudustel võimalik panustada stabiilsuse tagamisele globaalselt, riiklikult ja kogukondlikult.

Pühapäeval kell kl 11 toimub sõpruspäevade, piiskopivapi õnnistamise ja hõbeleeri jumalateenistus toomkirikus. Jutlustab piiskop emer. dr. Eero Huovinen.

Haapsalu Püha Johannese koguduse eelmised sõpruspäevad leidsid 5 aastat tagasi.

 

Sõpruspäevade kava

Reede, 24. august

19.00 Sõpruspäevade avamine, informatsiooni jagamine ja avapalvus (Jaani kirik)

23.15 Öökontsert. Tütarlastekoor Canzone, dirigent Ulrika Grauberg. (Toomkirik)

 

Laupäev, 25. august

9.30 Registreerimine ja hommikukohv Jaani kirikus

10.00 Sõpruskoguduste päevade konverents „Muutuvad ajad, stabiilsed suhted“

Konverentsi avamine – piiskop Tiit Salumäe ja moderaator Liina Põld

Sissejuhatus – peapiiskop Urmas Viilma

Ettekanne „Konfliktist koostööni. Luterliku ja katoliku kiriku suhted“ –

piiskop emer. dr. Eero Huovinen

EELK rahvusvahelisest koostööst – assessor Kadri Eliisabet Põder

Sõpruskoguduste esindajate sõnavõtud

12.15 Kohvipaus

12.45 Paneelvestlus: Urmas Viilma, Ilari Rantakari, Ralf Gebauer, Martin Booth

Mis on tänased suurimad proovikivid ristikirikule?

Kuidas saame anda panuse stabiilsuse tagamisele globaalselt, riiklikult ja kogukondlikult?

14.00 Konverentsi kokkuvõte ja lõpetamine – piiskop Tiit Salumäe

20.00 Palvus Taizé lauludega – piiskop Tiit Salumäe ja õpetaja Tiina Klement (Jaani kirik)

23.15 Valge Daami aja öökontsert (Toomkirik)

Pühapäev, 26. august

11.00 Sõpruspäevade, piiskopivapi õnnistamise ja hõbeleeri jumalateenistus armulauaga. Teenivad piiskop emer. Eero Huovinen, piiskop Tiit Salumäe ja sõpruskoguduste vaimulikud. Organist Lia Salumäe. Laulavad koguduse koorid, dirigendid Lia Salumäe ja Sirje Kaasik. (Toomkirik)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments