Galerii: Art Allmäe must näitus toob meieni Vene poliitika tänapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 22


Täna avati Haapsalu linnagaleriis kujuri ja installatsioonimeistri Art Allmäe näitus ” Paint it Black. III“. Foto: Urmas Lauri

Galerist Agur Kruusingu sõnul on Allmäe taiese sõnul fiktsiooniga, mis tekkis väikese idee ajendil.

“Kunagi, 2014, tegin ühe valge näituse, külma sõja teemalise, mis puudutas ka Vene temaatikat ja peale seda oli mul kindel plaan teha musta värvi näitus,” selgitas Art Allmägi.

“Paint it Black” on enne Haapsalut üleval olnud nii Tallinnas kui ka Tartus, kuid Allmäe sõnul on kõik näitused siiski mõnevõrra erinevad. Tallinnas oli väljapanek väiksem, Tartus omakorra suurem kui Haapsalus.

Mustade kujude idee sai Allmäe sellest, et 2015. aastal jõustus Venemaal seadus, millega salastati kõikide sõjaväelaste surmapõhjused. Kellegi hukkumist faktina varjata on keeruline, kuid peita saab surma asjaolusid ja põhjuseid. Võõrriigis hukkunud sõdurid viibivad tihti ametliku selgituse kohaselt, kuid lähedastele üllatuslikult, puhkusel. Kuuliaukudest hoolimata seisab lahkamispaberitel surmapõhjusena südameatakk. Inimene on muudetud ressursiks, keda võib saata kuhu iganes, tegema mida iganes.

Näitus jääb avatuks 2. septembrini.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Kas teistes riikides on lood teisiti,surmasaanud eriüksuslasi,merejalaväelaseid ei tunnistata omadeks.Maailm toimib kõikjal ühtmoodi oleneb ainult kust poolt vaadata ja mida näha tahetakse !

juss
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

No päris kgb/ fsb koolitust igas riigis siiski pole!