Täna algav Hiiu Folk avab hästi hoitud saladusi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hiiu Folk on tuntud oma lastesõbralikkuse poolest. Foto: Hiiu Folk
Hiiu Folk on tuntud oma lastesõbralikkuse poolest. Foto: Hiiu Folk

Täna algav 14. pärimusmuusika festival Hiiu Folk on pungil head muusikat ja harivaid tegevusi.

Juba enne ametlikku algust räägib teadur Helen Kõmmus „salastatud Hiiumaast”. Nimelt tuli mullu eesti rahvaluule arhiivist välja filmirull saarel 1959. aasta üles võetud kaadritega, kus näeme mitmeid Hiiumaa toonaseid tuntud jutustajaid, rahvalaulikuid ja pillimehi. Unikaalsele rahvaluulematerjalile lisaks on filmilindile jäädvustatud toonase piiritsooni eluolu, sh sadama argipäeva ja sealseid rajatisi. Viimane oli tookord tundlik ja isegi ohtlik materjal. Oluliste riiklike objektide filmimine võis halvemal juhul kvalifitseeruda spioneerimiseks ja riigireetmiseks. Nüüd on aeg peidus olnud haruldased kaadrid avalikkuse ette tuua.

„Mida enam ma Hiiumaa rahvaluulesse süvenen, seda enam veendun, et Hiiumaa on üks paremini varjatud saladusi eesti rahvaluule uurimises,“ ütleb Helen Kõmmus. „Hiidlaste pärimus on pahatihti jäänud saarlaste ja muhulaste varju, kes on rahvaluulekogujaid peibutanud oma suulise vanavara rohkusega. Hiidlasele pole aga n-ö massikultuur kunagi meelt mööda olnud. Tema lauludele ja juttudele on omane eriline kvaliteet, mis hakkab avanema alles lähemal süvenemisel. Seda kinnitab ka 1959. aasta Hiiumaa rahvaluuleekspeditsioonilt kogutud mitmekihiline ja põnev materjal.”

Reedel räägib Kassari muuseumimajas saare ajaloost talle omasel põneval viisil Hiiumaa muuseumide teadusdirektor Helgi Põllo. Pärast teda hakkab sealsamas kooslaulmist „dirigeerima” Valter Parve, suvehiidlane Reigist, Pärnu kolledži lektor, satiirik, armastatud plaadikeerutaja ja laulude ühislaulmise propageerija. Järgmisel päeval keerutab Parve vinüüle ja üheskoos kuulatakse väliseestlaste loodud muusikat: Olaf Kopvillem, Naan Põld, Hämarik jpt.

Hiiu Folgi külastajat ootavad veel matkad Vissulaiule ja Kõpu poolsaarele Tiit Leitoga Tõnupsi luiteid vaatama, hiiu kandle ja djembe õpitoad, tantsuõhtu seltskonnatantsude ja -mängudega, Eesti dokumentaalfilmid ning muidugi kontserdid: spetsiaalselt Hiiu Folgiks kokku tulev trio Riho Sibul – Jaak Tuksam – Ain Agan, elektrooniliste hiiu kannelde duo Puuluup, autorilaule esitav Pööriöö, lõõtsakuningas Juhan Uppin, mõtlik ja vägev Mari Kalkun koos Aleksandra Kremenetskiga, Jaak Johanson ja Krista Citra Joonas tuntud headuses, tuline Svjata Vatra, eksootiline Oxus jpt. Usbeki traditsioonilise klassikalise muusika ansambli Oxus professionaalsed muusikud toovad lauludele lisaks kaasa midagi veel kaunimat – eksootilise tantsijanna, kes lisab muusikale hoopis uue ja erilise mõõtme.

Kõige väiksemate folgiliste jaoks on festivalil lastepesad, kus saab meisterdada ja mängida ning kohtuda rännukoer Klausiga Lottemaalt ja Kärdla nukuteatri tegelastega. Kassari kiigeplatsil saavad lapsed kas või palja jalu ringi lipata.

Hiiu Folk kestab 19.–22. juulini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments