Metropoliit Korneliuse esimene töökoht oli Haapsalus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Metropoliit Kornelius.

Neljapäeval 93aastaselt surnud Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu kiriku metropoliidi Korneliuse esimene töökoht oli Haapsalus.

EELK piiskop Tiit Salumäe ütles, et Kornelius teenis vaimulikuna Haapsalu ja Läänemaa kogudusi 8. veebruarist 1948 kuni 17. maini 1951.

Korneliuse kogudus asus toona promenaadil Maarja-Magdaleena kirikus. Pärast Korneliuse lahkumist Tallinna sulgesid võimud promenaadil asunud kiriku ja õigeusu kogudus saadeti Haapsalu vana kalmistu kirikusse. Moskva patriarhaadile alluv õigeusu kogudus tegutseb seal ka praegu.

Salumäe ütles, et Kornelius oli hooldajaõpetaja ka Vormsi ja Väike-Lähtru õigeusu kogudustele. „Haapsalu õigeusu kogudus oli toona elujõuline, kogudus oli nii suur, et vana kalmistu kirikusse nad korraga teenistusele ei mahtunud,” meenutas Salumäe.

Hiljem puutus Salumäe Korneliusega kokku kirikute nõukogus. „Kornelius oli avatud meelega inimene, hea organisaator,” ütles Salumäe.

Kornelius sai Eesti õigeusklike peaks 1990, juhtides kiriku Moskvale alluvat haru kuni oma surmani. Salumäe arvutuste järgi oli Kornelius maailma vanim kirikupea.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments