Rahvusarhiivi ajaveeb kirjutab Suure-Lähtru mõisakoka testamendist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Suure-Lähtru mõisa koka Mardi testament. Foto Eesti Rahvusarhiivi ajaveeb EAA.895.1.56.

Rahvusarhiivi ajaveeb on näituse “Kus surijaid, seal pärijaid” lugudest toonud lugejate ette Suure-Lähtru mõisa koka Mart Kivitsa testamendi.

Martna kihelkonna Suure-Lähtru parunite von Rammide kokk Mart Kivits suri tiisikusse 1869. aastal.

Mart oli sündinud 1815. aasta 19. juulil Vihterpalu mõisa Kurkse küla Matso talus. Risti kihelkonnas von Rammidele kuulunud Vihterpalu mõisa 1835. aasta revisjoni nimepanemisraamatus on 19aastasele Mardile perekonnanimeks antud Markewitsch, millest ilmselt mugavama hääldamise tulemusel jäi alles Kivits.

Kuidas sattus orvuks jäänud Mart mõisa kööki kokaks, sellest ei ole midagi teada, kuid Vihterpalust Suure-Lähtrusse tuli mees ilmselt koos härrastega, kes ostsid 1856. aastal selle mõisa ning müüsid taas edasi aastal 1875.

Oma testamendis on Mart jätnud Suure-Lähtru mõisa virtinale, Emilie Friedenheimile, üks kast pesuga ja üks padi; Piimarentnikule e. holländerile üks seinakell, üks kena köögi pada, k ohviveski, raseerimisnuga ja võrk; köögitüdrukule jäi paar voodilinu, üks villane vooditekk ja üks padi.

Mart on 100 rublaga meeles pidanud ka noorparun von Rammi ja jätnud 100 hõberubla parun Thomas von Rammi eeskostel Martna vallavaeste aitamiseks.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments