0

Juhtkiri: komistus ja edulugu

Lääne Elu

info@le.ee

See, et parvlaevaliiklus Hiiumaale seiskub madala mere tõttu, pole mingi uudis, seda juhtub tavaliselt ikka vähemalt kord aastas. Kivi riigi kapsaaeda tuleb õngitseda Rukki kanalist, mille süvendamist on ikka ja jälle edasi lükatud. Just Rukki kanal on pudelikael, kust suured laevad madala veetaseme korral läbi ei mahu.

Ka siis, kui TS Laevad suursaarte liinidel tegutsema hakkas, oli meri madal, kuid toona olid veel olemas madala süvisega „laid-tüüpi” laevad, mida sai Vjatšeslav Leedo firmalt Saaremaa Laevakompanii rentida. Ilmselt oli see ka põhjuseks, miks tõsist kriisiolukorda ei tunnistatud ning kohe kanalit süvendama ei hakatud. Hea mees, kes lubabki, tuleb praegu kosta riigi lubaduse kohta kanalit sel sügisel sügavamaks kaevata.

See, et Hiiumaa liinil toimetav TS Laevad parvlaevad neljapäeval Heltermaalt Virtsu sadamasse sõitma pani, on hea otsus, nendivad paljud saare ettevõtjad, kellele on kaubaveod olulised. Juba enne oli Hiiumaa ja Saaremaa liinil laevaliiklust korraldav AS Kihnu Veeteed Sõru–Triigi liinil lisareise teinud ja Transaviabaltikaga lennukid Tallinnast Kärdlasse sagedamini lennanud.

See, et Virtsu–Heltermaa laevaliini avamisega tõmmati joon peale nii Hiiumaa ja mandri kui ka Muhumaa ja mandri vahelisele jääteele, on paljusid vihastanud, kuid siin tuleb tunnustada otsustajate kindlameelsust ohverdada jäised lustisõidud hiidlaste eluliini käimashoidmisele.

Hiidlastel tuleb uhke olla ka oma vallavalitsuse üle, sest just vallajuhid on olnud need, kes on pealinnas kabinetiuksi kulutanud ja saavutanud hea koostöö majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, ametite ning vedajatega.

Veel aasta tagasi ei oleks kõik tõenäoliselt nii kiiresti õnnestunud, sest saarel oli omavalitsusi palju ja käsuliin oli pikem. Ametnike ja vedajatega oleks asju ajanud Hiiu maavalitsus, kes pidanuks enne kokku leppima omavalitsustega.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz