EV100 Läänemaal: ministrid sallitavad täna riigivanemate kujusid, Lihulas ja Nõval peetakse pidu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jüri Uluots (vasakult) ja Jaan Teemant. Foto: Urmas Lauri
Jüri Uluots (vasakult) ja Jaan Teemant. Foto: Urmas Lauri

Eesti vabariigi juubelinädal Läänemaal jätkub täna riigivanemate kujude sallitamisega Vanamõisas ja Illustes ning pidude ja kontsertidega Lihulas ja Nõval.

Täna tulevad Lääneranna valda ministrid Urve Palo ja Kadri Simson, et siduda endiste riigivanemate Jüri Uluotsa ja Jaan Teemanti kujudele nende sünnikohas kaela sinimustvalged sallid.

Kell 17 meenutab Uluotsa tema sünnikohas Kirbla kihelkonnas Vanamõisas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ja Jaan Teemantit tema sünnikohas Paatsalus Illustes majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Kohaliku vallavalitsuse esindajate ja külarahva silme all seovad ministrid mälestusmärkide juures olevatele kujudele kaela sinimustvalge salli. Kirblas külastab minister Palo pärast kuju sallitamist ka Kirbla kalmistut, et asetada pärg Jüri Uluotsa hauale. Uluots suri küll 1945. aastal Rootsis, kuid tema põrm maeti 2008. aastal ümber Kirbla kalmistule perekonna hauaplatsile. Jaan Teemanti surma- ja matmiskoht on teadmata.

Samal päeval, kui ministrid riigivanemate kujusid sallitavad, saavad sinimustvalged mütsid-sallid ka paljud muud monumendid üle Eesti. Haapsalus on nimekirjas sellised kujud nagu Hans Alver, Rudolf Tobias, Ernst Enno, Karl Abraham Hunnius, Ants Laipmann, Cyrillus Kreek ja Kepimurdja.

Täna õhtul tähistatakse vabariigi aastapäeva pidulikult Lihulas ja Nõval. Nõva alustatakse mälestushetkega kiriku kõrvale püstitatud Vabadussõjas langenute mälestusmärgi juures, millel järgneb kontsert koolimajas.

Lihulas annavad kontserdi muusika- ja kunstikooli õpilased. Päris õhtul on aga kõik oodatud Lihula kultuurimajja Lääneranna vallavanema Mikk Pikmetsa ja volikogu esimehe Arno Peksari vastuvõtule.

Tähtsa päeva puhul värvub Lihula kultuurimaja sini-must-valgeks.

EV100 Läänemaal 22. veebruaril

Vanamõisas

17 seob Urve Palo Jüri Uluotsa sünnikohas Uluotsa kujule kaela sini-must-valge salli

Illukal

17 seob Kadri Simson Jaan Teemanti sünnikohas Teemanti kujule kaela sini-must-valge salli

Nõval

17.30 mälestushetk Nõva vabadussõjas langenute ausamba juures

18.15 kontsert-aktus Nõva koolimaja hallis.

Lihulas

19 Lihula kultuurimajas Lääneranna vallavanema ja vallavolikogu esimehe vastuvõtt. Esinevad Lääneranna valla lauljad, tantsijad ja luuletuste esitajad, ajastutruu lavakaunistus ja kostüümid, mis põimuvad ühtseks tervikuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lihula elanik
6 aastat tagasi

Lihulas Pärnumaal,Paatsalu juba 60 aastat Pärnumaa