Juhtkiri: maavalitsuse asemele tuleb maavalitsus

Lääne Elu

info@le.ee

Uuest aastast töö lõpetavate maavalitsuste asemele luuakse regionaalhalduse talitused. Uus üksus poleks nagu enam maavalitsus, sest hakkab alluma rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonnale. Niisamuti pole uue talituse juht enam maavanem, vaid lihtsalt riigiametnik. Kui veidi lähemalt uurida, siis mis õigupoolest muutub? Maavalitsus kaotatakse ja selle asemele luuakse sisult uus maavalitsus, küll veidi väiksem ja vähemate, aga ka hajusamate ülesannetega. Talituse juht on endiselt riigi käepikendus kohapeal, nagu seda oli maavanem.

Läänemaal muudab asja eriti kurioosseks, et regionaalhalduse talitust hakkab juhtima endine maavanem Neeme Suur, kes samal ajal juhib ka Lääne-Nigula volikogu. Maavanemana ta seda teha poleks saanud, ministeeriumi palgal oleva talituse juhina aga väidetavalt saab.

Hoolimata sellest, et tegelikult tekib tal kahes ametis varem või hiljem huvide konflikt, sest tema talituse töötajal tuleb teha järelevalvet planeeringute üle. Niisiis algatab Suur volikogu esimehena planeeringu, aga järelevalvet selle üle teeb Suure juhitud regionaaltalituses töötav planeerimisspetsialist.

Väidetavalt huvide konflikti ei ole, sest planeerimisspetsialist on justiitsministeeriumi esindaja maakonnas ega allu formaalselt Läänemaa talituse juhile.

Kui maavalitsuste kadumist alles planeeriti ja arutleti selle üle, mis ülesanded kellele jäävad, oli just Suur see, kes kritiseeris planeeringute üle järelevalve tegemise minekut ministeeriumi alla.

Suurt ootab ees üsna häguse ameti sisuga täitmine. Kuigi regionaaltalituse juhi tööülesannete loetelus ei ole maakonna esindamist ega kooshoidmist, saab ta soovi korral riigi esindajana maakonnas ka seda teha. Sotsiaaldemokraat Suurel on see võimalus kasvatada isiklikku populaarsust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maire
6 aastat tagasi

Vat see on juba riik ! Koondamistasu kümned tuhanded käes !!!

ohoo
6 aastat tagasi

selline hägus, ilma reaalse vastutuse ja sisuta amet? Huvitav, et osadele on sellised ametid ikka väga ligitõmbavad ja osadele inimestele mõttetud ja igavad.

AHTO
6 aastat tagasi

No,krt, ärge proovige mulle enam kunagi tõestada,et meil on normaalne riik.

REIN
6 aastat tagasi

Suurel on ikka jultumust. Lasi maakonna ära lammutada ja arvab endiselt, et on hea juht.

mis muud
6 aastat tagasi

arvatavasti topelt kuludega ka.

noh
6 aastat tagasi

einoh tohoh