Hardi Rehkalt: Lääne-Nigulas ei ole millegi pihta tuld anda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Hardi Rehkalt oli Martna volikogu esimees kuni selle laialisaatmiseni 2015. aastal. Foto: Arvo Tarmula

EKRE nimekirja esinumber Lääne-Nigula kohalikel valimistel Hardi Rehkalt ütleb, et ei saa aru, miks loomeinimesed tema erakonda kardavad. „Ju nad on millestki valesti aru saanud,” arvas Rehkalt.

EKRE tunnuslause on „Anname tuld!”. Mille pihta te Lääne-Nigulas tuld annate?

Lääne-Nigulas ei olegi nagu millegi pihta tuld anda. Ei julgeks väita, et midagi oleks väga valesti. Meie oleme keskuseta valla kontseptsiooni poolt. Et kõik piirkonnad areneksid võrdselt ja Taeblast ei ehitataks linna. Ega EKRE sellega teistest nimekirjadest eristu. Nagu ka sellega, et kõik koolid jäävad alles. Kõigil on üks ja seesama plaan.

Aga millega te eristute?

Iga erakond toob kaasa oma maailmavaate. Nii meiegi. Kohalik omavalitsus on koolipidaja. Igasugused roosa pluusi päevad lasteaias ja koolis võiks olla olemata. Lugesin hiljaaegu, et kuskil lasteaias oli neegrinukk, millega õpetati lastele kätlemist. Kas selle peale ikka peaks energiat ja raha raiskama? Kui me tahame noori kasvatada, siis tuleks neile maanteekraavis magavat joodikut näidata ja öelda, et selline ei tohi nende tulevik olla.

Kas veel midagi?

Noarootsi püsiühendus tuleks saada riiklike finantseeringute programmi. EKRE-l on see võimalus. Meie erakonna liikmed on Haapsalus, Lääne-Nigulas ja Toompeal. See asi tuleb ära teha.

Teie olete Martnast. Mis on Martna mured?

Kortermajad. Need on valla omad ja pole heas seisukorras. Korteriühistud on moodustamata. See ei saa nii jääda, tuleb moodustada ühistud ja valla majad peavad saama elanike majadeks.

EKRE Lääne-Nigula nimekirjas on 13 inimest. Miks te täisnimekirja kokku ei pannud?

Nimekirja kokkupanek oli väga raske. Inimestel ei ole tahtmist volikogu tasandil kaasa lüüa. Need, kes on meie nimekirjas, teavad, mida nad teevad. Need on kindlad inimesed.

Kui palju EKRE kohti saab?

Kaks-kolm kohta oleks Lääne-Nigula volikogus reaalne.

EKRE ja sotside suhted on väga teravad. Kas teie teeksite sotsidega koostööd?

Kohalikul tasandil kindlasti. Tobe oleks öelda, et ei tee koostööd selle, teise ega kolmandaga. Koalitsioon tuleb ju kokku panna. Kui kohe alguses kedagi välistada, siis võib tekkida piinlik seisukord, kus tuleb hakata oma sõnu sööma.

Kellest saaks Lääne-Nigula uus vallavanem, kui teil oleks voli otsustada?

Tuleb konkurss korraldada.

Mis teil Mikk Lõhmuse vastu on?

Lõhmusega on see suure valla ja väikese maakonna teema. Haldusreformi selline tulemus ei ole mõistlik. Et nii läks, selles võib süüdistada Lääne-Nigula praegust vallavanemat Mikk Lõhmust. (Lääne-Nigula volikogu hääletas mullu detsembris maakonnasuuruse valla moodustamise vastu. – K. I.) Lõhmus oli ka haldusreformi vabariiklikus komisjonis, kus pakuti 5000 elaniku kriteeriumi.

Ega EKRE pane Kullamaa keskkooli kinni?

Ei pane. Nii suures vallas võiks ikka üks keskkool olla.

EKRE seisukoht on, et kultuuri rahastamine tuleks üle vaadata. Ajakirjandusega pole EKRE samuti rahul. Kas paneksite Lääne Elu kinni?

Lääne Elule ei ole mul ühtegi etteheidet. Me ei ole kultuurivaenulikud, aga rahastamine tuleks üle vaadata. Iga purki sittumist rahastama ei peaks.

Kes otsustab, mis on kunst ja kultuur ja mis ei ole?

Aga kes praegu otsustab? Ei tea ju. See piir võib-olla jääbki hämaraks alaks ka tulevikus. Võib-olla peaksime sellest pihta hakkama, et lepime kokku, kes otsustab, mis on kunst.

Oma hirmust EKRE ees on rääkinud näiteks dramaturg Eero Epner ja näitleja Tõnu Oja. Miks loomeinimesed EKREt kardavad?

Ma ei tea. Ju nad on millestki valesti aru saanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Endel
6 aastat tagasi

Natukene primitiivne jutt.

ideid pole
6 aastat tagasi
Reply to  Endel

Tuld pole millelegi anda, aga põhiküsimuseks jääb, kuidas Taeblale hakata vastu seisma? See viibki edasi asja???

nipsti
6 aastat tagasi

Šaakalid on vahel täiesti elumajade lähedal,andke siis neile tuld.

Jahimees
6 aastat tagasi
Reply to  nipsti

Šaakalid on isegi majades sees ,aga tuld anda ei tohi neile.