Nõva vallavanem põhjendas koolidirektori vallandamist usalduse kaotusega (täismahus)

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Nõva kool Virve Tauts (9)

Virve Tauts. Foto: Urmas Lauri

Vallavanem Kalle Saar vallandas mõni päev enne kooliaasta algust Nõva kooli direktori Virve Tautsi, direktori kohusetäitjaks saab endine Läänemaa päästepealik ja Lääne-Nigula volikogu aseesimees Andres Liiv.

Vallavalitsus otsustas koolidirektori vallandada reedel, 25. augustil ja vallandamisteade anti Virve Tautsileüle esmaspäeval. Tauts jätkab tööd koolis kehalise kasvatuse õpetajana.

Saare sõnul oli vallandamise põhjus usalduse kaotuses. „Direktorile olid hoolekogu otsused tähtsamad kui vallavalitsus,” ütles Saar. „Tegelikult on tema tööandja ikkagi vallavalitsus ja hoolekogul on nõuandev roll.”

Virve Tauts töölepingu lõpetamise otsusele oma allkirja ei andnud. „Kui oleksin seda põhjendatuks pidanud, siis oleksin ka allkirjastanud,” ütles ta.

„Järgmiste sammude otsust pole ma veel langetanud, sest liiga vähe on aega olnud. Koolis peab algama õppetöö 1. septembril.”

Tüli ühelt poolt vallajuhtide ja teisalt koolidirektori ning hoolekogu vahel lõõmab juba 2016. aasta jaanuarist. Osa hoolekogu liikmeid kahtlustab, et vallajuhid on võtnud eesmärgiks Nõva kool sulgeda või see nii koomale tõmmata, et saaks kooli praegusest majast minema kolida.

Suvel soovitas Lääne maavanem Neeme Suur algatada Nõva vallavalitsusel koolis teenistuslik järelevalve, sest kooli kohta oli laekunud maavalitsusele mitu kaebust. Selle oleks pidanud ellu viima vallavalitsus haridusministeeriumi nõustaja abiga.

„Takistuseks sai see, et järelevalve korraldamiseks peab direktor olema kättesaadav. Püüdsin direktorit kaks-kolm korda töötelefonilt kätte saada, aga ta ei vastanud. Lõpuks sain ta kätte mobiililt ja ta ütles, et on 20. augustini puhkusel,” rääkis Saar.

Vallavanem ütles, et proovis korduvalt koolidirektori kui valla allasutuse juhiga kooli asjade arutamiseks kokku saada, kuid direktor tuli kohtumisteleainult koos hoolekogu liikmetega. „Üksi kaheksa vastu pole mõtet. Sellist suhtumist, et hoolekogu mehed tulevad siia rünnakule, ei saa olla. Sellest need pinged tulid,” rääkis ta. „Hoolekogu mehed tahtsid, et ma neile aru annaks. Mina olen volikogu alluvuses. Direktor on koolijuht ja on vallavanema alluvuses. Aga seda kooli direktor enam ei juhtinud, hoolekogu oli selle üle võtnud.”

Nõva kooli hoolekogu juhi Ivo Karindi sõnul on koostöö puudumise jutt uus ettekääne. „Jutt, et direktor tuleb vallandada, oli juba juulis, kui kunagine vallavanem Enn Laansoo kirjutas kirja, milles oli hulk etteheiteid direktorile. Siis olid süüdistused hoopis muud, täiesti absurdsed. Kõik need põhjused kadusid. Praegune oli uus otsitud põhjus, sest varasemad olid nii kergestiümberlükatavad. Nüüd mindi koolile lihtsalt kiirkorras 1:0 ära tegema,” rääkis ta.

Karindi kahtlustab volikogu esimeest Peeter Kallast ja eelmist vallavanemat Deiw Rahumäge selles, et mehed tahavad kooli või vähemalt selle põhikooliosa kaotada, et saaks kooli kolida praegusesse vallamajja. Tühja koolimajja saaks nad teha hooldekodu. „See plaan ei ole kuhugi kadunud. Neil on vaja maja, on vaja praegused kooli ruumid vabastada,” ütles ta.

Kooli kokkutõmbamiseks üritavat vallajuhid tõestada, et kool on põhikoolina iseseisvalt toimimiseks liiga väike. Õpilasi on selles praegu 20. Õpilaskoha maksumuseks oli möödunud aastal rehkendatud 4257 eurot. See on saadetud sisendiks ka Põhja-Läänemaa koolivõrgu strateegiasse. „See on absurdselt kõrge maksumus,” ütles Karindi.

Karindi ja hoolekogu liige Risto Kaasik kinnitavad, et nii kõrgeks tõusis maksumus alles viimase aastaga, pärast seda, kui kooli kütte ja vee eest hoolitseva Nõva Kilgi juhiks sai volikogu esimees Peeter Kallas. „70 protsenti kooli kuludest läheb Nõva Kilgile,” ütles Karindi, kelle sõnul suurendas ainult küttekulude kasv õpilaskoha maksumust aastaga üle kahe korra. „Ilma küttekulude kasvuta oleks õpilaskoha maksumus olnud 2016. aastal 2014 eurot.”

Kaasiku sõnul teeb hoolekogu kõik, et leida võimalusi kooli kulude vähendamiseks, aga see ei ole praegu võimalik, sestei hoolekogu ega direktor tea kooli rahaasju. Selleteadasaamiseks tegi direktor vallale teabenõude, mida vallavanem nüüd talle ette heitis.

Karindi ja Kaasiku hinnangul ei ole vallavalitsus saanud hakkama ka koolile uue ja taskukohase toitlustaja leidmisega. Samuti ei kinnitanud vallavalitsus hoolekogu otsust jätkata sel kooliaastal nelja veerandiga. Enne seda ei saanud hakata aga e-koolis uue kooliaasta tunniplaani koostama.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
67 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pange tähele:
6 aastat tagasi

Nõva kool pannakse kinni nagunii. Selleks pandi pukki see tola Liiv kes teeb alati kõik räpased teod imala naeratusega ära. Aasta pärast Nõval kooli pole, sest odavam on lapsi transportida. Liiv ihkab kuulsust ning on selle nimel kõik võikad teod ära tegema.

nõvakas
6 aastat tagasi

Võibolla revisjonikomisjon peaks kooli revdeerima.

to nõvakas
6 aastat tagasi
Reply to  nõvakas

aga mida revisjonikomisjon seal revideeriks? kõik dokumendid on vallas. sa nõvakas pole ikka veel aru saanud kohaliku võimu toimimisest, mida teeb volikogu, mida vallavalitsus, kes kellele allub ja kes keda kontrollib

nõvakas
6 aastat tagasi

Kooli endine direktor Virve istub ka volikogus, aga kooli rahaasjadest ei tea midagi.

aga
6 aastat tagasi
Reply to  nõvakas

Kuidas saakski teada, pole ju volikogu asi arutada ja jälgida igat arvet, mis kooli nimele või nimelt on väljastatud. Selleks on ikka raamatupidaja. Aga vallaraamatupidajal on omal asjad segi kui pudru ja kapsad ning lükkab vasakule nii kuis kästakse. Direktor ju teabenõude kaudu vallalt kooli rahaasjade kohta aru pärima hakkaski, selle peale kinga saigi. Loe valla dokumendiregistrist, ehk oled siis paremini asjadega kursis.

nõvakale
6 aastat tagasi
Reply to  nõvakas

loen ja imestan, et ikka leidub inimesi, kes ei saa aru, et kool allub konkreetselt vallale ja koolil endal mingit isiklikku raamatupidamist ei ole. kõik rahaasjad käivad läbi valla. kui keegi tahab kooli rahaasjade kohta ülevaadet saada tuleb tal selleks valda pöörduda. seda ju pr. Tauts ka tegi, aga vald pole nüüd juba pea kahe kuu jooksul kooli rahaasjade kohta käivat infot avaldanud, ei arveid, ei lepinguid, ei midagi… paneb mõtlema, mis?

rannamutt
6 aastat tagasi

Ei muutu Nõval enne midagi, kui ei ole volikogus inimesi, kes julgeksid rääkida, kes julgeksid rahva eest seista, kes julgeksid vajadusel “ei” öelda, kellel oleks oma arvamus, kes ei istuks nagu tukunui mömm mömm ja täida niisama kohta. Volikogus on hetkel 4 sellist inimest, ehk enamus.. mis muutusi niisugused kinniliimitud suudega inimesed siis tooma peaksid?

Ausalt
6 aastat tagasi

ERKE: Anname suitsule tuld! Kahjuks ei suitseta ja kustuta tuli!

Nõvakas
6 aastat tagasi

Närvide säästmiseks hoidun inimestest lähemal ja kaugemal,sest aina tuleb infot ja küsimusi, elan nagu solgiaugus.

Ain
6 aastat tagasi

Ai-ai-ai,mitte nii kuritegelikult,
ekreliige.Vöiks ju proovida veel
söbralikus öhkkonnas,köik maha istuda ja läbi arutada rahulikult.
Ja vallavanem vöiks tunnistada oma
süüd ja vabandada ja koolidirektori
ennistada tööle.Aga valla maine
on jäädavalt rikutud,kuidas küll
mötlevad nad hakkama saada Ühisvallas? Kes neid enam tösiselt
vötab? Kui just Suur seal pukki ei
saa. Möelge hästi,keda vAlida.

Ekre+liige
6 aastat tagasi

Malakad hangud kivid püssid pussid ligi ja vallamaja vallutama,samas võib ka pättide bande elukohad maani maha põletada koos prussakatega…

muig
6 aastat tagasi

vaat juba ainuüksi selliste lugude pärast oli hädavajalik haldusreform ära teha. vallad ei tohi olla liiga väikesed, väikestes omavalitsustest tekib ringkaitse liiga kergesti.
kui te teaks, palju kolgastes tegelikult vusserdati :DD

einoh
6 aastat tagasi
Reply to  muig

suuremates kolgastes vusserdatakse lihtsalt suuremalt, sellest pääsu pole

edsa
6 aastat tagasi
Reply to  einoh

Kõigile teada, kui palju Tallinne-nimelises kolkas “ära tehakse”. Pisikeses kohas lihtsalt paistab see rohkem silma.

Vist
6 aastat tagasi
Reply to  einoh

EKRE on ainus erakond, kes korruptsiooni teema aktiivselt programmi on võtnud. Kahju küll, et ainuke, kuid vähemalt on siis selge, kelle poolt hääletada, kui teisi valikuid ei ole. Ja kui Mikk Lõhmuse punt peaks sellise punkti oma programmi sisse susama, siis saab küll naerda!

Meelis
6 aastat tagasi

Ääretult kurb on vaadata, kuidas rahvas soovib ja proovib väiksel vallal veel elu sees hoida, aga võimuladvik on omale kasulikud otsused ammu ette ära teinud ja vaid irvitavad kõrvalt. Jõudu Nõva rahvale ja muidugi ka proua Tautsile! Nõva on ilus koht, hoidke seda!