Viiekordne kurtide olümpiavõitja Kairit Olenko lõpetas sportlaskarjääri

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kairit Olenko Taipeis aastal 2009, kui ta olümpiamängudel kuldmedali sai.

Kairit Olenko pärast kurtide olümpiavõitu Taipeis 2009. aastal. Foto: arhiiv

 

Haapsalust pärit kurt kergejõustiklane Kairit Olenko, kes on viiekordne kurtide olümpiavõitja, teatas möödunud nädalal, et tõmbab sportlaselule joone alla.

Viimane olümpia

Juulis lõi Kairit Olenko kaasa kurtide olümpiamängudel, kus sai neljanda koha 100 m tõkkejooksus ja kaugushüppes.

„Peab tõdema, et konkurents on korralikult tihenenud. Kõige valusam oli minule tõkkejooks, sest pronksist jäi puudu 0,03 sekundit,” kirjutas Olenko oma blogis. „Alguses oli ilus jooks, aga kiirust lõpus polnud – jalad ei töötanud hästi.”

Kaugushüppes jäi Olenkol medalist puudu 6 cm.

„Praegune kurtide OM oli minu viimane võistlus. Seega olen rõõmus ja ka kurb. Aga oma pika karjääri jooksul olen ju saavutanud väga palju suurepäraseid tulemusi ja nüüd võin uhkusega sportlaselule joone alla tõmmata,” kirjutas ta.

Kairit Olenko on sündinud 21. detsembril 1985 Haapsalus. Kergejõustiklasena oli ta põhiala tõkkejooks ning kõrvalalad kaugushüpe ja odavise. Esimest korda osales Olenko kurtide olümpial 2001 Roomas, kus võitis 100 meetri tõkkejooksus hõbemedali. Melbourne’i olümpiamängudel 2005 sai ta kuldmedali seitsmevõistluses ja 100 meetri tõkkejooksus ning kolmanda koha odaviskes. 

Üliedukas karjäär

Edukaim oli aga 2009. aasta kurtide olümpia Taipeis, kus Olenko sai kuldmedali nii seitsmevõistluses, 100 meetri tõkkejooksus kui ka odaviskes ning pronksmedali 4 x 100 m teatejooksus. Tõkkejooksus ja odaviskes püstitas ta olümpiarekordi. 

Sofia olümpiamängudel 2013 tulid juurde hõbemedal seitsmevõistluses ja pronksmedal odaviskes.

Samuti on Olenko võitnud üheksa medalit kurtide MMilt ja 25 medalit EMilt.

Kairit Olenko alustas kergejõustikutreeninguid 1998 Sergei Matvijenko ja Merike Mändsoo juhendusel, vahepeal oli tal abitreeneriks Endel Susi Haapsalust ja aastast 2006 Timo Tõnisma. Aastast 2013 olid Olenko treenerid Kristel Lääts ja odaviskes Heiko Väät.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments