17

Martnast saab osavald

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Martna kolekorterid 084

Kullamaa ja Noarootsi eeskujul saab Martna vallast uue Lääne-Nigula valla osavald. Arhiiv

Esialgu Martna osavalla staatust ei soovinud, märtsi volikogus aga otsustati seda siiski teha. „Eks elu näitab, kas sellel on mõtet. Ära lõpetada jõuab osavalla alati, praegu aga on moodustamise aeg,” ütles Martna vallavanem Tiiu Aavik.

Osavald tähendab muu hulgas seda, et moodustatakse osavallakogu, millel on suures volikogus nõuandev funktsioon. „Tõenäoliselt ei pääse väga palju meie inimesi volikogusse. Valimistel rohkem hääli saanud inimesed moodustavad siis osavallakogu – organi, mis hoolitseb Martna valla heaolu eest,” ütles Aavik.

Aaviku sõnul oleks siis Martnast volikogusse saanutel julgem tunne, sest nende selja taga on osavallakogu. Reeglina on osavallakogu sama suur kui praegune volikogu. Martna volikogus on seitse liiget.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mis vald
mis vald

Martna paras küla,mis osavald,kas rahva arvamust ka keegi küsib?????Tiiul on aeg erru minna,ehk hakkaks siis miskit edasi liikuma,Eesotsa on vaja noori ja edumeelseid,mitte penskareid.

Imelik
Imelik

Sellisel kujul on see osavald juriidiline absurd. Miks? Ta ei esinda tegelikult kedagi (väljaarvatud vallas mittevalituks osutunud aktiivseid elanikke).

Kuule 2. kodanik
Kuule 2. kodanik

Oled sa Hardi? Või Tiiu?

2. kodanik
2. kodanik

Peeter olen! :))
Kahjuks pean vabandama, et ei tunne kohalikke olusid nii hästi ja ei suuda selles ärarvamismängus kaasa lüüa. :))

2. kodanikule
2. kodanikule

Huvitav mis prillid sul ees on või milleks sa seda vallavanemat kaitsed-oled äkki tema laps või palgal?Kõrvalt vaatajana ei ole selle vallavanema valitsemise ajal küll midagi paremaks läinud-majad seisavad tühjana,inimesed lähevad minema

2. kodanik
2. kodanik

Ei ole minu esivanemate ega tööandjate hulgas ühtegi vallavanemat olnud. Aga jutt käib praegu osavallast, mitte vallavanemast. Võib ju vallavanemat sõimata kelleks tahes, aga see ei muuda olematuks küsimust – kui palju võimu jääb kohapeale? Olen seda meelt, et inimene ei peaks mingis MTÜ-de rägastikus ekslema, kui tal on probleem, vaid pöördub valla või osavalla poole. Need on mõisted, mis on seadusesse sisse kirjutatud.

oh+jeesas
oh+jeesas

Selle nn vallavanema juhtimisel pole miskit mõistliku juhtunud. Tema on oma huvide eest väljas. Ja see jääb sedasi kuni keegi lõpuks ta siit minema saab. Seda saab alles augustis teha. Ja siis oleks vaja asjahuvilisi,kes selle ette võtaks. Aavik tuleks juhtimisest kiiresti kõrvaldada. Seni kui seda ei tehta jääb Martna paraku agoonias vaevlevaks surijaks. Muide see agoonia on juba pikalt kestnud :)) MTÜ-d kui sellised ei aita kah muide kaasa,neid lihtsalt eiratakse.!!!!

To 2.kodanik
To 2.kodanik

Härrased haldusrefomi koostajatel/tegijatel olid oma erakondlikud huvid meeles ja silme ees. Kohalike elanike või huvigruppide ettepanekuid ei peetud oluliseks. Toimusid mitmed arutelud, ajurünnakud ja jääkeldrid, kus tehti palju ettepanekuid kuidas kohalikku elu paremini korraldada, mis on haldusreformi kohalt tähtis. Aga nagu ikka jäi see “sooja õhu puhumiseks”. Regionaalpoliikaks puudub erakondade ja poliitikute huvi, ei teeni poliitiilist kapitali.

Täitsa+valesti
Täitsa+valesti
Haldusreformi mõte on saavutada mõistliku suuruse ja rahvaarvuga omavalitsused, kust kodanik maksumaksjana, tulevase maksumaksjana (laps), endise maksumaksjana (pensionär) saab mõistlike kulutuste vastu õiglase teenuse pädevate inimeste poolt. Väikevald nagu Martna, on ju ehe näide sellest, miks haldusreformi on vaja. Osavallad on lihtsalt üks kirbutsirkus kohalike “kunnide” rahustamiseks. Kui oled tegija, saad ka suures vallas volikogusse, kus oma piirkonna rahva eest seista. Võin lahjat mürki võtta, et peale ülejärgmisi KOV valimisi osavaldadest keegi enam ei räägi. Haldusreformi mõtte suhtes on osavald lihtsalt idiootsus. Kui kardate, et teiega suures vallas ei arvestata, looge kohaliku piirkonnaaktiivi poolt MTÜ, pange selle nimeks kasvõi Osavald… Loe rohkem »
2. kodanik
2. kodanik
Igasuguseid MTÜ-sid on niikuinii siginenud, nagu seeni peale vihma. Milleks veel midagi juurde teha? Ja piirkonna aktiivsetel inimestel on ka võimalus sügisel kandideerida ja saada valituks osavalla volikogusse. Ning ei ole keelatud osavalla volinikel oma tööd tasuta teha… :)) Ja selleks, et saaksid rahulikult oma mürgi ära võtta, ongi vaja see osavalla tee läbi käia. :)) Kui haldusreformi mõtte suhtes on osavald idiootsus, siis miks unustas seadusandja selle mõiste seadusesse sisse? Kas sellepärast, et see on ikkagi vajalik? Aga siis ei saa ju me rääkida haldusreformi mõtte lörtsimisest. Ja kui see juhtus kogemata, siis kuidas saame rääkida üldse sellest, et… Loe rohkem »
oh jeesas
oh jeesas

Pehmelt öeldes,see mutt surus oma tahtmise jälle läbi. Ja rõõmsalt edasi,vallas aga ei muutu miskit. Vähemalt selle vallavanema juhtimisel. Kahju. Uuele tulevasele volikogule sooviks aga rohkem mune,s.t et nad julgeksid mõelda oma peaga kah. Mitte nagu need 4 kes pooldavad nn vallavanemat.

2. kodanik
2. kodanik

Kas ma saan õigesti aru, et osavalla poolt olid 4 volikogu liiget ja vastu 3 tühjadekorteriteühehäälesaadikut?

oh+jeesas
oh+jeesas

enamvähem õieti said aru jah. Martnas on otsustaja vallavanem. 4 pooldajat noogutavad rõõmsalt ja kirjutavad alla. 3 on vastaseid. Nende häält aga ei kuula keegi.

2. kodanik
2. kodanik

Kas selline võimalus ei või kõne alla tulla, et ka vallakodanike enamus on osavallaga päri? :))
Ja pole sellel Martna vallal siis häda midagi – justkui väike riigi mudel. Koalitsioon sõidab opositsioonist teerulliga üle. Mujal maailmas pidavat ka vähemus enamuse tahtele alluma. Kuuldavasti seal vallas üks veidrik paar aastat tagasi oli volikogus, kes võttis nõuks opositsiooniga eelarve üle arutada. Tänutäheks andis kohalik IRL talle jalaga tagumikku. Vist need samad tegelased, kes praegu seal haledat nägu teevad ja krokodillipisaraid valavad. :))
Selline vähemalt oli tulemus, kui natuke googeldasin…..

Täitsa valesti
Täitsa valesti

said aru. Poolt olid vallavanema käpikud. Isemõtlevad olid vastu.

2. kodanik
2. kodanik

Ja mida nad siis ise välja mõtlesid osavalla asemele? Kui Kullamaale ja Noarootsile sobib osavald, siis miks mitte Martnale? Või on teised osavallad ka Martna vallavanema salasepitsus? :))

Täitsa+valesti
Täitsa+valesti

2.kodanikule. Kullamaal ja Noarootsis on ka täna oluliselt suurem haldussuutlikkus kui Martnas. Milleks Martnas seda haldussuutmatust veel jätkata.

wpDiscuz