Juhtkiri: nõuame inimlikku suhtumist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Euroopa Liidu põgenike jagamise kvoodi alusel Eestisse, sh Haapsallu saadetud pered vajavad ennekõike inimlikku suhtumist ja heatahtlikku kohtlemist. Põgenike abistamisega tegeleva MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskuse ja Haapsalu linnavalitsuse töötajate käitumine on viimasel ajal olnud aga vaenulik, demonstreerides arusaama, et sõjapõgenikud on sotsiaalhoolekandesüsteemi kliendid, mitte lihast ja luust inimesed.

Kuidas mõista Johannes Mihkelsoni keskuse ühe juhtfiguuri Juhan Saharovi sõnu, et nad ei kavatse avalikkusele selgitada MTÜga Pagula sõlmitud lepingu lõpetamise põhjusi? Või seda, et Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare ei leidnud eile aega sõjapõgenike peredega kohtumiseks? Kas 10 000 elanikuga linnakese ametnikul on tõesti nii kiire, et ta ei leia 20 minutit viisakaks suhtluseks?

Sõjapõgenikud seisid reedel oma murega nõutult Haapsalu linnavalitsuse maja ees, samal ajal arutasid Rootare ja Saharov kabineti suletud ukse taga, kuidas nende elu korraldada. Niiviisi käituvad talunikud, paristades hobuseid. Elusate inimeste käest küsitakse arvamust, neid kaasatakse nende elu korraldavaisse otsustesse.

Esmaspäevaks on pagulased palutud taas linnavalitsusse kohtumisele. Kui Lääne Elu poleks sekkunud, poleks sellist koosolekut vahest vaevutud korraldama. Pagulasperedel tulnuks leppida nagu lehmadel laudas teadmisega, et 1. aprillist on neil uus talitaja.

Sotsiaalministeerium ja Johannes Mihkelsoni keskus peavad andma ammendavad ja usutavad selgitused, miks oli vaja Pagulaga leping lõpetada. Vastasel korral jääb peale Pagula asutaja Koit Uusi arvamus, et leping lõppes kulude kärpimise pärast. Koos kuludega kärpis Johannes Mihkelsoni keskus ka pagulaste usaldust neid vastu võtnud riigi ja rahva vastu. Ennekõike on sõjapõgenikud inimesed, kes vajavad inimlikkust ja usaldust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kummaline
7 aastat tagasi

et kui näituseks Haapsalus mõni sotsiaalametnik peaks vahetuma, peaks ka kohe linnarahvaga koosolemise korraldama või mis!?

Metsavennad+Läänemaalt
7 aastat tagasi

huvitav kas uued korterid ka syyrlastele?
pagula omad ju kus praegu elatakse,,,,uusi koit isikliku raha eest korterid ju soetas,,,

Vandaal
7 aastat tagasi

Eestis suhtutakse inimlikult -narkarid, vargad, mõrvarid, joodikud,homod. Ülejäänud vaadaku ise kuidas hakkama saavad!

Anonüümne
7 aastat tagasi

” Kui Lääne Elu poleks sekkunud, poleks sellist koosolekut vahest vaevutud korraldama. ”
Tore, et te ka ise kinnitate, et olete lobistid.