MTÜ Pagula kaotas lepingu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pagulased Foto: Arvo Tarmula

Reede pärastlõunal kella 4 ajal tulid Haapsalu pagulaspered linnavalitsusse, et protestida tugiisikute vahetuse vastu. Foto: Arvo Tarmula

Johannes Mihkelsoni keskus lõpetab lepingu MTÜ Pagulaga ja hakkab ise Haapsalu pagulastega tegelema.

Leping lõpetatakse 31. märtsil. Pärast seda tegeleb Haapsalu pagulastega seniste asemel kolm Mihkelsoni keskuse tugiisikut, kes on Haapsalu peredele võõrad. Pagula projektijuhi Ingrid Hassaani sõnul on pered paanikas. Ühel sõjapõgenikul läks muretsemisega tervis nii halvaks, et tuli pöörduda kiirabisse.

„Me ei lepi sellega. Me tahame Pagulat tagasi,” ütles mullu Haapsallu elama saadetud sõjapõgenik Mohamad Hasan Lääne Elule.

Hasan ütles, et kõneleb kõikide perede nimel. Eile pärastlõunal läksid Euroopa Liidu pagulaste jagamise kvoodi alusel Läänemaale saadetud pered Haapsalu linnavalitsusse plakati ja nõudmisega, et Pagula ja tugiisikud neile alles jäetaks. Jutule neid ei võetud, kuid lepiti kokku kohtumine esmaspäevaks.

„Kõik on läbi!” kirjeldas Hasan oma tundeid, kui kuulis, et Pagula tugiisikud temaga enam ei tegele. „Me armastame oma tugiisikuid. Üksi me hakkama ei saa,” ütles Hasan.
Hasani sõnul on Pagula suhtunud neisse nagu isa lastesse. Hasan ütles, et Haapsalus on tugiteenus palju parem kui teistes kohtades Eestis. Ta on rääkinud oma tuttavatega, kes on pidanud otsima abi mujalt kui tugiisikult. Hasan tunneb ka Tallinnas elavat peret, kus hiljaaegu mees naise põlema süütas. „Ma olen kindel, et see juhtus sellepärast, et nad olid meeleheitel, isolatsioonis ja polnud kellegi poole pöörduda,” ütles Hasan. „Öelge teie mulle, mida ma pean tegema, kui linnavalitsus mind ei aita!” küsis Hasan lõpuks Lääne Elu ajakirjanikelt.

Pagula juht Innar Mäesalu sai teate lepingu lõpetamise kohta mõne päeva eest ja oli oma sõnul täielikus hämmingus ning nördinud. „See on ebanormaalne. Oleks siis nii, et perede seisukord on halb, et nad kurdavad… Midagi sellist ei ole! Ühtegi küsitlust ei ole tehtud,” ütles Mäesalu.
Mäesalu sõnul oli Mihkelsoni keskus teinud Pagulale etteheiteid puuduliku aruandluse kohta, kuid puudujäägid on tema teada kõrvaldatud. „Ma teadsin, et kõik oli korras,” kinnitas Mäesalu. Nii ei teagi Mäesalu õieti, miks 2018. aastani sõlmitud leping ootamatult katkestatakse, ja võib põhjusi ainult oletada.

Mäesalu sõnul algasid ebakõlad mullu novembris, mil Haapsalus oma naist põlema panna ähvardanud pereisa võeti vahi alla.
„Meile pannakse süüks, et me ei suutnud seda intsidenti ära hoida,” ütles Mäesalu.
Märtsis juhtus sama asi pagulasperega Tallinnas, kus pakub tugiteenust Mihkelsoni keskus. Seal süütas mees naise, kes on siiani haiglas eluohtlikus seisundis. „Kui kaht juhtumit võrrelda, siis meie suutsime halvema ära hoida,” ütles Mäesalu. Haapsalu naine jäi terveks ja ähvardaja on vahi all ning ootab kohut.

Reedel Haapsalus pagulasperedega kohtunud Johannes Mihkelsoni keskuse tugiisikuteenuse juht Juhan Saharov ütles Lääne Elule, et Pagulaga lepingu katkestamise põhjused on konfidentsiaalsed ega kuulu avalikustamisele. Ta kinnitas, et tugiisikuteenus jätkub. Saharovi sõnul katkestati leping mitmel põhjusel, millest üks on tugiisikute liiga lähedased suhted pagulastega.
„Pagulaste majandusliku elu korraldamisega on Pagula hästi hakkama saanud,” ütles Saharov.

Liigsele lähedusele pagulastega viitas ka Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare.
„Pagulased peavad saama infot, kuidas elu Eestis toimib. See info ei tohi sõltuda ainult ühe või paari isiku arusaamast. Väga tähtis on ka lahtilaskmise oskus. Sotsiaaltöö eesmärk on põgenike iseseisvuse kasvatamine,” ütles Rootare.

Innar Mäesalu sõnul töötab Mihkelsoni keskus pagulastega à la võtame vastu, kui lähevad ära, siis mingu.
„Mul on mulje, et neil on ükskõik – las tulevad, paneme linnukese kirja. Meie näeme inimesi päriselt, töötame selle nimel, et nad saaksid siin hakkama ja jääksid siia. See on maailmavaateline erinevus,” ütles Mäesalu.

Mäesalu sõnul ei oleks Haapsalus võimalik, et tugiisik ei tea, kas ja kuhu on mõni pagulane lahkunud.
„Me teame iga pere kohta täpselt, kus keegi on,” ütles Mäesalu.

Pagula tugiisikute koordinaatorina töötanud Ingrid Hassaan ütles, et lepingu katkestamine on alatu. Hassaani sõnul pole keskus koostööpartnerina pakkunud Pagulale mingit abi.
„Selle asemel hakkasime saama negatiivset tagasisidet. Et me ei tohi peredega tööväliselt suhelda, ei tohi nõu anda. Meie võtsime peresid kui inimesi, mitte kui numbreid,” ütles Hassaan. Lõpuks öeldi Hassaanile, et ta ei tohi tugiisikuna töötada, sest tal pole koolitust. „Kui ma koolitust palusin, siis seda ma ei saanud,” ütles Hassaan.
Nii loobuski ta tugiisikute koordinaatori tööst ja aitab peresid vabatahtlikuna.

Hassaani abikaasa Ahmed, kes töötas tõlgina, lõpetas töösuhte novembris. Hassaani sõnul on Pagula tugiisikud ja tema ise töötanud töötunde lugemata ning just selle pühendumuse tõttu ei lõppenud süütamiskatse Haapsalus nii, nagu see lõppes Tallinnas. Sotsiaalministeerium lepingu katkestamist kommenteerida ei soovinud.

Pagula asutas tunamullu ettevõtja Koit Uus, kes on Pagulasse investeerinud 100 000 euro ringis. Uusi sõnul ei meeldinud koostöö Pagulaga Mihkelsoni keskusele algusest peale.
„Viimased arved jäid tükk aega hiljaks. Tõenäoliselt on neil vaja oma kulutusi kärpida,” ütles Uus.
Uusi sõnul erineb ministeeriumi, ametnike ja keskuse suhtumine Pagula suhtumisest. „Meie ei vaata pagulasi kui probleemi, mida on vaja lahendada, vaid kui võimalust,” ütles Uus.
Pagula on Mihkelsoni keskusest erinevalt kasutanud individuaalset lähenemist ja kaasanud kogukonna. „Siinsete pagulaste käekäiku jääme edaspidigi jälgima,” ütles Uus.

Haapsalu pagulased

Haapsalus elab kolm pagulasperet – kaks Süüriast ja üks Iraagist –, kokku 16 inimest. Kahes peres on kolm, ühes neli alla seitsmeaastast last. Esimene pere saabus mullu aprillis, teine juunis, kolmas septembris. Kolmest kaks peret on lahutamas. Novembris ähvardas ühe pere isa oma abikaasat põlema süüdata. Naine jäi terveks. Mees on vahi alla võetud ja ootab kohut. Peredega tegeles kaks Pagula tugiisikut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Otsi naist
7 aastat tagasi

Prantsuse kirjanik (kes lugenud, teab) väidab, et islami ja kristluse vastasseis on meeste võitlus võimu pärast naiste üle. Kui võidaks kristlus, jääksid moslemid võimust naiste üle ilma.

ats
7 aastat tagasi

Siiski.
Kui nad on siin siis nad ON siin ja siis me JU aitame
neid, eksju?
Ilkumisega on eestlased endi ajalugu muutnud vaid…kuhu?

kah arvan
7 aastat tagasi

et need pagulased võiksid oma koju tagasi minna ei siin mitte jamasid tekitada. Eestis oma inimesigi väga palju, kellel abi ja tuge oleks vaja, kahjuks ei huvita see eriti kedagi…

Loodetavasti jäävad pagulased ja Pagula sõpradeks
7 aastat tagasi

Kui naiste tugikeskustes vahetati tugiisikuid järsult, siis see oli samuti abivajajate jaoks suur isiklik tragöödia. Pagulastel on suurem solidaarsus astuda välja Pagula head tööd teinud töötajate kaitseks, aga oma inimesed on vastikult õelad. Ja parajad lambad ka, kes lasevad bürokraatidel igati pähe astuda. Pahandusi muidugi saab, kui neid korraldada – kasvõi kehva toetustööd tehes.

Imelik
7 aastat tagasi

Saa inimene aru, et toetusteenuste ülesanne ei ole abivajajaile sõpru otsida.
Inimesed peavad saama professionaalset abi, mis nende olukorda ja toimetulekut parandab. Pagula kohta on väide, et pole üht ega teist.
Mis siis üle jääb? Rahapump? Õelus? Ei ratsionaalne arutlus.
Seda kinnitavad ka pagulaste väljaütlemised ( mis sarnanevad pigem “sõprade” õigustuste papagoina kordamises).

Eestlane
7 aastat tagasi

Pohhui see valetamine…
Peaasi,et raha liigub…

Suli
7 aastat tagasi

“Meie näeme inimesi päriselt, töötame selle nimel, et nad saaksid siin hakkama ja jääksid siia. See on maailmavaateline erinevus,” ütles Mäesalu.”

Aga kui ei ole enam kodumaal ohtu, siis miks peaksid pagulased siia jääma?
Valetatakse nii palju, et asjapulgad ei saa enam ise ka aru, kus üks vale lõppeb ning teine algab.

Huvitav
7 aastat tagasi

Mina näen reedestel ja tänastel piltidel kokku kolme erinevat meest, lisaks istub üks trellide taga. Räägitakse aga kolmest põgenikeperest Haapsalus. Mitmemehepidamine?

maali
7 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

sa pead tõlki ka pagulaseks? nimene võiks ikka end enne asjadega kurssi viia,kui prääksuma pistab?

Huvitav
7 aastat tagasi
Reply to  maali

Tundsid end puudutatuna kuidagi?

ikka nii
7 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

2 meest pildil pagulasmehed. kolmas mees tõlk. 1 istub kinni.

Arvos
7 aastat tagasi

“Ühel sõjapõgenikul läks muretsemisega tervis nii halvaks, et tuli pöörduda kiirabisse.”

Miks mitte aga pöörduda koju? Ka seal on olemas kiirabid.

Ats
7 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Kodus peab eluruumi eest maksma ja ei ole poputajaid.

Ats
7 aastat tagasi

Tundub, et Pagula äriplaan läks vett vedama.

Eestlane
7 aastat tagasi

Kas laevapiletit ei saa neile rootsimasle osta?