Siseministeerium: Jüri Oti jutt seitsmest miljonist pagulasest on arusaamatu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Jüri Ott. Foto: Urmas Lauri
Jüri Ott. Foto: Urmas Lauri

Siseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Klopets ütles Lääne Elule, et on arusaamatu, millistele plaanidele viitas Lääne-Nigula vallavolikogu liige Jüri Ott.

Ott ütles läinud neljapäeval vallavolikogu istungil, et Eestisse on planeeritud seitse miljonit pagulast, sest meil on nende jaoks ruumi.

„Need plaanid on olemas, need ringlevad kuskil,” väitis Ott.

„Eesti on tänavu 11 kuuga andnud rahvusvahelise kaitse 13 inimesele, lisaks on tehtud 18 positiivset otsust kaitset vajavate inimeste (kvoodipagulaste) ümberasustamise raames Türgist,” ütles Klopets. „Järgmise aasta lõpuni on plaanis Türgist ümber asustada veel kokku kuni 80 rahvusvahelist kaitset vajavat inimest. Seda, kui palju jõuab rahvusvahelise kaitse taotlejaid meie piirile tuleval aastal, on raske ennustada – paralleeliks võib tuua selle aasta, mil, nagu öeldud, tegime positiivse otsuse 13 piirile jõudnud inimese osas.”

Oti sõnavõtt eelnes Lääne-Nigula volikogu otsusele moodustada rahvastikutaaste komisjon, mis peaks tegelema sündimuse tõstmise ja väljarände (töörände) ohjamisega.

Komisjoni moodustamise poolt oli kümme, vastu üheksa volinikku. Ott ütles, et on nõus komisjoni töös osalema.

Seitsmest miljonist pagulasest rääkides viitas Ott arvatavasti Euroopa Komisjoni 2010. aastal valminud rahvusvahelise kaitse saajate ümberpaigutamise mehhanismide loomise teostatavuse uuringule, kirjutab Õhtuleht.

Uuringut lähemalt vaadates selgub, et välja toodud 7,6 miljonit on teoreetiline arv, kui palju inimesi suudaks Eestis vastu võtta, kui siin oleks Euroopa Liidu keskmine rahvastikutihedus – ehk rahvastikutihedusega 200 inimest ruutkilomeetri kohta võrdluses 2008. aasta andmetega, mil Eestis elas ligikaudu 30 inimest ruutkilomeetril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
5 aastat tagasi

Miks peame elama kogu aeg mingi hirmu all? Euroopa partnerid on meile õpetanud, et on õige ja vale hirm. Hirm kommunismi, sotsialismi, maksude tõstmise ja võlgu elamise pärast on vale hirm. Hirm selle pärast, et liiga palju räägitakse rahvusriigi hoidmisest ja piiride valvamisest, on õige hirm. Meenutame veidi ajas tagasi EKRE ootusi Hollandis, Prantsusmaal ja Saksamaal. EKRE lootis Hollandis Geert Wildersi ja Vabaduspartei võimalikule edule. Sama ootus oli neil ka Prantsusmaal ja Rahvusrinde Marine Le Peni pärast presidendivalimistel ning Saksamaal Frauke Petry ja Alternatiiv Saksamaale (AfD). Läks aga neis riikides vastu EKRE ootustele. Välisajakirjandus pärast Saksamaa valimisi andis mõista, et… Loe rohkem »

Ei pea
5 aastat tagasi
Reply to  kodanik

hirmu all elama. Miks peavad inimesed Malmös iga päev kartma autode põletamist, pommide lõhkemist, tänaval tulistamisi? Ometigi nad selles hirmus elavad, iga päev. Miks peaksime tahtma selle kõik siia tuua?

kah ei
5 aastat tagasi
Reply to  Ei pea

Ei pea, ei pea. Aga küsiks selle peale, miks samasugused protsessid toimuvad viimasel ajal ka Lõuna-Ameerika maades Brasiilias, Argentiinas, Tšiilis jm. Ei ole sinna neid moslemeid Aafrikast ja Lähis-Ida riikidest jõudnud, kes hakkaksid seal korralagedusi korraldama. Maailm on muutunud ja lõheneb üha rohkem, kui selle ohjeldamiseks midagi ette võeta ning poliitikud tahtlikult oma tähelepanu suures võimuihas tänasest reaalsusest kaugemale suunavad.

Ahto
5 aastat tagasi

Mida keerutada üldse ?! EKRE jutt või kellegi teise jutt! Ka Lääne elu on viisakalt ju siin ära maininud,et teoreetiline plaan on tõesti olemas 7,6 miljoni pagulase kohta . Kõik ,kes tahavad,leiavad selle tabeli ka internetist kiirelt. Teoreetiline teoreetiliseks,kui nad juba praktiliselt siin on ,siis on vist natuke hilja ? Või kuidas ?

Ahtole
5 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Ahto, miks sa lähed teooriasse? Teoorias pidi aastal 2012 tulema maailma lõpp – ei tulnud. Meenutage aga kui palju oli siis neid tõepõhjale argumenteerijaid tookord. Miks peab meile keegi pidevalt (ilmselt mingis uimas) globaalset hirmu sisse süstima? Me peame olema ettevaatlikud nende paremäärmuslike erakondade suhtes, kes külvavad pidevalt viha ja hirmu kõigi valitsejate vastu, nii meie riigis, kui teistes, EL riikides, kus natsionalistlikud äärmusjõud oma pead tõstavad. Kui lugeda tänaseid uudiseid, siis pealkiri -“Vene pank andis Prantsusmaa äärmusparteile laenu,” annab selge viite, kelle huvides seesugused äärmusjõud tegutsevad.

всезнайка \"Ahtole\"
5 aastat tagasi
Reply to  Ahtole

Tubli! Tegelikkus: oled mingi poliithõimu kuuluv tegelane, kes teenib omale kannuseid?
Mis aineid sa ise tarbid, et ei suuda märgata, kuidas kulgeb elu sotsialistide hallatavas naaberriigis rootsis? Nemad külvavad võõramaalaste vastu “armastust” ja omamaalased koligu teise linna, kui pommid ja laskmine ei meeldi…… Kas see on tubli “mitteäärmusjõud”, mis vajaks toetamist??
P.S. teoorias on sotsialist ka inimene, aga miskipärast käitub nagu lemming!

Lugeja..
5 aastat tagasi

EKRE jälle omas elemendis.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Lugeja..

Mida Sa siin jälle jaurad? Kas Sulle peale EKRE tõesti midagi pealuu sisse ei mahu? 🙂 Kui suutsid selle kommentaari üllitada, siis peaksid olema võimeline arvutit niipalju kasutama, et äriregistrist järgi vaadata Jüri Oti erakondliku kuuluvuse. 🙂

Kodanik
5 aastat tagasi

EKRE loeb 13 pagulast asemel automaatselt 13 tuhat pagulast.

dvfd
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

jutt käib tulevikuplaanidest, mitte minevikust või olevikust. senine on olnud lakmustest – kas riik võtab migrandid omaks või hakkab sõrgu vastu ajama. Ungari, Poola, Austria, Läti, Leedu jms. on ühes paadis, Eesti, Rootsi, Soome jms. teises, kahjuks.

Teadja
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

EKRE suudaks praeguse jaburuse lõpetada ja aidata meil rahvana alles jääda!

2. kodanik
5 aastat tagasi

Kui on arusaamatu, siis miks nad Jüri Oti käest ei küsi? 🙂 Kas selleks on vaja maksumaksja raha eest üleval pidada kommunikatsiooniosakonda, et rahvale teada anda arusaamatutest asjadest? 🙂

maailmas
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

on olukord võrdlemisi keeruline ja pole mõtet pead liiva alla peita. Kuidas olla ja tulevikku kujundada, seda tulebki rahva käest küsida. Minul on küll meeles veel okupatsiooniaastad, kus pidin nõupidamisel ettekande tegema vene keeles. Hea , kui mõni meeski teemat valgustab ja juhib ka tähelepanu dokumentidele, mitte ainult ei arva.