0

Olev Remsu: ei saa olla ühtaegu teadlane ja rahvuslane

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Remsu vs Karnau (arvo tarmula) (8)

Olev Remsu. Arhiiv

Kirjamees Olev Remsu kirjutab tänases Postimehes mütologiseeritud mõtlemisest.

„Maailm liigub taas mütologiseeritud mõtlemise poole: kes ei mõtle nagu mina, on rahvavaenlane,” kirjutab Remsu.

Iseenesest pole mütoloogiline mõtlemine parem ega halvem kui analüütiline mõtlemine. Selle abil on loodud ja luuakes kunsti ja kultuuri, luuletusi, romaane, filme. Mütoloogiline mõtlemine on publitsistika, propaganda ja reklaami põhi. Sellele rajanevad kõik ideoloogiad. Ainult ühte ei saa mütoloogilise mõtlemise abil teha – nimelt teadust.

Kui ajaloolane positsioneerib end rahvuslasena, siis ei saa tema kirjutisi teadusena võtta. Loeb hoiak. Nõukogude ajal praktiseeriti parteilist teadust, rahvuslased on samal teel. Mütoloogiline mõtlemine lihtsustab kõik kõikidele arusaadavaks. Analüütiline mõtlemine eeldab uurimist ja sageli tõde ei selgugi. Mütoloogilise mõtlemise puhul selgub tõde alati, isegi ainutõde, mõnikord ka kohustuslik ainutõde.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
2. kodanik
2. kodanik

Kõik see võib ju tõesti nii olla, aga tasub meeles pidada, et antud kirjatükk on sündinud ka mütoloogilise mõtlemise tulemusel.

wpDiscuz