Jaanus Karilaid: Savisaar ei ole Keskerakonna ainuaktsionär

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Jaanus Karilaid ja Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakond 13. Karilaid, Ratas. Tarmula

Jaanus Karilaid ja Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu sõnul eelistavad Läänemaa keskerakondlased erakonna esimehena Jüri Ratast Edgar Savisaarele.

„Me oleme seda Keskerakonna Läänemaa inimestega arutanud ja suure tõenäosusega me koondume Jüri Ratase taha ja teeme ettepaneku erakonna esimehel Edgar Savisaarel võtta auesimehe koht. Meie soov on, et Jüri Ratas ja Edgar Savisaar teeksid poliitilise tandemina tulevikus head koostööd ega võtaks kandideerimisprotsessi isiklikult. See on meie jaoks väga oluline. Nad on väärt tegijad ja otsime nende vahelist sünergiat, mitte lahkhelisid,“ rääkis Karilaid.

Kellelgi kolmandal pole Karilaiu sõnul isegi teoreetilist võimalust Keskerakonna esimeheks saada. Yana Toomi kandideerimist nimetas Karilaid poliitiliseks turundusvõtteks, et rohkem meediapildis olla ja üritada tulla veidi rohkem välja vene elektoraadi niššist.

„Me oleme kõik selle korra juba läbi teinud, see on rohkem lihtsalt poliitiline mängulust,“ viitas Karilaid eelmisele katsele Keskerakonnale uus esimees valida, milles ka ta ise osales. „Igal Keskerakonna liikmel on õigus kandideerida erakonna esimeheks. Kõik, kel väike marssalikepike põues on, võivad seda proovida ja käia välja oma nägemus, kuidas erakonda paremaks teha. Igal juhul kuulub see samm kodanikujulguse valdkonda,“ lisas ta ja kordas, et tõsiselt võetavaid kandidaate on ikkagi vaid kaks – Edgar Savisaar ja Jüri Ratas.

Karilaiu hinnangul on Savisaare ja Ratase vaheline koostöö, kus paksu verd vahel pole, täiesti võimalik.

„Keskerakond on rohkem väärt kui üksikisikud. Ma arvan, et Edgar ja Jüri on mõlemad nii targad inimesed ja saavad aru, et isiklikke sümpaatiad-antipaatiaid ja emotsioone ei saa domineerima jätta. Ma ei näe siin mingit muud varianti. Kui keegi solvub ja ütleb, et läheb erakonnast ära ja teeb oma nimekirja, siis järelikult ta ei hooli Keskerakonnast. Järelikult on selle isiku jaoks tema enda huvid ja poliitilised ambitsioonid tähtsamad kui erakond tervikuna,“ nentis Karilaid ja lisas, et kui Keskerakonna esimees on erakonda enda omaks pidanud, on see tohutu viga.

„Keskerakonnas on praegu 15 000 inimest. Erakonna kasvatamine ja arendamine on olnud välja paljude inimeste tohutu töö, mida nad on aastaid teinud vabatahtlikult, entusiasmist. Seda tööd on tehtud mõttega, et ehk Keskerakond suudab pakkuda Eestis valitsevale parempoolsusele alternatiivi. Nad on tõesti uskunud sellesse ja meil on oma platvorm. Kui keegi on pidanud ennast selles kõiges ainuaktsionäriks, on see probleem, aga pigem inimese probleem, kes nii mõtleb,“ ütles Karilaid.

Karilaiu sõnul pole välistatud, et kui Savisaar erakonda enam ei juhi, lööb pettunud vene tiib Keskerakonnast lahku ja moodustab uue, vene erakonna.

„Nad võivad seda teha, aga see marginaliseerub kiiresti. Meil on väga suur vene poliitikute seltskond, kes näevad, et Keskerakonna poliitiline paatkond on väga tugev, kellega võib julgelt edasi sõita. Koos tuleb asja ajada, eraldi ei maksa punnitada,“ märkis Karilaid.

Delfi kirjutas täna, et Savisaare vastasleeri toetus aina suureneb. Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatus otsustas 18. oktoobril toimunud juhatuse koosolekul toetada eelseisval erakorralisel kongressil erakonna esimehe kohale Jüri Ratase kandidatuuri. Samal päeval kogunenud Keskerakonna Tallinna kesklinna piirkonna juhatus otsustas aga konsensuslikult, et erakonna esimehe kohale esitatakse riigikogu aseesimehe Jüri Ratase ja erakonna esimehe Edgar Savisaare kandidatuur. Eile otsustas erakonna seenioride kogu ja Tartu piirkond aga üles seada samuti Jüri Ratase kandidatuur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ratas: Keskerakonna juhtimine peab muutuma laiapõhjalisemaks | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] toetavad erakonna esimehe kohale. Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles hiljuti Lääne Elule antud intervjuus, et Läänemaa keskerakondlased eelistavad erakonna esimehena Jüri Ratast Edgar […]

hea nali
7 aastat tagasi

Krilaid ise ei ole üldse aktsionär.

Triibik
7 aastat tagasi

Ilma hr. Edgarita on Eesti poliitika vàga igav. Ja selle erakonnaga on aamen -ùhed jooksevad sotside, teised refi poole ùle -eriti Karilaid.

penskar
7 aastat tagasi

Tuulelipp Karilaid hoidku oma suumulk pudru söömiseks. Poliitika on mõistusega inimeste jaoks, mitte poolearulistele. Keskerakonna kaaberdamine ei lähe läbi. Kasvõi jõuga (nagu tegid refipuudlid RRS).Kui teil raiskadel oleks kõrvade vahel midagi teeksite oma erakonna.

täiesti
7 aastat tagasi

õige. Muutke kõigepealt KE sees valitsev seis ja siis valitsusse. Väga ära väsitab praegune olukord. Kogu aeg mingid jamad,, haigekassaga, pensionid on vaevalt hinge sees hoidmiseks, presidenti valiti nagu komöödiafilmis, ametist lahkunud president on elanud ja ehitanud oma kodu lihtrahva kulul.
Õnneks läks uue presidendiga vist hästi , nii saab arvata seniste tähelepanekute järgi.

Mart
7 aastat tagasi

Väga öige,Jaanus Karilaid,köik
läänemaalased tahavad keskerakonna
esimehena näha Jüri Ratast.
Savisaart ei kanna keegi maha,köik
armastavad ja austavad teda tema
elutöö eest Eesti taasiseseisvumisel kui ka erakonna
loomisel.Temast saab meile igavesti
plinkiv majakas,auesimees.
Jüri Ratas on asjalik ja teotahteline noor mees,usume,ta
suudab erakonna taasliita,et läheksime edasi ühtsena ja tugevana
ainult siis on meil vöimalus saada
ka valitsusse.Reformierakond on
seal näidanud,et isegi 10aasta
jooksul ei ole nad olnud vöimelised
riiki masuaegsest seisakust välja
viima.Valitsusse on vaja värskeid
mötteid,tegusid ja selleks on vaja
tervet ja tugevat Keskerakonda.
Kongressil anname köik oma hääle
Jüri Ratase poolt!

:::
7 aastat tagasi

Ma ei saa sellest Karilaiust üle-üldse aru. Käitub nagu kaamelon. Täpselt aasta tagasi oli nii paadunult Savisaare suure selja taga. Võttis isakese kaitseks ka kongressil sõna ja mis nüüd? Kas tõesti nii käib? Isake aitas teda Kollo asemel riigikokku ja nüüd selline tasu. Mingu Kollo tagasi riigikokku ja siis võib Karilaid Toompea tolmu jalgadelt pühkida. Väga kahtlane vend, keda millalgi uskuda ei või.

Raivo
7 aastat tagasi

Pooge ennast seal keskerakonnas kõik üles,sest vastik on vaadata ja kuulda
kuidas selle võimu ja omakasu nimel tehakse kõik endast olenev,et teistel halb
oleks ja endal hea olla on.