Lauri Luik: aeg on hoolima hakata – loobugem karusloomakasvatusest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

lauri luik arvo tarmula (2)Riigikogu töölauale on taas jõudnud karusloomakasvatuste keelustamise teema. Üldiselt vaba ettevõtluse suure toetajana olen ma karusloomafarmide, tsirkuste jms osas teist meelt. Ma leian, et oleme inimkonnana jõudnud sellisesse arenguetappi, kus peaksime elava hävitamist ja ekspluateerimist hakkama tõsiselt piirama. 

Ma ei ole naiivne, arvates, et suudame lähiajal täielikult loodust säästvale ja seda austavale toimimisele üle minna, kuid viimane aeg on suund sinnapoole võtta. Igapäevaste olmemurede kõrval peame end sundima mõtlema ka laiemalt, nii umbes 100–200 aastat tulevikku.

Tegelikult ei pea ma silmas pelgalt karusloomi ja tsirkust, vaid kogu elusat loodust tervikuna. Millise Maa ja suhtumise loodusesse soovime pärandada oma järeltulevatele põlvedele? Eetikale tuleb selle kõige juures kõvasti ruumi juurde teha, paraku oma ego, mugavuste ja harjumuste arvel. 

Olgu öeldud, et ma ei räägi loomsest toidust meie laual. Inimene on aastatuhandeid liha söönud ning seda trendi ma murda ei püüa, kuigi on ka neid, kes on edukalt loomsest toidust sootuks loobunud. Küll aga pean ma silmas tarbetut loomade ja looduse tapmist ning ärakasutamist raha, edevuse, meelelahutuse ja mugavuse eesmärgil. Ma ei saa näiteks aru, miks inimesed peaksid sööma krokodilli liha või tarvitama ninasarviku sarve.

Olen isegi poolel teel, ei häbene tunnistada. Mul on ka praegu jalas nahast kingad, tõsi, need on materjalist, mis on saadud lihatööstuse jääkidest. Aina enam teen ka rõivaid jm oste sooritades selles osas teadlikke valikuid. Tänapäevane tehnoloogia võimaldab edukalt toota tervisele sõbralikke materjale, mis hoiavad meid vajadusel soojas ning näevad ka efektsed välja. Loomade tsirkuses ei käi ma aga enam ammu.

Me kõik areneme. Just teadlikkuse suurendamisele ma soovingi tähelepanu pöörata. Hoiakute ja suundumuste muutused on valusad, tean seda omast kogemusest. Kuid targem suudab. Me ju tahame olla targad.

Lauri Luik,
riigikogu liige
Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kergeusklil
7 aastat tagasi

See Luige läga on hale nagu alati! Argu ajagu soga! Kui palju nad sigu mõrvasid!
Kohutav! Ja käigu head eeskuju andes vakstust jopes ja kummikutega. Täis tola! Mul on häbi!

.
7 aastat tagasi

Ma saan aru, et keelustada tahetakse ehk karusloomakasvatus. Selle alla ei käi toiduks kasvatatavad loomad. Seega nälga ei peaks jääme ka lihasööjad.

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Mina seaksin endale eesmärgiks vaalade kaitsmise,ikka kaugem ja vähem kontrollitav värk.Kui midagi välja ei tule siis salastamine 75 aastaks päästab ikka.

kohalik
7 aastat tagasi

Oot oot, laske ikka luigel korralikult rändeks ette valmistuda, kohe kohe algab pikk ränne.

Eedik
7 aastat tagasi

Lauri, tahaks sellel teemal pikemalt diskuteerida Tallinnas. Mis kell lubatud rong väljub?

endine+haapsallane
7 aastat tagasi

Haapsalus on põletavamaid probleeme, millega tegeleda. Aga broileril on lihtsam karusloomakasvatusest lobiseda. Aeg oleks inimestest hoolima hakata, Lauri!

Kübe
7 aastat tagasi

Ma väga loodan, et mees teeb ka tegusid mitte ainult ei räägi. Nahkkingi ei kanna ja autos nahksisu ei ole? Kui see on nii Luik siis ma hääletan sinu poolt. Aga ma tean, et see nii ei ole.

juss
7 aastat tagasi

valimised jälle tulemas?

Gagarin
7 aastat tagasi

Haapsalust käivad kümned inimesed karusloomafarmides tööl Soomemaal,,
kõigist ei saa miinimumpalga eest kassapidajaid kes keha müües õhtuti lisa teenivad…

sorts
7 aastat tagasi

farmielanikule
taimetoitlased ei ela kauem, lihtsalt nende närune elu tundub kestvat lõputult…

L.Luigele
karusloomi (ja ka muid loomi) on kasvatatud ja kasvatatakse edaspidigi,vaatamata mõne peast sooja nn”rohelise” või “loomaarmastaja” kisale.
tehke oma närused loomade varjupaigad korda,enne kui tulete teiste kapsamaale korda looma.