0

Värske Suurbritannia välisministri esiema oli Koluveres surnud printsess

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_8085

Koluvere lossis suri värske Suurbritannia välisministri esiema. Foto Arvo Tarmula

Värske Suurbritannia välisminister ja Brexiti eestvedaja Boris Johnsoni vaarema, printsess Braunschweig-Wolfenbüttel leidis oma otsa Koluvere lossis ja maeti Kullamaa kirikusse, kirjutab Postimees. 

Johnsoni kuuenda põlvkonna vanaema Augusta Caroline Friederike Luise, Braunschweig-Wolfenbütteli printsess, sündis 3. detsembril 1764 ja on tuntud oma skandaalse surma tõttu Eestis. Kodus kutsuti teda hellitlevalt hüüdnimega Zelmira. Ta pandi mehele juba 15-aastasena Brunswicki printsile Frederick Württembergile.

Perekond siirdus Venemaale keisrinna Katariina II õukonda, kus Fredericki õde oli abiellunud troonipärija Pauliga ja prints määrati Ida-Soome kindralkuberneriks Viiburisse. Viie Viiburis elatud aasta jooksul sündis Augustal ja Frederickil neli last kuni 1786. aasta detsembris visiidil Peterburi kurtis printsess keisrinna Katariinale, et tema mees on biseksuaalne, kellel on palju noori meessoost protežeesid ja on tema suhtes ka vägivaldne.

Pahane tsaarinna andis printsessile oma palees asüüli ja saatis ta seejärel ühe oma mõisatest Eestis – Koluvere lossi. Printsessi eestkostjaks määrati kindralleitnant Wilhelm von Pohlmann.

27. septembril 1788 suri kõigest 23aastane Augusta segastela asjaoludel. Ühe versiooni kohaselt oli tal Pohlmaniga armulugu, millest printesse rasedaks jäi ja ta suri sünnitusel verekaotusse.

Von Pohlmanni käsul maeti printsess kiiruga Kullamaa kirikusse, kus tema hauaplaadi ümber hiljem ka raudaed ehitati.

Aastaid hiljem kaevati Augusta vanema poja soovil haud lahti ja sealt olevat leitud ka vastsündinud lapse luud. Väidetavalt olla printsessi põrm 19. sajandil kodumaale viidud, kuid tema hauatähis asub endiselt Kullamaa kiriku kantsli all.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Loit Lepalaan
Loit Lepalaan

Austatud artikli toimetaja, ajakirjanik Kaire Reiljan ja lugupeetud lugejad.
Mõned täpsustused Württembergi printsessi loo asjus. Printsessi täpsem eesnimi on (oli) Auguste Caroline Friederike Luise. Printsessi õde Caroline Amalie Elisabeth ei olnud abielus Venemaa keiser Paul I-ga, vaid Inglismaa kuninga Georg IV-ga. Paul I abikaasa oli printsessi abikaasa Friedrich Wilhelmi õde Sophie Dorothea Auguste, venepäraselt Maria Fjodorovna. Printsessi põrm puhkab tänaseni Kullamaa kirikus. Mõned soovitused Württembergi printsessi elukäigust huvitatule. Üks täpsemaid ja põhjalikumaid kirjutisi printsessist on aastal1901 Harald von Toll,i poolt koostatud uurimus, mis asub TÜ Akadeemilise Raamatukogu Baltica osakonnas. Uurimus on saksa keelne ja kõigile kättesaadav.

arvutus
arvutus

Kui esimeses põlves on igal inimesel 2 vanaema, siis teises 4, kolmandas 8, neljandas 16, viiendas 32 ja kuuendas 64. Järelikult on printsessi näol tegu Johnsoni ühe vaaremaga 62-st (kaks lähimat esiema 64-st kvalifitseeruvad lihtsalt vanaemadeks). 🙂

Kägu
Kägu

Isegi kui see liin pole tõsi, on kerge elevus tore. Oletame, et printsess on Johnsoni vaarema, siiz on ka peamin. Churchill Koluverega printsessi kiiniga seotud, sest Churchill ja Johnson on sugulased.

Unesnôiduja
Unesnôiduja

Ma tean printsessi kurba lugu ja ma tean, kes on Boris Johnson. Aga miskipärast ei saanud ma praegu aimu, millist liini pidi siis Johnson tema järglane on. Ehk siis, kust pärgel vôetakse selline teooria? Ajakirjandus on meil ikka sigakôval tasemel!

wpDiscuz