Galerii: Haapsalus lavastatakse kommunistlik võltsparadiis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna algasid Haapsalus rahvusvahelise projekti „Igitee” kahepäevased filmivõtted, mille käigus hõivati raudteejaam ning muudeti liikluskorraldust.

Filmist rohkemgi on haapsallaste seas segadust tekitanud liikluskorraldus bussijaama alal. Selle kohaselt on  raudteejaama ees parkimine ja peatumine ajutiselt keelatud. „Haapsalu on turiste nii täis… paned parkimiskeelu üles, aga keegi ei pööra sellele tähelepanu,” kurtis üks kollase vestiga filmimeeskonna liige telefoniga rääkides.

Haapsalu osutuski filmi jaoks sobilikuks oma legendaarse raudteejaama tõttu. „Eestlaste jaoks on Haapsalu raudteejaam juba niivõrd äraleierdatud, kuid soomlased alles avastavad selle võlusid,” nentis üks ringi siblivatest filmimeeskonna liikmetest. Perroonidel toimuv leiab stsenaariumi kohaselt aset Karjalas Petroskois.

Film „Igitee” räägib loo soomlasest Jussi Ketolast, kes on sunnitud põgenema kodumaalt ning asuma elama Nõukogude Liidu poolsesse Karjalasse. Algne töölisrahvast ülistav eluviis tundub paljutõotav, kuid riigivõimu kursi muutudes langeb kokku ka illusioon kommunistlikust taevariigist. Sündmuste käigus saab Ketolast pealtnägija paljudele uskumatutele juhtumitele, mis muudavad elu Nõukogude Liidus põrguks.

Soome vabariigi 100. sünnipäevaks vändatav Antti Tuuri menuromaanil põhinev „Igitee” valmib Matila Röhr Productionsi koostöös Rootsi filmikompaniiga Anagram ja Taska Filmiga Eestist. Film esilinastub 22. septembril 2017.

Võtted toimuvad Eestis, teenides sellega endale Viru Filmifondi ja Eesti Filmi Instituudi toetusrahad. Lisaks Eesti-poolsele toetusele sai võtete toimumispaiga puhul määravaks Ida- ja Lääne-Virumaa stalinistliku arhitektuuri rohkus ja Nõukogude Liitu meenutav atmosfäär.

Filmivõtted konkreetselt tava- ega bussiliiklust Haapsalus ei takista. Parkimis- ja peatumiskeelud kaovad kohe pärast teisipäeval lõppevaid võtteid.

Fotod: Arvo Tarmula

film igitee raudteejaam haapsalu01 film igitee raudteejaam haapsalu02 film igitee raudteejaam haapsalu03 film igitee raudteejaam haapsalu04 film igitee raudteejaam haapsalu05 film igitee raudteejaam haapsalu06 film igitee raudteejaam haapsalu07 film igitee raudteejaam haapsalu08 film igitee raudteejaam haapsalu09 film igitee raudteejaam haapsalu10 film igitee raudteejaam haapsalu11 film igitee raudteejaam haapsalu12 film igitee raudteejaam haapsalu13 film igitee raudteejaam haapsalu14 film igitee raudteejaam haapsalu15 film igitee raudteejaam haapsalu16 film igitee raudteejaam haapsalu17 film igitee raudteejaam haapsalu18 film igitee raudteejaam haapsalu19 film igitee raudteejaam haapsalu20 film igitee raudteejaam haapsalu21 film igitee raudteejaam haapsalu22 film igitee raudteejaam haapsalu23 film igitee raudteejaam haapsalu24 film igitee raudteejaam haapsalu25 film igitee raudteejaam haapsalu26 film igitee raudteejaam haapsalu27 film igitee raudteejaam haapsalu28 film igitee raudteejaam haapsalu29 film igitee raudteejaam haapsalu30 film igitee raudteejaam haapsalu31 film igitee raudteejaam haapsalu32 film igitee raudteejaam haapsalu33 film igitee raudteejaam haapsalu34 film igitee raudteejaam haapsalu35 film igitee raudteejaam haapsalu36 film igitee raudteejaam haapsalu37 film igitee raudteejaam haapsalu38 film igitee raudteejaam haapsalu39

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
helvi rank
5 aastat tagasi

Suur tànu Pajulale artikli eest. Vàga òige arutlelu.