Maavalitsused kaovad ära

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Pomerants Lihulas (6) Neeme Suur

Rahandusministeeriumi plaani järgi lõpetavad maavalitsused tegevuse 2019. aasta 1. jaanuarist. Neeme Suur maavanema ametis jätkata ei saa. Arvo Tarmula foto

Kui seni on arutatud, kas maavalitsused jätkavad senisel kujul, kaovad päris või muudavad kuju, siis nüüd on ministeerium välja töötanud plaani, et senisel kujul maavalitsused kaovad ja asenduvad regionaalametiga. See on tinglik nimetus, sest pole veel otsustatud, mis saab uue, loodava asutuse nimeks. Samuti pole otsustatud, kas see on iseseisev asutus või jääb see ministeeriumi allasutuseks, praeguse plaani järgi pigem seda viimast.

Ka pole veel teada loodava üksuse struktuur. „Võib kaaluda, kas neli eraldi asutust või ühe asutuse neli üksust keskusega Tallinnas,” ütles rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Ave Viks.

Regionaalamet võtab üle osa maavalitsuse ülesandeid, teine osa läheb omavalitsuste liitudele. Omavalitsuste liidu moodustavad ühe maakonna omavalitsused ja liitu kuulumine ei ole seni kohustuslik olnud. Näiteks ei kuulu Läänemaal omavalitsuste liitu Vormsi.

Kui omavalitsuste liit peab osa maavalitsuse ülesandeid enda kanda võtma, ei tähenda see, et liitu kuulumine tehakse kohustuslikuks, küll aga peab iga omavalitsus sõlmima liiduga mingi lepingu, selgitas Ave Viks.

Kuigi maavalitsused kaovad, jäävad maakonnad ise alles, neid lihtsalt valitsetakse teisiti. 15 maakonda koondatakse neljaks või kuueks regiooniks. „Ministeerium pooldab nelja, maavanemad aga kuut,” ütles Lääne maavanem Neeme Suur.

Kui regioone tuleb neli, on need Ida, Lääne, Põhja ja Lõuna regioon. Suure sõnul moodustaks siis Läänemaa koos Saare- ja Hiiumaaga Lääne regiooni. Kui regioone on rohkem, on rohkem ka võimalusi. „Me pole praegu piire tõmmanud, kuhu Läänemaa jääb,” märkis Ave Viks.

Haldusreformi käigus võivad aga muutuda maakondade piirid. Läänemaal näiteks võib see juhtuda Lõuna-Läänemaal, kus Lihulal ja Hanilal on pooleli läbirääkimised Põhja-Pärnumaa valdadega, samuti Põhja-Läänemaal, kus Nõval on pooleli läbirääkimised Harjumaa valdadega. „Kui liitutakse üle piiri, tuleb lõpuks otsustada, kumba maakonda omavalitsus jääb,” ütles Neeme Suur.

Suure sõnul ei tähenda maavalitsuste kaotamine ja regionaalameti loomine seda, et inimesed peaksid sõitma asju ajama näiteks Tallinna või Pärnusse, kus uus amet asuks. „Riik maakonnast ei kao. Teenused jäävad Läänemaale alles, alates röövpüüdjate püüdjaist ja lõpetades PRIA toetuste taotlemisega. Keegi ei pea hakkama Pärnusse sõitma,” ütles Suur.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

Hobuse unenägu nimega haldusreform tehakse selleks,et kogu võim (ja raha) jõuga koondada kitsa ringi refi ning sotside kätte. Ääremaastumine aina süveneb ja kohalik otsustusõigus kaob. Aga ega see ei too mõnedele valijatele mõistust koju,järgmine kord tehakse samu valikuid,sest inimesed said,mida tahtsid-multi-kulti ja maksutõusu.Küll aga meeldib mulle mängu ilu- samad tüübid võivad saada kenad koondamistasud ja lahkumishüvitised ning jätkavad sama tööd.Muutub vaid ametinimetus.

Neeme on mõmmibeebi nägu
7 aastat tagasi

Neeme. Nagu mõmmibeebi…

IRW
7 aastat tagasi

Läänemaa jääks 4 regiooni korral lääne regiooni , kuhu kuuluks ka ikkagi pärnumaa,saaremaa, hiiumaa, läänemaa,järvamaa ja viljandimaa

tuki
7 aastat tagasi

ega siis riigipalgalised tööta jää, tuleb ju asemele uus amet ja sama istumine jälle edasi

Palju Õnne
7 aastat tagasi

Lääne- Nigula Lõhmus, tulid Tallinast ja lõid Läänemaa lõhki, tänu sinu kangekaelsusele ei ole meil ühtset Läänemaad ja nüüd pole varsti ka maavalitsust. Palju õnne!

Maali
7 aastat tagasi

Huvitav millesed teenuseid see maavlitsus mulle pakkunud on ? Naabrimehe koos lastega on ta siit minema küüditanud. Kooli ja postkontori on kinni pannud. Tuletõrjet on niipalju et kui kaevustämbriga kätte saad. Häbi on lugeda sellist jura. Maavanemat on niipalju et maakonna laulupeol loeb rahvale sõnad peale nagu kirikus ennem kirikukoori etteasteid. Ma teeks ettepaneku sulgeda veel linna ja vallavalitsused samuti.

kalle
7 aastat tagasi

nii et jälle armee töötuid juures….

Benchmade
7 aastat tagasi

Kas ka liiklusexperdid ja komisjon?