Korvpallikohtunik Rudolf Lumiste: kohtunik ei lähe kunagi oma tööd tegema sooviga kellelegi ära teha

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

läänemaa korvpalli meistrivõistlused (38)

Rannarootsi Läänemaa korvpalli meistrivõistluste peakohtunik Rudolf Lumiste (rohelises). Foto: Arvo Tarmula

Mind ajendas sõna sekka ütlema Askuse korvpalliklubi pealiku Risto Merimaa kriitika kohtunike aadressil. Just lõppenud Rannarootsi Läänemaa meistrivõistlused korvpallis kütavad kirgi üles,mis on igati tore ja näitab, et üritus läheb paljudele korda.

Teiseks tulnud Askuse liider pidas kaotuse peapõhjuseks kohtunike tegevust. Mina peakohtunikuna ja sama mängu juhtinud kohtunikuna nii ei arva. Kohtunik ei lähe kunagi oma tööd tegema teadmisega selleks, et kellelegi ära teha. Spordis paraku on nii, et keegi peab võitma ja keegi kaotama. Paraku on  kaotada väga valus, eriti kui mängus on medalid.

Meil olemas statistika ja numbrid, mis juba ei valeta. Toon siinkohal välja mõned võrdlused finaalmängust:

Lauapallid: Askus 32 – Haapsalu korvpallikool 49

Kahe punkti punktivisked: Askus 26-st 7 ehk 26,9% – Haapsalu korvpallikool 44-st 18 ehk 40,9%

Pallikaotused: Askus 8 – Haapsalu korvpallikool 4

Muu statistika on enamvähem võrdne.Kohtunikud ei saa aidata blokeerida mängijaid ja luua neile viskekohti.

Soovin kõigile ilusat kevadet, tublit trenniindu ja loodan ,et kohtume veel tulevikuski.

 

Rudolf Lumiste,

Rannarootsi Läänemaa korvpalli meistrivõistluste peakohtunik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Fänn
7 aastat tagasi

Just olen Onu Uunoga nôus, aga seda peaks ka mängijad tegema, mitte esimese asjana peale mängu kohtunikku inetute sônadega ründama, tunduks imelik ju kui kôigepealt saab kohtunik sôimata ja siis läheb kohtunik mängijalt andestust paluma !!!

Onu Uuno
7 aastat tagasi
Reply to  Fänn

Ma olen täiesti nõus, et kohtuniku kallal pikemalt, kui hetkeemotsioon põhjal, ei peaks kobisema. Ühe roll on mängida, teisel vilistada, kõik teevad seda nii hästi, kui oskavad ja suudavad, eriti veel sellisel tasemel. Ruts ütles õigesti, et tema ei käi ütlemas mängijale, et miks sa sitasti mängid. Samas aga tuleb mängijast aru saada, kui kõik mängijad, nii valged kui mustad, platsil naeravad kohtuniku otsuse üle, siis on raske hoida pead pikalt külmana, võtta vilemeest võrdväärse partnerina mängus. Ning ilmselt (loodetavasti?) jääb selline olukord ka kohtunikku veidikene kuskile ajusoppi veidi kummitama, reageerima. Sellega ma ei taha kindlasti propageerida kohtunike poolset “päästmist”,… Loe rohkem »

Fänn
7 aastat tagasi

Just olen Onu Uunoga nôus, aga seda peaks ka mängijad tegema, mitte esimese asjana peale mängu kohtunikku inetute sônadega ründama !!!

Tommi
7 aastat tagasi

Väga hea kommentaar Onu Uunolt !

Issand
7 aastat tagasi

Kõik nii targad siin, et naerma ajab. Nutt tuleb peale mōne kommentaatori jutu peale. (ASP, tommi, jah) Kohtuniku úlessane on mängu kontrollida, mitte iga vile peale pressikonverents anda. Ja ma ei saa aru kus vōtavad mõned õiguse kohtunike tööd kommenteerida? Juhtus mõni viga, okei. Aga kas kohtunik tuleb mängijale ûtlema et miks ta 3 pallikaotust tegi ja 10 korda mööda viskas?
Mõelgem ka sellepeale et kohtunik peab tegema otsuse hetke jooksul mitte ei ole aega vahtida seal. Minu kui pealtvaatajale oli see nauditav mäng ja Ruts ning Mik said väga hästi hakkama!

Onu Uuno
7 aastat tagasi
Reply to  Issand

Ma usun, et mitte ühelgi, või olgu, kindluse mõttes, suurel enamusel mängijatest pole nö jumalakompleksi, st nad võtavad oma vead omaks, tunnistavad, et viskasid mööda, tegid vea, kaotasid palli, halvemal juhul sõimasid kohtunikku, kui nad tõesti seda tegid, kõik nägid, vaielda pole midagi. Loogiline oleks, et sama julgeks teha ka kohtunik, tunnistada oma vigu. Seda ei pea tegema mängu ajal avalikult, see pole õige koht ja aeg. Seda peaks teadvustama mängu ajal endale, et nüüd keerasin käki kokku küll selle törtsuga ja sellest tegema oma järeldused ja õppima. Pigem oleks vaja pärast mängu, häda pärast, sõltuvalt mängu iseloomust ka poolajal,… Loe rohkem »

No
7 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

on jah jama su jutt…va viimane rida! 🙂

Fänn
7 aastat tagasi

Tundub, et Tommi on Askuse mängija, muidu ta nii lolli juttu ei ajaks. Minu teada kohtunik Mik ei andnud ühtegi tehnilist, kuigi oleks vôinud anda Askuse treenerile, väljakule kôndimise eest. Pigem näen, et Mik on väga julge kohtunik, kes teeb julgeid otsuseid, mida môni teine kohalik kohtunik teha ei julgeks. Poolfinaalides oli kohtunik Tallinnast tellitud, kes andis ka tehnilisi, järelikult on siin lastud liiga leebelt kohtunike peale sôna vôtta ja tundub, et kohtunik Mik on käinud vôi käib siiani ka väljaspool Läänemaad vilistama.Respekt temale

Korvpall
7 aastat tagasi

Vile oli mängijate tasemel, polnud midagi hullu.

jah
7 aastat tagasi

Eks see kohtunike tase on paraku selline nagu ta on ja paratamatult tehakse igas mängus kohtunike poolt kellegile liiga kas tahtmatult või tahtlikult, seda me ei tea keegi. Aga haapsalu meeskondi on alati eelistatud ja sinna ei saa midagi teha, peab lihtsalt ise paremini mängima! Edu.

Tommi
7 aastat tagasi

Kui just ei hakata mänge ära vilistama, siis kohtunikud võiksid oma vigu ka tunnistada. Eriti käib see Mik-u kohta. Selle asemel, et tunnistada oma eksimust , antakse karistuseks tehniline… See näitab kui nõrk on see vilemees kes nii käitub ja kõrgemale tasemele loomulikult asja pole.

xxx
7 aastat tagasi
Reply to  Tommi

Mine ja vilista paremini!

Chan
7 aastat tagasi

kohtunike süüdistamine on alati lihtsaim tee varjamaks seda, kui sitt enda sats on

ASP
7 aastat tagasi

Eks see ole teada ,et kui Haapsalu meestel oma võistkond mängus siis seda ikka tuleb aidata. Seda ennegi nähtud nii Nõva kui Risti vastu mängudes.

No
7 aastat tagasi
Reply to  ASP

ei ole su väites teragi tõtt! Statistika ei valeta. Ruts on kohtunik olnud nii kaua, et temal on küll täiesti ükskõik kes võidab. Seda enam, et viimasel kolmel aastal ei ole Haapsalu võistkond võitnud.