Ilmateenistus: nädalavahetus tuleb kevadise soojaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2016-04-08 11.10.06 Kaart: Riigi Ilmateenistus

Nädalavahetusel ja uue nädala algul saab nautida kevadist sooja ilma, sajule ja jahedamaks keerab ilm taas nädala keskpaigast, kirjutas ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Aprillikuu esimeste päevade jooksul jõudis õhutemperatuur teha hüppe maikuu lõppu, purustades senised 6. aprilli soojarekordid. Edaspidi jätkab aga ilm kevadist rada ja pakub rohkelt võimalusi värkses õhus viibimiseks.

Täna jääme Rootsi põhjaosas hääbuva madalrõhkkonna nõrgenevasse haardesse. Hoovihma võimalus on suurem Lõuna-Eestis, kuid lokaalseid sajuhooge võib esineda ka teistes regioonides. Edelatuul püsib päeva esimesel poolel puhanguline, õhtu lähenedes võtab aga hoo maha. Õhusooja on 8..14 kraadi.

Nädalavahetusel kujuneb välja kitsas kõrgrõhuvöönd, mis ulatub üle Skandinaavia keskosa ja Eesti Venemaale. Laupäev möödub peamiselt sajuta ja vaikse tuulega.

Laupäeval (9. aprillil) on madalrõhkkonna mõju tugevam Skandinaavias ja Soomes ning ka Eesti kagupiiri tagant kulgeb madalrõhuvöönd Venemaale. Nende vahel kulgeb kitsas kõrgrõhuvöönd üle Eesti. Suuremat sadu ei tule, kuid üksikutes kohtades nõrka vihma võib tibada. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur öösel -2..+3, päeval sisemaal 9..13, meretuulega rannikul kuni 7°C.

Pühapäeval (10. aprillil) tugevneb Skandinaavias kõrgrõhuala ja laieneb üle Läänemere. Pilvi on vähe ja ilm on sajuta. Tuul pöördub põhjakaarde ja õhtul tugevneb veidi. Õhutemperatuur on öösel -4..+1, päeval 8..13°C, meretuulega rannikul on kraad-paar madalam.

Esmaspäeval (11. aprillil) kõrgrõhkkonna mõju tugevneb. Ilm on enamasti sajuta ja selgema taevaga. Üksnes Kagu-Eestisse võib lõuna poolt mööduva madalrõhuvööndi pilveserv ulatuda ja on väike vihma võimalus. Põhjakaare tuul muutub tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel -1..+4, päeval 8..13, meretuulega rannikul kuni 6°C.

Teisipäev (12. aprill) tuleb kõrgrõhkkonna servas sajuta ja võrdlemisi selge taevaga. Puhub nõrk kirde- ja põhjatuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, päeval 9..13, meretuulega rannikul kuni 7°C.

Kolmapäevaks (13. aprilliks) on prognoospilt vastuoluline. Kõrgrõhkkonna püsimisel on ilm rahulik ja sajuta. Sel juhul on õhutemperatuur öösel -2..+3, päeval 10..13, meretuulega rannikul kuni 7°C. Kui aga Läänemere õhuruumi suudab tungida madalrõhkkond, siis jõuab vihm ja tuul pöördub lõunakaarde ning tugevneb.

Neljapäeval (14. aprillil) on tõenäoliselt valdavaks madalrõhkkonna mõju ja vihma võimalus on kuni 60%. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, päeval 8..12, meretuulega rannikul kuni 7°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments