Lihulas tuleb selle aasta esimene doonoripäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Verekeskus korraldab esmaspäeval Lihulas doonoripäeva. Foto arhiiv

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama selle aasta esimesele doonoripäevale Lihulas.

Verd saab anda esmaspäeval, 14. märtsil kell 11-14.30 Lihula kultuurimajas.

„Lihulas doonoripäeva korraldamine on alati südantsoojendav, sest siinsed doonorid on selline väike ja mõnus kogukond, kes on alati meie doonoripäevi rõõmsameelselt ja rohkearvuliselt külastanud“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, juhtides tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus 0, A ja B reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud!“

Viimati oli verekeskus Lihulas eelmise aasta 23. novembril ning siis külastas doonoripäeva 54 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 45 doonoril ja kokku saadi üle 20 liitri hinnalist verd. „Täname kõiki verd loovutanud inimesi ning loodame südamest, et selle aasta esimest doonoripäeva väisab samuti rohkelt Lihula doonoreid,“ toonitas Ülo Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments