Haapsalu vanal kalmistul võetakse puid maha

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Haapsalu Linnahoolduse töömehed võtavad eelmisest nädalast Haapsalu vanal kalmistul maha võsa ja puid, et surnuaeda läbipaistvamaks muuta.

 „Vanal kalmistul pole aastaid korralikult hoolduslõikust tehtud,” põhjendas kalmistu puhastamise vajadust Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Sirli Vaksmann. Tema sõnul on hooldamata hekid aastate jooksul kasvanud tihnikuteks ja lisaks on kalmistul ohtlike ja haigeid, puid, mis maha tuleb võtta.

Haapsalu linnavalitsuse arengu- ja muinsuskaitsespetsialisti Ülla Paras lisas, et hooldamata ja suureks kasvanud puud on lükanud ümber vanu riste ja kasvanud läbi raudaedadest. „Surnuaed peaks olema läbipaitsev, et väärtuslikud hauatähiseid oleks näha ja ka kirik paistaks Posti tänavalt vaadates,” rääkis ta.     

Parase hinnangul on kõige hullemas seisus kalmistu Jaama tänava poolne kvartal, kus on kõige rohkem nn tihnikuid ja kunagi ei tea, mis seltskond neis tihnikutes parasjagu joob.  

„Surnuaed pole mets, vaid  ikka kalmistu ja seda peab olema julge külastada,” ütles Paras ja lisas, et kui kalmistu taas läbi paistab, ei lähe keegi ka sinna jooma.

Puhastustööd alustati Posti ja Surnuaia tänava poolsest kvartalist ja järgmisena liigutakse jaama tänava poolsesse külge. „Nende haudade kallale, millel on hooldajad, me ei lähe,” lubas Vaksmann.

Haapsalu vana kalmistu on ühtlasi ka mälestis, kus on palju kultuuriväärtuslikke hauatähiseid.  Ülla Paras ütles, et pärast seda kui kalmistu on taas läbipaistvaks saanud, plaanitakse viltuvajunud hauatähised sirgeks ajada.  

Linnavalitsus taotles muinsuskaitseametilt ka raha kalmistu väravate korrastamiseks, kuid sel aastal raha ei saadud.

Fotod Arvo Tarmula

7Vana kalmistu. tarmula

 

 

 

 

 

 

 

3Vana kalmistu. tarmula

 

 

 

 

 

 

 

4Vana kalmistu. tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments