Rooslepa kirikuvarad on leitud ja Noarootsi vallale tagasi antud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rooslepa kabeli varad

Rooslepa kabelist varastatud esemed on nüüd kodus tagasi. Foto: erakogu

 

Kaks ja pool aastat tagasi Rooslepa kabelist varastatud vara jõudis täna tagasi Noarootsi valda, vargaid siiski tabatud pole.

Reede hommikul andis politsei Noarootsi vallale üle esemed, mis 2013. aasta juulis Rooslepa kabelist varastati. Noarootsi abivallavanema Aivo Hirmo sõnul sai vald varade leidmisest kuulda politseilt, kes ühendust võttis ja teatas, et on valmis esemed vallale üle andma.

„Praktiliselt kõik asjad on alles, ainult üks puust küünlajalg olevat katki läinud,” ütles Noarootsi koguduse esimees Tiiu Tulvik südamest rõõmustades.

„Pärast vargust ütlesin ajakirjandusele, et ma väga loodan ja palvetan, et asjad tagasi saadaks,” rääkis Tulvik. Ta lisas, et vahepeal kippus lootus küll kustuma, aga kui politseist öeldi, et on väga suur tõenäosus esemed tagasi saada, oli üllatus ja rõõm suur.  

„Kindlasti lootsime asjad tagasi saada, sest lootust ei maksa kunagi kaotada. Kuigi tõenäosus tol hetkel oli väga väike,” lisas Hirmo. „Praegu on suur kergendus,” tunnistas ta.

Lääne ringkonnaprokuratuuri abiprokuröri Marelle Ulla hinnangul on selliste väärtuslike esemete leidmine harv juhus. Tema sõnul viis varastatud kirikuvarade leidmiseni politseile tulnud vihje. „Vihjet kontrolliti ja see viis tulemuseni – suurem osa asju on käes,” ütles Ulla.

Abiprokuröri sõnul on menetlus alles käimas, mistõttu kuigi palju infot avalikustada ei saa. Siiski ütles ta, et politsei sai varastatud kirikuvara kätte väljastpoolt Läänemaad ja esemed olid peidetud. Vihje tegijat ei soostunud Ulla avalikustama.

Kuigi kabelist varastatud esemed on käes, pole politsei varast tabanud. „On kontrollitud igasuguseid versioone, aga kellelegi kahtlustust pole esitatud,” ütles Ulla. Ta lisas, et kui edaspidi peaks politseisse jõudma varga kohta mõni vihje, võetakse asi uuesti üles.

„Me peame tänama Eesti politseid ja võib-olla ka vargaid, kes pole esemeid metalliks sulatanud ega kuhugi maha matnud,” kirjutas Riguldi/Noarootsi kodukandiühing oma Facebooki lehel.

Aivo Hirmo sõnul on Noarootsi vallale tagastatud esemed praegu turvalises kohas varjul. „Võtame natuke aja maha, et mõelda, mis nendega edasi teha,” ütles ta. Abivallavanem kinnitas, et tagastatud kirikuvarad varjule ei jää. „Kindlasti on avalikkusel lootus neid näha, sest muidu pole neil ju mõtet. Kuid peab mõtlema, kuidas, sest Rooslepas kabeli asukoha tõttu neid püsivalt eksponeerida ei saa,” ütles Hirmo.    

2013. aasta 22. juuli öösel tungisid vargad akna kaudu Rooslepa kabelisse ja viisid kaasa kaks nädalat varem kabelisse toodud kirikuvarad — kokku 17 eset, mille hulgas oli armulauakarikas, neli küünlajalga (üks neist altarilt), pateen, kaks oblaatkarpi, veinikarikas, veinikann, käsikann, karikas, kolm küünlarasvapüüdjat ja karikakate.

Muinsuskaitseamet hindas võimalikku turuhinda arvestades varastatud kirikuvarade väärtuseks 15 000 eurot. Muinsuskaitseameti tollase vallasmälestiste nõuniku Viljar Visseli sõnul lisandus esemetele nende ajalooline väärtus, mida ei saa rahasse ümber arvestada.

Rooslepa kabelis olnud kirikuvarad viisid eestirootslased lahkudes kaasa ning need olid 1944. aastast hoiul Rootsis — esimesed 35 aastat hoiti varasid ajaloomuuseumis salaja hirmust, et Nõukogude Liit võib selle välja nõuda.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oleks
8 aastat tagasi

võidud ikka maha matta, mõelda vaid mis tuleviku arheoloogid leidu uurides oleks tundnud. 🙂 Vabandust sellise mõtte pärast.

Karuott
8 aastat tagasi

kõik mätsiti nn.ühistöös kinni ju..
Ikka nutt tuleb peale kui koduvalla peale tagasi vaatad…

Karuott
8 aastat tagasi

see oli ju algusest peale vallavalitsuses ka teada,…

Markki+Padar
8 aastat tagasi

Loodame, et vald suhtub nüüd vastutustundlikumalt talle usaldatud hindamatutesse kirikuvaradesse eest ja ei vii neid enam metsa, kus keegi varasid ei valva.

igavene kiitus
8 aastat tagasi

jumalale, kes vallavanema palve kuulda võttis

õnnitlused vallale
8 aastat tagasi

Väga tore! Eelmisele, ega siis valla oskamatuse tõttu varad kaotsi ei läinud. Pätid tegid oma töö.

Jaan
8 aastat tagasi

Ometi üks hea uudis! Loodame, et Noarootsi vald edaspidi oskab oma vara paremini hoida.