Läänemaa noored eelistavad lõpueksamina kitsast matemaatikat

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti keele riigieksam ühisgümnaasiumis arvo tarmula (20)

Aprilli lõpus algab gümnasistidel taas eksamiperiood. Foto Arvo Tarmula

Sel kevadel asub Läänemaal riigieksameid tegema 174 gümnasiumi- ja 43 kutsekoolilõpetajat.

Lõpetajatel on kolm kohustuslikku eksamit: eesti keel, võõrkeel ja matemaatika, mille puhul on valida kitsa ja laia ehk lihtsama ja keerulisema matemaatika vahel.  

Kitsa matemaatika eksami tegijaid on maakonnas 108, laia matemaatika eksami valis 94 õpilast.

Ainus kool Läänemaal, mille lõpetajad eelistavad laia matemaatika eksamit, on Läänemaa ühisgümnaasium. Seal teeb laia matemaatika eksamit 58 ja kitsa matemaatika eksamit 30 õpilast.

Kitsas ja lai matemaatika erinevad nii aine mahu, sisu kui käsitluslaadi poolest. Kitsa matemaatika (8 kursust) eesmärk on õppida aru saama matemaatika keeles esitatud teabest, kasutada matemaatikat igapäevaelus erinevates olukordades.

Lai matemaatika (14 kursust) annab ettekujutuse matemaatika tähendusest ühiskonnas, selle rakendamisest igapäevaelus, tehnoloogias, majanduses, loodus- ja täppisteadustes ning muudes valdkondades. Lahendatakse rakendusülesandeid, olulisel kohal on tõestamine ja põhjendamine.

Terves Eestis registreerus riigieksamitele 10 262 õpilast, kellest 8062 on gümnaasiumiõpilased, 842 gümnaasiumi varem lõpetanud ning 1358 kutseõppeasutuste õpilased. Kokku tehakse 2016. aastal 26 012 eksamit. 

Selle aasta riigieksamid algavad  25. aprillil eesti keele eksamitega ning lõpevad 3. juunil matemaatika lisaeksamiga. Riigieksamite tulemused avalikustatakse hiljemalt 19. juunil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments