0

Päästeamet tugevdab kontrolli kodude tuleohutuse üle

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Päästeamet

Tuleval nädalal alustavad päästeameti tuleohutusjärelevalve inspektorid tugevdatud kontrolli kodudes tuleohutusnõuete täitmise üle — kontrolreidide käigus pööratakse suurendatud tähelepanu just suitsuanduri olemasolule ja töökorras olekule ning küttekolde korrasolekule ja hooldusele.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul peab kahjuks tõdema, et kuigi 2016. aasta algusest on möödunud vaid üks kuu ja natuke peale, on meil juba 12 tulekahjus hukkunut, kellest ainult kahel oli töökorras suitsuandur.

„Kontrollid on üks osa Päästeameti tööst, sest kahjuks kõikide jaoks nõustamine ja selgituste jagamine ei ole piisav. Suur hulk inimesi jätab kodusele tuleohutusele tähelepanu pööramata just hooletusest, mis on pahatahtlik oma lähedaste ja naabrite suhtes. Just hooletu suhtumisega elanikega tegeleb tuleohutusjärelevalve ja vajadusel kutsub korrale läbi trahvimeetme,“ selgitas Tammsalu kontrollide vajadust.

Päästeameti soov on, et tuleõnnetusi ei juhtuks, sest tegelikkuses on nende ennetamine väga lihtne. Eriti traagilised on põlengud kodudes, mille tõttu jäävad peavarjuta selle pere ja tihti ka kaaskannatajana naabrid. Võrreldes eelmise aastaga on eluhoonete tulekahjude arv tänavu kahekordistunud. Peamised põhjused on inimeste hooletus ja küttesüsteemide mittekorrasolek ning hooldamatus.

„Kodu on koht, kus inimene peaks end kõige turvalisemalt tundma. Kontrollidega seda meelde tuletamegi, sest suitsuandur on siin väga oluline abimees tulekahju võimalikult kiireks avastamiseks, kui veel ei ole ohus inimeste elu ning tuli pole jõudnud teha suurt kahju. Samuti peab mõtlema sellele, kas küttesüsteemid, mida kodus kasutatakse, on tuleohutud ja hooldatud. Kui inimesel on kõik korras, siis ei pea ta ka kontrolle kartma ja võib rahuliku südamega õhtuti magama minna,“ lisas peadirektori asetäitja.

Tuleohutuskontrolli läbiviivad tuleohutusjärelevalve inspektorid liiguvad ringi punast värvi päästeameti eraldusmärke kandvate sõidukitega ja kannavad Päästeameti tunnustega riietust ning esitavad kindlasti esmalt enda ametitõendi. Päästjad kontrolle läbi ei vii.

Kokku on tänavu tules hukkunud 12 inimest, mida on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kolme inimese võrra rohkem.

Suitsuanduri puudumisel on maksimaalne trahvimäär 1200 eurot – suitsuandur on üle 100 korra odavam!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Osteti+ära
Osteti+ära

Selle asemel, et kodusi kontrollida, suitsuanduritest prääksuda, kirjutagu, levitagu infot, mida peab kodu remondil/ehitamisel järgima. Inimesed tahavad seinad sirgeks saada, aga ei tea, et korstnaid ei tohi kinni ehitada, vähemalt kahelt küljelt peab lahti olema.
Olen nendelt küsinud,siis vastavad, et helistas pääseteametisse, küsis ja öeldi võib. paljud ehitaajdki ei tea seda, ütlevad, et pane kivivill ( ei räägita isegi tuletõkkevillast, mis suurema tihedusega) ja siis kips peale.
Üks majaomanik taotles kasutusluba, siis öeldi, et pane plekk ahjusuu ette, kuid ei küsitud, kuidas korsten läbi puidust lae ja katusest läbi viidi, kas jälgiti ohutusnõudeid.

Ardi
Ardi

Paljudel vanematel inimestel ei ole kedagi, kes tasuta anduri lakke paneks- ka siin võiksid need kontrollijad hoopis kogukonnale appi tulla, aga paistab, et tähtsam on trahviga hirmutamine

marxx
marxx

suitsuanduri teemale on eelnevatl vastatud, kui teate selliseid vähekindlustatud inimesi-perekondi siis andke sots.töötajatele teada , nende ülesanne on anda see info edasi päästeametile

olaf
olaf

Puuksu laskmine on väga tuleohtlik. Seda saab proovida vannis. Lähed vanni, eelnevalt pead sööma palju hernesuppi. Kui vann on vett täis, lased suure peeru, katsudes süüdata vee pinnale tulnud mulli. Täpsemad eeskirjad, kuidas seda gaasi kasutada, on Päästeametil. Kindlasti tuleb eelnevalt läbida vastavad kursused. Millised on sellisel puhul trahvid, saab küsida kohalikult päästeametnikult.

võib
võib

oletada,et neid kursusi viid ise läbi,aga sa pole ju olaf,sa oled ahto ju

xp
xp

Varsti ei või puuksu ka lasta inspektoreid ja trahve kartmata.

võib
võib

ainult valgjärvel,vaikselt…………

Juku
Juku

Pensionärid saavad nii vähe pensioni, et vaevalt saavad nad kommunaalmaksud ära makstud, elekter, vesi, toit, riided, mis siit üle jääb, mõni sent.
Suitsuanduri peaks riik igale pensionärile ilma rahata paigaldama.
Selline on minu seisukoht.

jussike
jussike

Ja mul sama arvamus,aga keda huvitab.

marxx
marxx

pensionääril ja vähekindlustatul on tasuta paigutatud suitsuandureid ning neid ka välja vahetatud , kui pole töökorras , nii et mokk maha sellekoha pealt.

wpDiscuz