Haapsalu vehklemishalli ehitus läheb poole kallimaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

vehklemine f arvo tarmula

Haapsalule kuulsust toonud vehklejad treenivad praegu Haapsalu põhikooli saalis. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu linnapea Urmas Sukles saatis peaminister Taavi Rõivasele kirja palvega aidata vehklemishalli valmimisele kaasa 350 000 euroga.

Sukles ei küsi riigilt vehklemishalli toetuseks rahalist abi mitte esimest korda. Mõni aeg tagasi läkitas linnapea tagasihoidliku kirja kultuuriministeeriumile. Paraku jäi see kiri vastuseta. Seekord on Sukles kindel – Taavi Rõivas vastab. Kui suur on tõenäosus, et vastus on positiivne, ei hakanud Sukles oletama.

„Mingi tõenäosus ikka on. Eesti vehklejad on olnud väga tublid. Meie vehklejate edu ja kuulsuse paistel on saanud särada terve Eesti,” märkis Sukles. Nüüd on aeg, et sportlastele ja treeneritele, tänu kellele on Eesti vehklemise maailmakaardil, õlg alla pandaks.

Halli maksumus kahekordistunud

Kui alles eelmise aasta oktoobris oli juttu, et tulevase halli ehituse maksumus peaks olema 700 000 – 800 000 eurot, siis Suklese kirjast Rõivasele selgub, et ehituse eelarve on 1,4 miljonit eurot.

Haapsalu spordibaaside juhataja Tarmo Tuisk selgitas, et halli kallinemine oli tingitud sellest, et esialgses plaanis oli tegemist kergejõustikuhalliga, Spordibaaside tellimusel tehti projekt ümber nii, et osa hallist on vehklemishall ja teine pool universaalhall, mida saab kasutama hakata Haapsalu põhikool. Halli ehituseks tuleb spordibaasidel laenu võtta.
Sukles ütles, et vehklemishalli laenuküsimus on linnavolikogu 22. jaanuari istungi päevakorras. Linnapea sõnul on plaan ühtlasi refinantseerida Haapsalu Spordibaaside kõik laenud. Spordibaasidel on praegu üle miljoni euro suurune lühiajaline laen veekeskuse eest, mis tahetakse ümber teha pikaajaliseks laenuks.

„See annab kassavoogudes päris suure kokkuhoiu ja halli jaoks võetav laen siis märkimisväärselt suurt lisakulu juurde ei tooks. Laenumakse läheb ühtekokku muidugi suuremaks, aga see on talutavuse piirides. Kui aga riik annaks 350 000 eurot vehklemishalli jaoks juurde, oleks see väga suur abi,” selgitas Sukles.

Nii Tuisk kui ka Sukles loodavad aga sellele, et halli tegelik hind tuleb projektijärgsest eelarvest väiksem.
„Hinna saame teada siis, kui hange lahti läheb – praegu ei tea tegelikku hinda veel keegi,” rääkis Tuisk ja selgitas, et varasemate kogemuste põhjal muutub maksumus pärast hanget väiksemaks.
Sukles märkis, et linna poolt vaadatuna on seis hea, sest ehitajail praegu liiga palju tööd ei ole ja halli hinnaks peaks kujunema 1,2–1,3 miljonit eurot.
Hanke kirjutamine on Tuisu sõnul täies hoos. „Me loodame hanke kuu lõpuks valmis saada ja kohe, kui volikogult rohelise tule saame, kuulutame hanke välja,” ütles Tuisk.
Hinnapakkumused peaksid saabuma märtsis. „Kui kõik läheb tõrgeteta, siis ehk saame juba märtsi lõpus ehitama hakata.”
Tuisu sõnul on täiesti reaalne hall sügiseks valmis saada, sest vundament ja kommunikatsioonid on olemas.
„Kui hall valmis saab, lähevad meie vehklejate ja põhikooli õpilaste sportimisvõimalused tunduvalt paremaks!”

 

Urmas Suklese kiri Taavi Rõivasele

Eesti spordi üheks uhkuseks on vehklemine. Vehklemine on ka Haapsalu uhkuseks. Eestile ja Haapsalule on kuulsust toonud kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov, medaleid maailmameistrivõistlustelt ja Euroopa meistrivõistlustelt on toonud Haapsalu vehklemiskooli kasvandikud Kaido Kaaberma, Heidi Rohi, Kristina Kuusk, Katrina Lehis.

Haapsalule ja Eestile toob praegu ülemaailmset kuulsust film „Vehkleja”, mille peategelase prototüüp on Haapsalu vehklemiskooli rajaja Endel Nelis.

Kahjuks tegutsevad meie vehklejad täna nii Tallinnas kui ka Haapsalus väga kehvades tingimustes. Alles oli pressis lugu, kuidas peab treenima olümpiaks valmistuv Eesti vehklemiskoondis. Haapsalus toimub vehklemisõpe Haapsalu Põhikooli vanas, väikeses, amortiseerunud võimlas. /…/

Haapsalu linnavalitsus pöördub, härra peaminister Taavi Rõivas, teie ja valitsuse poole palvega toetada Haapsalu linna vehklemishalli ehitust 350 000 euroga – just niipalju läheb maksma selle halli vehklemise tehniline lahendus (15 statsionaarset rada, tehnilise toe ruumid).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Olen Eviga nòus,kuigi mònes asjas ta eksib.Kui vallad vabatahtlikult vòimu kàest annavad ja liituvad,siis on ju Haapsalul laenumaksjaid palju rohkem ning vòib terve spordikompleksi ehitada sinna Randsalu tankla ja Suklese maja vahele. Ka tuleks sinna teha moššee, sest muidu làhevad moslemid linnapea ròdu ette palvetama, mis vòib ta hundikoera nàrvivapustuseni viia. ?

kn
8 aastat tagasi

Tomiga täitsa nõu,vähem vingumist,küll saab Evigi kõrgust ja kaugust hüpata,kuuli visata.Vaevalt Sukles ja Saareväljad talle keelu peale panevad..
.

Tom
8 aastat tagasi

Kallid inimesed, mis teie peades küll toimub?
Haapsallu tahetakse ehitada universaalhall koos vehklemishalliga ja teie halate nagu hakataks siia linna rahadega mingit mõttetut kolossi rajama.
Teie endi lapsed hakkavad seal treenima ju!
Ja siis on küll uhke tunne, kui meilt pärit vehklejatel hästi läheb, aga see teid ei huvita, mis tingimustes need tulemused saavutatakse???
Küsige nende laste vanemate käest, kelle lapsed vehklemistrennis käivad!
Uskumatu, kui väiklased võivad inimesed olla!

No
8 aastat tagasi
Reply to  Tom

ei ole need Haapsalu vehklejate tingimused nii hullud midagi! Keegi ei ole ju vehklemise vastu, aga eraldi vehklemisehalli vist natuke ülepakutud. Kergejõustiklastele tehakse liiga 2. korda juba. Spordikooli kergejõustiku universaalhalli asemel tehti tenniseväljakud ja lubati, et lasketiiru peale tuleb teise järguna kergejõustikuhall. Nüüd ei ole sellest midagi enam kuulda…

Eevile
8 aastat tagasi

Ma ei saa aru, mida sa Mäesalut siia seod? Minu teada, on tema seal volikogus üks väheseid, kes loeb neid eelnõusid, mida linnavalitsus volikogule esitab ning oskab ka mõistlikult küsida ja mille peale Suklese lõugki värisema hakkab. Vaata neid volikogu ülekandeid, siis näed, mis seal toimub. Aknapoolne seltskond istub tuimalt, perekond Saareväli näpib omi telefone, naisleer ilmselt ei tea veel siiamaani milleks neid sinna kutsutud on ja tõstavad omi käemesi ainult korralduse alusel.

Eevi
8 aastat tagasi

Peale vehklemishalli on meil veel vaja, ilusisutamise halli, hokimängimise halli, murmdaasuudatamise halli jane. Kulla inimesed kas hakkate pensionäridele trenni tegema lapsi jääb ju aina vähemaks. Turg ja rongiühendus lubati ka teha. Ainult lubatakse igasgu asju. Ujulatki ei jaksata hallata, kassi varjupaika samuti no mis vehklemis hallist me räägime. Nüüd kirjutame kirja Trjapkinile ja tema tulgu ja päästku. Kerepeale tutles anda sellistele klounidele. Karilaid ja Mäesalu on sama sugused.

No
8 aastat tagasi

perspektiivi mõttes oleks kergejõustikuhall kindlasti targem investeering! Peale spordikooli saaks seda kasutada ka põhikooli õpilased. Mis tegevus seal topeltkallimas vehklemispalees hommikuti olema hakkab?