Jahimehed saavad metsseaemise küttimise eest kompensatsiooni

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Foto: arhiiv

Metsseatopis. Foto: Olev Mihkelmaa

Läänemaal peavad jahimehed sel jahihooajal küttima 2000 metssiga. OLEV MIHKELMAA

Sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks hakkab veterinaar- ja toiduamet jaanuarist maksma jahimeestele emiste küttimise eest kuni 100 eurot kompensatsiooni.

Euroopa Komisjon on otsustanud seakatku leviku tõkestamiseks kompenseerida emiste küttimist Baltimaades ja Poolas. Ühe suguküpse emise küttimise eest makstakse kompensatsiooni kuni 100 eurot, 75% katab Euroopa komisjon.

Kompensatsiooni maksmise aluseks on maakondlikule veterinaarkeskusele esitatud isikut tõendav dokument, kütitud emise andmeid sisaldav jahiluba ja veterinaarkeskusse toimetatud emise organmaterjal.

„Eks juurdekasv tule ju emistelt,” ütles Läänemaa jahindusklubi juhatuse esimees Aarne Taal. Ta lisas, et hea, kui raha makstakse, sest jaht on kallis lõbu. Taalile teadaolevalt maksti mullu Lätis iga kütitud sea eest kompensatsiooni, 70 eurot sea pealt.

Läänemaa jahimeestel tuleb sel hooajal küttida 2000 metssiga. Kuigi hooaeg kestab ja lumi alles tuli maha, on näiteks Haapsalu jahiseltsil 300 sea norm juba täis ja pisut ülegi.

„Aga sigu on metsas veel küllalt,” ütles Taal.

Suur küttimine on metssealiha kokkuostuhinna alla löönud, lihakilost saab juba alla euro. Taali sõnul katab see ära vaid sõidukulu. Seepärast lasevad jahimehed pigem enda tarbeks konservi ja vorsti teha.

Taali sõnul kavandatakse, et 1000 ha kohta jääks alles 1,5-3 siga. Kui Martna jahiseltsil on 8000 ha jahimaid, siis saab seal alles jätta 12 siga ehk ühe karja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
küsimus
8 aastat tagasi

masendav. Ja kus see katk siis nüüd on? Niipea kui väikeseapidajad sunni ja ähvarduste korras pidid oma seapidamised sisuliselt päevapealt likvideerima, kadus ka katk. Juhus, eks ole. Jätke vähemalt metsaelugi rahule oma suursüsteemide eesmärk sai täidetud.