Lõppenud aasta oli viimase poole sajandi kõige soojem

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

eestikeskminetemp1000Eesti aasta keskmised temperatuurid aastate lõikes. Foto: Keskkonnaagentuur

Eesti 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 kraadi, mis tegi sellest viimase poole sajandi soojema aasta, vahendas Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Kadri Kauski. Eelmine rekord pärines aastas 2008, mil keskmine õhutemperatuur oli 7,4 kraadi.

Lõppenud aasta keskmisele avaldasid suurt mõju soojad jaanuar, veebruar ja märts ning november ja detsember. Kui kolmel esimesel kuul olid kuu keskmisest temperatuurid tavapärasest 3-4 kraadi kõrgemad, siis detsember oli normist suisa 5 kraadi soojem.

Tallinn-Harku aeroloogiajaamas ja Võru meteoroloogiajaamas polnud varem nii sooja aastat varem esinenud. Tallinnas oli aasta keskmine õhutemperatuur 7,5 kraadi. See on kõige soojem aasta alates 1920. aastast. Kõige jahedam on Tallinnas olnud 1942. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli vaid 2,6 °C.

Võrus oli 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 kraadi. Kõige jahedam aasta on Võrus olnud aastal 1956, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli vaid 3,3 kraadi. Võru kohta puuduvad vaatlusandmed aastatel 1940-1944.

Kõige soojem oli möödunud aasta Vilsandil, kus aasta keskmine õhutemperatuur oli 8,8 kraadi. Tegemist on viimase 150 aasta soojema aastaga. Kõige jahedam on Vilsandil olnud 1871. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 2,4 kraadi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vastuseks
8 aastat tagasi

ei mis- tarbimine ikka rohkem ja katsume et saaks majanduskasvu suuremaks- rohkem asju päästab maailma, onjä?

kliimasoojenemine
8 aastat tagasi

on ohtlik elule otseselt,kas midagigi teha annaks,et prügi , heitgaasid kontrolli alla saaks