Lääne maavanem Neeme Suur: 2015. aastat jäävad meenutama vaidlused

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Neeme Suur (1)

Neeme Suur. Arvo Tarmula foto

Lääne Elu küsitlus: Mis sel aastal hästi läks? Mis jäi südamele?

Lääne maavanem Neeme Suur:

Vormsile tõi mööduv aasta uue praami ja päästekomando hoone, Laiküla sirgele uue ja sileda asfaldi. Läänemaa mõlema linna, Haapsalu ja Lihula kinod said uue kinotehnika, mõlemad linnad parendasid tänavavalgustust, nii mõnigi bussipeatus sai valgemaks ja turvalisemaks. Väga palju head on aastast meenutada, olgu see siis kergliiklustee ehitamine Nõval, noortekeskuse ja muusikakooli filiaali avamine Ristil, Pürksis peetud suurejooneline Rootsi päev, või ka seda, et Haapsalus on PKC-st tühjaks jäänud tootmisruumid jälle tegevusega täidetud. Kuulsust ja edu nii kodumaistelt kui ka kaugetelt konkurssidelt tõid kutsehariduskeskuse õppurid ja Lihula noored. Haapsalust sai jälle piiskopilinn.

Aasta viis ka nii mõndagi, viis meilt Kasari kooli, ja kogukonna pärli, Ants Maripuu.

Möödunud aastas oli palju head, millegipärast aga jäävad meelde hoopis vaidlused. Meie ette pandi ülesandeid, mille põhjused on kaugel. Tuleb lahendada sõjapõgenike paigutamine, isegi juhul kui Läänemaale neid ei satu või satub üksikuid. Valmis sai uus maakonna arengustrateegia. Koos Euroopa Liidu uute programmidega lõi lõkkele arutelu selle üle, kuidas kasutada EL-i vahendeid nii, et sellest ka kasu sünniks, maakonnas edeneks ettevõtlus loodaks ja töökohti. Ja siis veel vaidlused seakatku, uue kõrgepingeliini planeerimise, Virtsu tööstusala rajamise üle… Peale vaidluste tõi mööduv aasta veel ühe suure ülesande – tuleb leida parim lahendus haldusreformile Läänemaal.

Rohkem kui kunagi varem ootab uus aasta empaatiavõimet, võimet mõista teiste inimeste lootust, hirmu ja muret. Rohkem kui kunagi varem on vaja oskust panna ennast teise inimese või kogukonna olukorda. Ilma teisi mõistmata ei saa me hakkama ühegi suurema ülesandega, mis tuleb uuel aastal lahendada. Maakonnana peame olema targemad ja tublimad, mitte kartlikud, kurjad ja tõrjuvad, vaid avatud, otsivad ja julged, et Läänemaa püsiks, kasvaks ja areneks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõnna+lühike+jutuke?
8 aastat tagasi

Kas SDE-s vaieldi ka selle üle, miks erakond ei seisa inimese eest? Ja miks SDE ei toeta Haapsalu raudteed? Või et Urve Palo lasi põhja EA ja Lõuna-Eesti rongiliikluse? Või et sotsid võiks seista ikka IGA inimese eest, mitte ainult vähemuste eest?

JG
8 aastat tagasi

Tõlge:
SDE=paha; iga inimene = mina, vähemus = see kes mulle ei meeldi

Nõnna lühike jutuke?
8 aastat tagasi

Kas SDE-s vaieldi ka selle üle, miks erakond ei seisa inimese eest? Ja miks SDE ei toeta Haapsalu raudteed? Või et Urve Palo lasi põhja EA ja Lõuna-Eesti rongiliikluse? Või et sotsid võiks seista ikka IGA inimese eest, mitte ainult vähemuste eest?

Vanasõna
8 aastat tagasi

ütleb, et vaidluses selgub tõde.

SELGUB TA JAH
8 aastat tagasi
Reply to  Vanasõna

Riigikogu vaidles pool aastat ja nii me saine pereseaduse asemel endale pedeseaduse. Neeme Suur oli autor kui te mäletate. See jääb meie rahva kultuurilukku igaveseks meelde. Tegemist on kõige ehtsama kultuurilise terrorismi juhtumiga.