Urmas Sukles: Maakonna-suurune vald on toores mõte

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Urmas Sukles

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles Lääne maavanema Neeme Suure mõtte kohta kaaluda maakonna liitumist üheks omavalitsuseks, et see oleks keeruline. ARHIIV

„See on toores mõte. Sellised suured asjad ei saa käia kodanikualgatuse korras. See peab tulema ülevalt poolt,” ütles Sukles.

Sukles arvab, et ei ole mõtet ühinemishüsteeriat üles kütta.

„Eeldatavad präänikud ja sundasjad on ülevalt välja käidud. Meile on Ridala ettepaneku teinud ja see on loogiline asjade käik. Suur osa Ridalast on juba Haapsaluga kokku kasvanud. Ma arvan, et võidavad ka külad, sest suure valla investeerimisvõimekus on suurem. Ega inimese jaoks ole tähtis, kus asub vallamaja. Kui ma seitse aastat ei olnud linnapea, oli mul linnavalitsuse majja asja ainult üks kord. Tähtis on see, et elu oleks korras ja suures vallas on see lihtsam,” arutles Sukles.

Sukles kinnitas, et Haapsalu käib Ridalaga ühinemise teed.

„Ma arvan, et see ühinemine saab ka teoks, tuleb siis sinna juurde Martna või veel keegi. Lääne-Nigula puhul ma kahtlen. Vormsiga võiks nalja pärast liituda,” ütles Sukles.

Lääne maavanem Neeme Suur tahab lisada liitumiskõnelustele uue mõõtme – üks maakond, üks omavalitsus koos osavaldadega. Selle kasuks räägib ka käimasoleva haldusreformi suund, kus on soovituslikud 11 000 elanikuga omavalitsused. Suur tutvustas oma ideed vallajuhtidele kolmapäeval omavalitsusliidu koosolekul.

Praegu on suurem osa Läänemaa valdu alustanud liitumiskõnelusi ühe või mitme omavalitsusega. Käib kaalumine, kas teha Põhja- ja Lõuna-Läänemaa vald, kas minna ise üle maakonna piiride Pärnu-, Rapla- ja Harjumaale või anda osa Läänemaast naabritele ära.

Liitumiskõnelused Läänemaal

• Haapsalu ja Ridala on otsustanud kõnelusi alustada.
• Nõva ja Padise Harjumaalt peavad kõnelusi.
• Nõva, Noarootsi, Martna ja Kullamaa said Lääne-Nigulalt ettepaneku alustada kõnelusi. Ettepaneku on vastu võtnud Nõva ja Martna. Noarootsi ja Kullamaa ei ole veel vastanud.
• Pooleli on Lihula ja Hanila kõnelused Koonga ja Varbla vallaga Pärnumaalt.
• Lihula tegi Kullamaale ja Martnale ettepaneku alustada kõnelusi. Martna on ettepaneku vastu võtnud, Kullamaa pole otsustanud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vat kus lugu
8 aastat tagasi

Läänemaa nii väike,paras vald ongi.Tubli- Neeme Suur.

naljamehed
8 aastat tagasi

Aru ikka saate, millega nõus olete? Midagi ju ei muutu, kui maakond nimetada vallaks ja vald osavallaks. Suur jääb samasse ametisse, kõik vallavanemad samuti. Vaevalt see Suure enda idee on. Kuulis partei peakontorist, lahti seletada ei oska.
Ses osas olen Suklesega nõus, et nii suurt asja ei saa korraldada teineteisel pudeliga kosjas käies. Lätis tehti haldusreform ära nagu lipsti, omavalitsustelt ei küstud midagi.

Ahto
8 aastat tagasi

Mina olen Neeme Suurega nõus ,ainult ühel tingimusel – Ka Risti ,Taebla ja Oru muutuvad osavallaks.

Tont
8 aastat tagasi

Riiki meil kahjuks enam pole,sest otsustusòigus on Brùsselisse antud.Aga kohalikul tasandil peaks see valdadesse alles jààma. Eks kindlasti mònele meeldib vòim ning riigihangetes liikuvad rahad. Ja yldse- liitumiste kohta tuleb kohalikud hààletused teha,sest enne eelmisi valimisi kandidaadid seda ei lubanud ning jàrelikult pole neil òigust selliseid otsustuseid teha.

sorts
8 aastat tagasi

praegu ongi õige aeg teha maakond ühtseks omavalitsuseks ( koos nn osavaldadega).
linnas, s.h. haapsalu võivad jääda eraldi omavalitsusteks.
mis muutuks? kaoksid ära mõttetud maavalitsused oma allasutustega, toompeaga suhtleks otse 15 valda/maakonda ja sellel oleks tuntav mõju.
erakonnastumine? noo–isegi praegu ei julge mölakast vallavanem,sõltumata erakonnast, rahulikult liikuda–nahapääle saab, seda enam siis,kui ka maakonna tasemel on VALITUD,,mitte määratud isikud.
sõnaga–toetan mõtet: maakond=omavalitsus (vald)

Tont
8 aastat tagasi

Tark ei torma. Hr.Suurest saan ma aru- ta oskabki ainult suurelt mòtelda. Kunagi tahtis Risti vallavanemaks olles sinna sohu Làànemaa vàravad ehitada. Ònneks riik ei andnud raha. ?

Tondile
8 aastat tagasi
Reply to  Tont

Tulebki mõelda suurelt, mitte nurgas nokitseda. Mis puutub aga Läänemaa väravatesse, siis sellest on rohkem kahju, et riik õlga alla ei pannud. Olen üksjagu mujal liitunud ja nendes kohtades, kus nad püsti pandud on, nad ka toimivad väga hästi ja on loonud ka hulga töökohti. Risti oleks olnud aga seesuguseks ehitiseks väga-väga sobilik paik. Mis sohust sa Tont räägid? Sulle teadmiseks, et suured linnadki, nagu Peterburg, on sohu ehitatud ja vaat kui ilus linn. Oled ise lihtsalt kinnistes mõttestampides kinni.

minge
8 aastat tagasi
Reply to  Tondile

eriti suurega ristile golfi mängima

???
8 aastat tagasi

Kust kohast tuleks Haapsalu ja Ridala ühinemisel suurem investeerimis- võimekus? Linn on koos oma allasutustega laenuvõimekuse peaaegu ammendanud ja alles 7-8 aasta pärast saab millegi suurema peale mõtlema hakata. Huvitav, linna tänavatel sõidad, kui kartulivagudel, aga linn midagi ette ei võta. Ilmselt oodatakse seda aega, kui ühinetakse Ridalaga ja siis tekibki see Suklese mõtteis mõlkuv suurem investeerimisvõimekus. Nii lihtne kõik ongi. Kui me oleme huvitatud kogu Läänemaa, kui ühtse terviku käekäigust, siis ainuõige otsus saab olla maakonna suurune vald. Täna Sukles ainult siutsub ja tormas kui poisike välja LOVL-i koosistumiselt, kui maavanem seesuguse ettepaneku välja käis. Seesugused kokkusaamised teenivad ühte… Loe rohkem »

ahv
8 aastat tagasi

Mitte toores,vaid kõige paremas mõttes ehk roheline mõtteviis?Kes hoiab toore jõuga isiklikest huvidest kinni,see lasku lahti.

Eero
8 aastat tagasi

Maakonnad on 600 000 elanikuga Harjumaa ja 9000 elanikuga Hiiumaa. kus siin see sobiv suurus on

linnad jäätagu alles
8 aastat tagasi
Reply to  Eero

Ikka on sobiv. Ega siis inimesi küüditama ei hakata, et valdu ühesuurusteks timmida! Las nad olla erineva suurusega inimeste arvult. Siis on ka juhtimisaparaat vastav ja saadakse hakkama.

15 valda
8 aastat tagasi

Koera saba raiumine jupikaupa on valulikum kui ühekorraga. valdade ühinemine samuti – korraga naksti liituda ja kogu lugu. Maakonnad on sobiva suurusega omavalitsused, piirid on paigas ja jalgrataste leiutamine jääb ära. Et võimust ei taheta loobuda??? Seda ei taheta ka tulevikus. Ikka kiirelt ära teha ja kiiremini ka kired vaibuvad. Oma digi ja äppide ajastul need inimtühjad vallad on vanamoodne, kasutu ja kallis.