Lääne-Nigula maksab tondilosside eest 5000 eurot

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

taebla f karnau

Omanik on nõus majad 5000 euro eest vallale maha müüma. Andrus Karnau foto

Soomes Vantaas elav Fedai Nuri teatas detsembri alguses Lääne-Nigula vallavalitsusele kirja teel, et on nõus müüma kaks talle kuuluvat lagunenud kortermaja Taeblas 5000 euro eest.

Alles novembris küsis Nuri vallalt majade eest 59 000 eurot, kuid vallavalitsus ei olnud sellega nõus. Novembris põhjendas Nuri müügihinda sellega, et ostis majad 49 000 euro eest ja on investeerinud neisse 10 000 eurot. Tegelikult ostis Nuri majad 2008. aastal 20 000 euroga ja pole ühtegi tõendit, et ta oleks neisse investeerinud.

Et majad on lagunenud ja ohtlikud, seadis Lääne-Nigula volikogu Nuri tänavu juunis valiku ette: lammutagu too hooned maha või müügu 3000 euro eest vallale. Selle peale küsis Nuri 59 000 eurot, millega vald ei nõustunud. Detsembri alguses teatas Nuri oma uue hinna: ta on nõus majad vallale müüma 5000 euroga.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et Lääne-Nigula volikogu otsustab neljapäeval, kas maksta Nurile nõutud summa või mitte. Volikogu majanduskomisjon oli Lõhmuse sõnul Nuri pakutud hinnaga nõus.

„See on summa, mille võiks välja käia, et vältida sundvõõrandamist. Sundvõõrandamine võtab aega ja protseduurid maksavad ka üht-teist, nii et vaevalt see lõpuks odavam tuleks,” ütles Lõhmus.

Kaks ohtlikku tondilossi Taebla alevikus Nurme põigus on 12 korteriga suurplokkelamud, ammu pooleli jäänud, uksi-aknaid neil ees ei ole, katus on hävinud. Nõnda on nad seisnud 17 viimast aastat. Varisemisohtlike katusekonstruktsioonidega hoonekarbid asuvad lasteaia ja korterelamute naabruses ning on eriti ohtlikud lastele.

Selle aasta kevadel ostis Lääne-Nigula vallavalitsus 2000 euro eest ära viiekorruselise lõpuni ehitamata kortermaja. Viimase omanik oli samuti soomlane, Markus Pasi Pönkkä, kes on korduvalt süüdi mõistetud kriminaalkurjategija. Muuhulgas tappis ta 2005. aastal Tallinnas oma Maakri tänava korteris inimese. Pönkkä tükeldas laiba. 

10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maakas
6 aastat tagasi
viimasele
6 aastat tagasi

kas ei mõika lugeda või , enne just selgitati ametnike viga, nii tumba ei saa ka olla.

Siim
6 aastat tagasi

Palun selgitage ametnike viga, ei saa aru! Vallale aga palju edu, 20 aastat pole midagi tehtud, nüüd ehk

juss
6 aastat tagasi
Reply to  Siim

Kuule, Siim! Vallavalitsus on ju Sinu jutu järgi 20 aastat niisama rahva raha taskusse pannud! 20 aastat!

nõus Jussiga
6 aastat tagasi

kas siis sellel ostjal ei olnud mingit kohustust nende majade suhtes ? Et kui oli ja te neid ei täitnud,siis võib ju kohtusse pöörduda ja kulud makab ju kaotaja ?Leian,et praegu mindi lihtsamat teed ehk siis jälle maksab maksumaksja kinni ametnike vead.

nõus Jussiga`le
6 aastat tagasi
Reply to  nõus Jussiga

millise kohustuse saab üks eraisik panna teisele eraisikule müügilepingu sõlmimisel? Millised on väidetavad ametnike vead? Vara pole ju valla oma olnudki.

onikka
6 aastat tagasi

Õigust Nuril,sest keegi ei keelanud poisikestel maju omapead lõhkuda.

juss
6 aastat tagasi

No ei ole meil riiki! See on ametnike tegemata töö, mille eest maksumaksja peab raha välja käima! Tegemata töö eest!

kord
6 aastat tagasi
Reply to  juss

Nii lihtsalt ja labidaga ka kõik asjad ei käi. Majad on eraomandis. Ainuõige lahendus, pigem maksta nüüd ja kohe. Hiljem läheb veel kallimaks või siis juhtub midagi hullemat nende majadega seoses. Hästi, vallavalitsus!

rk
6 aastat tagasi
Reply to  kord

Eraomand eraomandiks, mõtle kui selline juhtum oleks Austrias või Taanis näiteks. See omanik oleks nii rämedalt igasugu trahve saanud, et vabatahtlikult loobuks.