Haapsalus toimub meeleavaldus massiimmigratsiooni vastu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Hardi Rehkalt. Foto: Urmas Lauri

Hardi RehkaltHardi Rehkalt. Foto: Arhiiv

EKRE Läänemaa piirkonna juhi Hardi Rehkalti sõnul toimub Haapsalus enne jõule meeleavaldus, et juhtida tähelepanu illegaalse immigratsiooni põhjustatud ohtudele Eestis.

Rehkalt ütles Lääne Elule, et tegemist meeleavalduse korraldamise taga ei ole mitte EKRE, vaid  lihtsalt aktiivsed Läänemaa inimesed, kellele teeb muret kontrolli alt väljunud massiline illegaalne immigratsioon. Korraldajate-mõttekaaslaste hulka kuuluvad näiteks ka Ahto Lääts ja Viljar Põllula.

Kolmapäeval toimunud koosviibimisel lepiti kokku, et meeleavaldus võiks toimuda 20. detsembril kell 13. „Täpne koht on veel lahtine, aga üritus võiks olla kaubamaja lähistel. See sõltub juba maavaldajatest,“ ütles Rehkalt.

Rehkaltile teeb muret kontrollimatu rahvaste sisseränne Euroopasse. „See jõuab mingil hetkel ka Eestisse, ja see võib juhtuda, kui pidurit peale ei panda. Teema ei ole mitte need paartuhat, kes iga-aastaselt Eestisse tulevad, nendega pole tegelikult ju ka probleeme olnud. Ma pean silmas illegaalset immigratsiooni ja inimkaubandust, mis sellega kaasas käib,“ selgitas ta.

Tegemist on suure globaalse teemaga ja ühe meeleavaldusega Haapsalus sellele kätt muidugi ette ei pane. „Me oleme Haapsalu ja Läänemaa inimesed, tahame panna kohalikke inimesi kaasa mõtlema,“ ütles Rehkalt.

Ta tõdes, et Eestis on ärevatest teadetest paisunud emotsioonide tuules kõik kahetsusväärselt ühte patta pandud – nii sõjapõgenikud, pagulased kui ka illegaalsed immigrandid. „Need mõisted on väga sassis. Sõna „pagulane“ või „illegaal“ jooksevad vahelduva eduga meedias kõrvuti läbi ja lugeja ei saagi alati selgust, mis mida või keda tähendab. Ma isiklikult arvan, et sellest tulenevad ka need väga negatiivsed meeleolud – inimesed ei saa aru, nad lihtsalt ei tea. Nad loevad uudiseid, et kuskil on immigrantidega seotud kuritegevus, kuskil on terror ja sellest piisab,“ rääkis Rehkalt.

Novembri keskel tuli aga ilmsiks, et üks Pariisi terrorirünnaku korraldajatest tuli Euroopasse läbi Kreeka täiesti ausa sõjapõgeniku sildi all. „See tähendab, et kontroll piiridel on nõrk, ei suudeta terasid sõkaldest eristada, kes päriselt abi vajab ja kes imbub sisse Süüria valepassiga. Mina küll ei kujuta ette, kuidas neid sadu tuhandeid inimesi on võimalik nii kontrollida, et ei juhtuks selliseid apsakaid,“ ütles Rehkalt.

Plaanitav meeleavaldus puudutab ka MTÜ Pagula tegevust.

Rehkalt rääkis, et tema isiklikult kahtleb tugevalt selles, kas Pagula oleks pidanud paar nädalat tagasi avaldama sellisel kujul kurikuulsa pagulaste jaoks üürikorterite otsimise kuulutuse, mis tekitas paksu pahandust ja pehmelt öeldes teravat mõttevahetust nii Lääne Elu veebilehel kui ka sotsiaalmeedias. See päädis lõpuks Haapsalu politseijaoskonna staažika välijuhi Viljar Põllula ametist lahkumisega, kuna mees tundis end Facebookis teemat kommenteerides „liiga vabalt“.

Rehkalti hinnangul torkas Pagula kepi otse juba üles ärritatud herilasepessa ja oleks pidanud korterite otsimist hoopis delikaatsemalt korraldama.

„Kas siis kogemata või meelega kisti selle kuulutusega suur tüli üles. See ei saanud kellelegi ju mingi üllatus olla, et see on hell teema terves Eestis, kaasaarvatud Haapsalus ja Läänemaal. Inimesed oleks pidanud mõtlema, kui nad sellise kuulutusega lagedale tulevad, et mis selle tagajärg on,“ selgitas Rehkalt.

„Inimesed mõlemalt poolt peavad mõtlema, mida ja kuidas nad välja ütlevad ning meedias üllitavad,“ rõhutas ta.

Pagula tegevust kommenteerides ütles Rehkalt, et ta loodab siiralt, et neil on süda õige koha peal. „Aga nad päris ei adu seda suurt pilti, mis sellega kaasneb. Kui nad on enda jaoks lõpuks selgeks mõelnud, mismoodi kõik need riskid maandatud saavad, siis on tegemist igati tänuväärse üritusega, aga praegu mul seda kindlust küll ei ole,“ nentis Rehkalt.

Ta rõhutas, et kui tegemist on tõeliste sõjapõgenikega-abivajajatega, tuleb neid aidata, et nad võimalikult hästi Eestis hakkama saaksid, kuniks kodumaal olukord normaliseerub ja nad saavad tagasi pöörduda.