Matkajad ja matkajuhid kogunesid Tuksis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Üllar Põld. Katrin Pärnpuu

Matkamise juures on tähtis nii raamatutarkus kui kogemused ja praktika – Üllar Põld matkatreeneri õpikuga. Foto Katrin Pärnpuu

Läinud nädalavahetusel kogunesid Läänemaal Tuksis igasügisesele kokkutulekule matkajad ja matkajuhid üle Eesti.

Kokkutuleku kava oli väga tihe ja esinejaid palju, räägiti nii jalgsi–, mägi–, vee–, suusa– kui ka jalgrattamatkadest, mis tehtud Eestis ja kaugemalgi.

Kui Toomas Holmberg tõi kuulajad vettpidi Stockholmist Tallinna, siis Priit Joosu viis Peruu mägedesse. Jaan Riis andis ülevaate Looduse Omnibussi tegemistest ja Üllar Põld rääkis humoorikalt sellest, kuidas Koršenevskaja ekspeditsioonil osalenud pidid ebaõnnega võitlema. Tanel Tuuleveski jagas muljeid eestlaste esimesest katsest tõusta K2-le. Raimo Kummer avas telesaate „Piire ületades” telgitaguseid ning saates osalenud Julia ja Tom jagasid oma emotsioone.

Arutleti ka reisikindlustuse teemadel ning sellest, kas ja millistel tingimustel on Eestis sõlmitavatest reisikindlustusest abi ja tuge nt mägedes matkajatel. Kohaletulnuid võimalus kuulata ka Marokos Kõrg–Atlase mägedes matkamise võimalustest, vaadata filme ja kuulata kommentaare matkamisest Birmas ning Teravmägedel.

Lõppev matka–aasta pakkus põnevate ettevõtmiste ning positiivsete emotsioonide kõrval kahjuks ka mitmeid kurbi hetki. Et küsimused ei jääks painama ja kõigil oleks tehtud vigadest õppida, analüüsis juhtunud õnnetusi Eesti Matkaliidu kutsekomisjoni esimees Raivo Plumer.

Kiideti ka aasta parimaid. Aasta matkaja tiitli sai seekord „Piire ületades” telesaates osalenud matkarühm. Üheksa puudega inimest võttis vastu väljakutse ja läks 15päevasele seikluslikule rännakule läbi Eestimaa looduse. Tõenäoliselt poleks keegi neist üksi nii raske matkaga hakkama saanud, kuid üksteist toetades jõudsid nad 15 päevaga põhjarannikult Munamäe tippu. Erivajadustega matkajate gruppi juhtis matkajuht Mart Reimann.

Aasta matkategelaseks valiti Krstjan–Erik Suurväli, kes Peruus Cordillera Blanca mäestikus Tocllaraju mäel Eesti alpinistidega juhtunud õnnetuse järel koordineeris alul Eestist toetavat tegevust ja ainsana pääsenud alpinisti heaolu tagamist. Ta vahendas infot alpinistilt kogukonnale ja vastupidi. Suurväli seadis eetika ettepoole ka oma isiklike plaanide teostamisest. Ta loobus osaliselt oma pikalt planeeritud tiputõusudest samas mäestikus, et asetada hukkunud Eesti alpinistide mälestuseks Tocllaraju mäe baaslaagrisse mälestustahvel ning olla asjaajamisel abiks hukkunute omastele ja välisministeeriumile. Suurväli on varem korraldanud mitmeid ekspeditsioone ja alpinistlikke tõuse kõrgetele mägedele paljudes kohtades üle maailma ning temast on kujunenud mägironijate kogukonna eestkõneleja Eestis.

Tunnustati ka teisi tublisid. Matkaliidu tänukirja matkamise propageerimise ning noortega tegelemise eest sai Üllar Põld. Teine tänukiri läks Riigi Metsamajandamise Keskusele (RMK), kes on viimaste aastate jooksul rajanud üle 2000 km matkaradasid ja mitmeid lõkkekohti. RMK tegevuse tulemusel on Eesti riigimetsas asuvad looduslikud vaatamisväärsused matkajatele palju kättesaadavamad.

21.-22. novembril Läänemaal Tuksi Tervise– ja Spordikeskuses toimunud matkajate ja matkajuhtide kokkutulek oli juba 48. Sel korral osales ligi sada matkajuhti ja matkahuvilist.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments