Virtsu Arenguselts tööstuspargist: Protest protestijate vastu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

virtsu ettevõtluspark kmet2

Virtsu ettevõtluspargi eskiis. 

Artikkel „Virtsulased nõuavad tööstuspargile uut asukohta” jätab Virtsu Ettevõtluskeskuse (edaspidi EVK) arendustegevusest üpris väära mulje.

Artiklis levitab Aare Saliste valeinformatsiooni projekti tutvustamisega seotud tegevuse, ettevõtluskeskuse asukohavaliku ja vallavanema osaluse kohta. EVK arendajaist tekib kuvand, nagu mingite hämarate eesmärkidega kauboikapitalistidest.

Olen EVK idee kujunemises algusest peale osalenud ja ka Saliste poolt artiklis nimetatud ”andmete lekitamise” korraldaja. EVK projekti algatajad tellisid 2013. aasta talvel uuringu veendumaks, kas tegevus ikka Virtsu alevikku sobib. Algselt oli plaanis kasutada krunti Virtsu sissesõidul asuva Kirsi muuseumi taga. Uuring aga näitas, et nii ettevõtete kui asula arengu huvides on soodsam praegune asukoht – avar tühermaa Virtsu keskel. Idee tutvustajaks valiti Virtsu Arenguselts MTÜ, kui asula arenguga tegelev organisatsioon.

10. juuliks 2013 oli plaanitud rahvakoosolek arutamaks EVK projektiga seotud asjaolusid. Selleks koostatud uuringudokumendi andsin Virtsu elanikele eelnevaks tutvumiseks (”lekitasin”), et kokkutulnuil oleks aimu, millest jutt käib. Koosolekut viis meie palvel läbi Arno Peksar kui kogenud moderaator. Mingit ametlikku sidet kohalikul omavalitsusel tol hetkel projektiga polnud, KOV kaasati alles aasta pärast.

Koosolekul ootas meid protestikiri ja Aare Saliste ehmatav vihakõne. Korralikku arutelu ei toimunud pideva kodukorra segamise ja süüdistuste tõttu nii arenguseltsi kui vallavalitsuse aadressil. Sama taktikat jätkas Saliste ka järgnevatel tutvustusüritustel, kui juhtus osalema.

EVK projektis osalevad firmad on jõudnud ettevõtluse küpsemasse faasi, esindades vastutustundlikku ettevõtlust, mis tähendab ümbritseva keskkonnaga arvestamist arendustegevuse kõigis faasides ja jätkusuutlikkuse tagamist. Asula arengusse on juba märkimisväärselt panustatud ja sellega jätkatakse ka edaspidi. Seetõttu on solvav, kui projektis osalejaid süüdistatakse hoolimatuses ja elukeskkonna pahatahtlikus halvendamises. Kordan veel kord: EVK kavandatav asukoht aleviku keskosa tühermaal valiti pärast põhjalikku analüüsi, mis tugines Virtsu aleviku ning ettevõtjate eesmärkidele ja vajadustele, mitte vallavanema või teiste ametnike isiklikul arvamusel.

Huvi pärast uudistasin EVK vastaseid Google päringu abil. Minu üllatuseks selgus, et protestijate hulgas on mitmeid aktiivseid ettevõtjaid, sh. 12 firma juhatuse liikmeid. Enamik neist firmadest asub muidugi pealinnas. Huvitav, kas mõni neist oleks valmis panustama ka Hanila valla ja Virtsu arengusse? Võib-olla isegi oma tegevust siia tooma? Või nähakse Virtsut ainult puhkepäevade veetmise kohana, mille ees kohustused puuduvad? Kuid mõned protestijad elavad ka Virtsus. Arenguseltsi korraldatud traditsioonilistel heakorratalgutel jm ettevõtmistel pole protestikirjale allakirjutanuid osalemas kohanud. Ju siis ei hoolita.

Mõtlen hämmeldunult, kuidas kõigi poolt unustatud ja võsastuv tühermaa Virtsu keskmes äkki nii eluliselt tähtsaks on saanud. Plaanitavast ettevõtluskeskusest, mis Virtsu arengust huvitatute arvates võiks asula hääbumise peatada, on maalitud kõike lämmatav tont, mille peaks vahendeid valimata oma lähedusest kaugemale tõrjuma. Küsitav on ka põhimõte, et las EVK kollitab mujal, kellegi teise ukse ees. Paraku Virtsus niisugust platsi ei leia, mille naabruses keegi ei elaks.

Seni on protestijad tekitanud palju kära ja hämamist, kütnud üles hirmu ja otsinud võimalusi jala tahapanekuks, aga konkreetseid ja mõõdetavaid keskkonda ning tervist kahjustavaid faktoreid pole keegi välja toonud. Ju neid pole. Milleks seda tsirkust siis korraldatakse? Ja mis ajendil peaks kaaluma asukoha muutmist?

Aimar Roomets,

Virtsu Arenguselts MTÜ juhatuse liige.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Veiko
8 aastat tagasi

Palju see Saluste juba sahkerdanud on? Celander, Jüri kortermajad, allhankijate petmises jne

Kuide
8 aastat tagasi

Päris huvitav retoorika kumab läbi tekstis ja kommentaarides. Tahetakse jätta mulje, et justkui need inimesed, kes pooldavad kompleksi rajamist endisele tootmismaale (1, 5 km eemale), oleks rumalad rahvavaenlased, keda ei huvita Virtsu areng.

Virtsukas
8 aastat tagasi

Ma ei m6ista miks keegi paneb kätt ette virtsu arengule :S Eriti v66ras kes on siia lihtsalt niiöelda suvitama tulnud! Isik nimega Saliste palun istuge kodus korra toolile ja m6elge kas on 6ige sellise koha pealt s6na v6tta!!! Te olete siin v66ras ja peaksite virtsu arengut austama mitte maha tegema! Kunagi töötas meil siin suur kalatööstus, inimestel oli töö ja head m6tted, kas seda ei v6iks yritada taastada? Milleks panna kätt sellele ette et ka noored tuleksid tagasi ja elustaksid meie Virtsut? Aimar teie minge julgelt edasi! RESPECT!

endine
8 aastat tagasi

Kõik on rahas kinni. Ju sinna poe ette, on kõige odavam ehitada.
Samas kui vald on nõus, ettevõtjad tahavad teha ja kohalik rahvas enamuses poolt, tehke ära. Kui iga asjaga hakata mõne “suveasuniku” järgi toimetama, jäävad paljud asjad tegemata.
Tänapäeva ehitusmaterjalid/-tehnoloogiad on nagunii sellised, et kümne aasta pärast võib uuesti põllu teha, kui soovi on.

näe kui
8 aastat tagasi

huvitav kirjatöö. 2013.a artiklis selgelt kirjas, et idee autor on Virtsu Arenguselts ja asukoht seepärast endise Kajaka juures, et kaks küla saaks ühendatud uue teega. Samast aastast Läänlases selline lõik – Tööstuspargi ehitamise eestvedaja on Virtsu arenguselts. Vallavalitsus on seltsiga päri ja on plaani teostamisel abiks. Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul on tööstusparki vaja töökohtade loomiseks ja tehnopark sobiks just planeeritud paika. Koosolekul tema süüdistamist huvide konfliktis peab Peksar solvavaks. Vastuolusid selle artikli ja varem ilmunu vahel leiab veel. Kirjatöö autor oleks võinud ikka varasema läbi lugeda. Selline suuremahuline tootmine oleks mõistlik magistraali äärde ehitada, tootmine võib ju vaikne olla… Loe rohkem »

Mnjah
8 aastat tagasi

Ainult üks küsimus, et millised Virtsu arengu ja planeerimistegevuse eelised on antud tööstuspargi puhul võrreldes alternatiividega? Põhjendused on suhteliselt s…. kui võtta arvesse normaalsed asukoha planeerimise ja arengusuunad. Küsimus on tegelikult rahas (loe maksusmuses) kui inimväärses ja keskkonnasõbralikus elu ja tööstusruumis. Ülejäänud jutt arendajatel on ju PR asutuse poolt kokku pandu:)

Jaanus
8 aastat tagasi

Nagu ikka koorubki siit kommentaaridest lõpuks välja inimeste omavaheline vimm, kus kaikaid loobitakse kodaratesse inimestele ja projektil pole tegelikult viga midagi. Piinlik lugu, mis?

a.n
8 aastat tagasi

kui seda asja ajaksid normaalsed inimesed tuleks see tööstuspark kindlasti,aga nii kaua kui seal eesotsas sellised Roometsa sugused ???? No andke andeks

põline+virtsukas
8 aastat tagasi

see Saliste tuleb paika panna oma pundiga ja ongi asi lahendatud

Mare
8 aastat tagasi

Edu kõigile, kes seisavad hea selle eest, et Virtsu areneks edasi ja me ei jääks tühjaks tühermaaks. Jõudu ja vastupidavust, sest tööstuspark peab tulema ja elule Virtsus kaasa aitama.
Kes on tööstuspargi vastu, neile soovin selget mõistust ja arusaamist, et ka maal tahetakse elada ja edasi areneda.