Tallinna ringkonnakohus jättis jõusse Edgar Savisaare kõrvaldamise

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Edgar Savisaar. Foto. Arvo Tarmula

edgar savisaar arvo tarmula

Edgar Savisaar. ARVO TARMULA

Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud Edgar Savisaare kaitsjate taotlust, millega sooviti tühistada Savisaare linnapea ametikohalt kõrvaldamise määrus, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Ringkonnakohus leidis, et tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamiseks on ametist kõrvaldamine sobiv meede. Kohus märkis, et taotletav eesmärk – kahtlustatavale ametialaselt allunud tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamine – ei ole vaadeldaval juhul saavutatav muu, vähem koormava abinõuga. Ringkonnakohus märkis, et on samuti tutvunud riigiprokuröri poolt esitatud kriminaalasja materjalidega, millest nähtuv kinnitab maakohtu hinnanguid põhjendatud kuriteokahtlusele.

Ringkonnakohtu määrust on võimalik edasi kaevata kümne päeva jooksul.

„Oleme jätkuvalt seisukohal, et Edgar Savisaare ametist kõrvaldamine on põhjendatud ja vajalik. Kuna kriminaalasjas on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi, on meie ülesanne õiguskaitseasutusena tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks,“ ütles riigiprokurör Laura Vaik.

Edgar Savisaar kõrvaldati prokuratuuri taotlusel kriminaalmenetluse ajaks linnapea ametist Harju Maakohtu määrusega 30. septembril. Seadus lubab ametist kõrvaldamisest nelja kuu möödumisel kahtlustataval, süüdistataval või tema kaitsjal esitada kohtule taotluse ametist kõrvaldamise põhjendatuse kontrollimiseks. Kui ametist kõrvaldamise alused ära langevad, on prokuratuuril või eeluurimiskohtunikul võimalik määrus tühistada. Edgar Savisaarele on esitatud kuriteokahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments