Matsalu rahvuspark saab säästva turismi sertifikaadi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Matsalu Foto: Arvo Tarmula

Matsalu rahvuspark. Foto: Arvo Tarmula

Matsalu rahvuspark saab detsembris 2015 Brüsselis toimuval pidulikul tseremoonial esimese piirkonnana Eestis säästva turismi sertifikaadi.

Sertifikaadi saamise tingimuseks on tõhus koostöö erinevate osapoole ja huvigruppide vahel ning kokkulepitud strateegilised eesmärgid ja tegevused, mis aitavad kaasa säästvale turismiarengule piirkonnas. Turism ja bioloogiline mitmekesisus on omavahel tihedalt seotud, sest turismitööstuse edukus sõltub otseselt ökosüsteemide heast seisundist. Siiani on säästva turismi sertifikaadi saanud 131 kaitseala 16 riigist, Eesti saab olema 17. riik.

Keskkonnaamet teatas. et säästva turismi sertifikaadi saamine on suurepärane võimalus mõjutada Eesti majandusruumi meie looduse ja loodushoiu tutvustamise abil. Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži ekspertide eestvedamisel ja kohalike turismiettevõtjate, omavalitsuste ning elanike kaasabil koostati Matsalu piirkonna turismistrateegia aastani 2020. Protsessi koordineeris piirkonna kohalikke omavalitsusi koondav MTÜ Terra Maritima koostöös keskkonnaameti ja RMK-ga.

Matsalu rahvusparki külastas tänavu kevadel EUROPARC-i sõltumatu hindaja, kes kiitis piirkonna liigirikkust ja rannikuäärset loodust, samuti autentset külastuselamust. MTÜ Terra Maritima juhataja Nele Sõbra sõnutsi tunnustatakse antava sertifikaadiga nii Matsalu loodusväärtusi kui ka inimese ja looduse koos toimimist ning jätkusuutliku turismi edendamist. Sealjuures on väga oluline arendada turismi nõnda, et see oleks kooskõlas kohaliku keskkonna ja kogukonnaga ning ükski osapool turismist ei kaotaks.

„Ühised eesmärgid ja ühtne kuvand aitavad piirkonnal areneda jätkusuutlikult“, täheldas Sõber.

Keskkonnaameti Hiiu-Saare-Lääne regiooni juhataja Kaja Lotmani sõnul on säästva turismi sertifikaat oluline tunnustus Matsalu ja selle mõjupiirkonna loodusväärtustele, mida tasub vaatama tulla kõigil, kes peavad lugu loodusest. „Matsalu rahvuspark on hea näide piirkonnast, kus osatakse teha koostööd riigi, omavalitsuse ja ettevõtja tasandil. Sertifikaadi saamine annab meile võimaluse osaleda rahvusvahelises turismi arendamise võrgustikus, kasutada uusi turunduskanaleid ja õppida teiste headest kogemustest. Tunnustatud kaitsealad moodustavad omaette infovõrgustiku, millel on oma koduleht ning mille liikmetele korraldatakse regulaarselt seminare, kampaaniad ning koolitusi,“ lausus Lotman. Euroopa Kaitsealade Liit koondab endas üle 30 riigi Euroopast ja sinna kuulub enam kui 400 looduskaitseliste töödega tegelevat asutust. Organisatsiooni eesmärkideks on edendada kaitsealade planeerimist ja korraldust parimal viisil ning tõsta teadlikkust kaitsealadest. Oluline on sealjuures kaitsealade koostöö ja kogemuste vahetamine ning looduskaitse üldine propageerimine Euroopas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments