Kaitseliidu kolonnid suunduvad Saaremaa kaitsmist harjutama

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Logistikaõppus Kiltsi lennuväljal

Õppus Orkaan toimub üheksandat korda. Foto: Arvo Tarmula.

Reedel 5. detsembril liiguvad Kaitseväe, Kaitseliidu ja liitlasüksuste sõidukite kolonnid Saaremaale, et osaleda suurõppusel Orkaan 2014.

Kokku koguneb nädalavahetuseks Orkaanile 200 sõidukit ja enam kui 1000 osalejat. "Palun liiklejatel kolonnidest möödasõitudel olla
ettevaatlik," ütles õppuse juht Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kolonelleitnant Kristjan Moora.

Paldiskist liigub Saaremaale Scoutspataljoni allüksus PASI soomukitel. 

Ikla piiripunkti kaudu sõidab õppusele Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze kompanii. Lisaks osalevad õppusel Kaitseliidu Läänemaa, Pärnumaa, Harju, Tartu, Rapla jt malevate lahingüksused.

Kuna suur osa õppusel osalejatest on vabatahtlikud kaitseliitlased, siis jääb peamine saabumise aeg reede õhtusse ja öösse, märkis
kolonelleitnant Moora.

Õppusel osaleb ka USA õhudessantkompanii, millest osa saabub maad mööda ning teine osa sooritab reedel Saaremaale õhudessandi.

Orkaan 2014 lahingutegevuse põhirõhk on Sõrve ja Undva poolsaartel. Kontrollpunkte rajatakse ka Saaremaa teistesse piirkondadesse.

Maakonnas liikudes tuleb arvestada liikluskorralduse muudatustega ning kontrollpunktide läbimisel isikute ja sõidukite kontrolliga. Pääs
lahingõppuste alale võib olla ajutiselt tõkestatud.

Väinamere Liinid OÜ teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul toob Kaitseliidu õppus kaasa tavapärasest suurema parvlaevade täituvuse ning
Kuivastu-Virtsu liinil sõita soovijad peaksid varakult enda reisi planeerima.

"Selleks, et liikuda eeloleval nädalavahetusel sujuvalt Kuivastu-Virtsu marsruudil, palume kõikidel klientidel esimesel võimalusel osta E-pilet või M-pilet," rõhutas Hiiuväin.

Ta lisas, et kuigi Kaitseliidu õppustel osalevad sõidukid on jaotatud erinevatele reisidele, siis vormistavad nad kõik piletid sadamakassas ja seega võivad tekkida tavapärasest pikemad kassajärjekorrad.

Üheksandat aastat järjest korraldatav Orkaan on Kaitseliidu Läänemaa, Pärnumaa ja Saaremaa malevate ühisõppus. Saaremaa maleva vastutusalal korraldatakse õppust kolmandat korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments