Urve Palo: Riik peab elamumajandusse senisest oluliselt enam panustama

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Urve Palo (2)

Majandus- ja taristuminister Urve Palo tõdes, et elumumajanduses on olukord kehv. Foto: Urmas Lauri.

Valitsus võttis täna vastu Eesti eluasemevaldkonna arengukava 2008-2013 täitmise lõpparuande, millest selgub, et suur osa kokku lepitud eesmärkidest jäi neil aastatel täitmata.

„Aruande tulemustega ei saa kuidagi rahul olla,“ ütles majandus- ja taristuminister Urve Palo.

„Arvestades Eesti elamufondi kiiret vananemist ja suurt energiakulukust, oleks eelmistel aastatel tulnud juba palju ära teha. Näiteks oli plaanitud kaardistada Eesti üürituru olukord, riigi abiga ehitada 6700 uut üürieluaset, alustada tühjaks jäänud tondilosside lammutamist jpm. See kõik jäi tegemata," nentis Palo.

Palo sõnul on positiivne, et KredExi kaudu toetati 670 korterelamu rekonstrueerimist, kuid arengukavas püstitatud eesmärgid olid palju suuremad – 2013. aastaks oleks tulnud rekonstrueerida 8000 elamut. Samuti olid oluliselt suuremad vahendid ette nähtud paljulapseliste perede elamistingimuste parandamiseks.

„Arengukava koostati küll buumi tipphetkel ja loomulikult tuli kriisi saabudes plaanides teha korrektiive. Kuid see, et elamumajanduses viidi tegelikkus võrreldes eesmärkidega paljudes valdkondades nulli, pidi olema teadlik poliitiline otsus. Seda valdkonda ei peetud oluliseks,“ ütles Palo.

„Nüüd tuleb nende mõtetega seda intensiivsemalt edasi minna, et kaotatud aeg tasa teha. Üürielamute programmi kirjutame sisse uude energiamajanduse arengukavasse, peagi avame lammutamistoetuse kohalikele omavalitsustele," ütles Palo.

Suurendame ka korterelamute rekonstrueerimise toetuseks mõeldud vahendeid. Eluasemevaldkonna olulisust on kaua aega alahinnatud ning see vajab riiklikul tasemel palju aktiivsemat sekkumist," lausus Palo.

Aastatel 2008-2013 tehti elamumajanduse arengukava täitmiseks investeeringuid riigieelarvest 86,8 miljonit eurot, Euroopa Liidu vahenditest 19,5 miljonit eurot ning heitkoguse müügist saadud vahenditest 37,8 miljonit eurot.

Arengukava kogumaksumus oli 144,1 miljonit eurot, millest suurim osa investeeriti korterelamute rekonstrueerimise programmi – kokku üle 110 miljoni euro ehk enam kui 75% arengukava kogumaksumusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments