Valli Ost: ärge tallake meie varanduse peal

Lääne Elu

info@le.ee

Lihula mnt 7 hoov. Foto: Urmas Lauri

Kortermajade ühistute tekkimisest saadik on mind painanud mõte, miks majale kuuluvat ümbrust, mis on täpselt piiritletud, ei peeta eraomandiks. Kes suvaline heaks arvab, sõidab või kõnnib eraomandi peal, kirjutab kortermaja territooriumi eraomandi privaatsuse austaja Valli Ost.

Kirjutama sellest ajandas vahejuhtum neljapäeval, 29. novembril Haapsalus Lihula mnt 7 hoovis. Noor kena naine trügis autode vahelt meie parkimisplatsil läbi ja suundus majanurga poole.

“Kas elate meie majas?” küsisin.

Naine seisatas: “Kas tahad kakelda?”

“See on meie maja hoov,” selgitasin.

“Mis siis, aeda pole ju, töötan vastasmajas ja käin siit läbi, kust tahan. Kas ma loobin prahti maha või? Mis see sinu asi on?”

Sain kaela kuhja tuliseid sõnu.

On ikka küll minu asi! Mul on erastatud korter, eraomand majas. Mu korteri juurde kuulub tükike territooriumi maja ümber, selle eest maksan igal aastal maamaksu. Meil on välikoristaja, kes hoiab maja ümbruse puhta. Niidab, lükkab lund, kui vaja. Meie maksame talle iga kuu tema töö eest. Võõraste mahavisatud prahi üleskorjamise eest.

Haapsalu põhikooli õpilased käivad maja taga suitsetamas. Kas kooli koristaja käib sealt suitsukonisid korjamas?

Kui suitsetajatele viisakas märkus tehti, saadeti ütleja sellistesse kohtadesse, et hoia ja keela. “Pole mõtet,” andis mees alla.

Põhikooli õpilased oma õpetajatega kõnnivad rahumeeli põiki üle meie hoovi, vingerdavad autode vahel, et spordihoonesse ja sealt tagasi võimalikult lühikest teed kasutada. Juba hommikul vara aetakse oma kisaga meie maja nurgapoolsed vanurid üles.

Olen näinud ainult üht noort meesõpetajat, kes viis õpilased mööda kõnniteid spordihoonesse. Tänasin teda selle eest. Tema teab, mis on kõnnitee ja mis otstarve sel on. Käisin ka koolimaja õpetajate toas. Oli vahetund ja õpetajaid seal jätkus. Palusin õpilastele toonitada, et spordimajja minekuks ei sobi läbi meie hoovi käia. Oli nagu hane selga vesi!

Kujutan hirmuga ette, kui järgmisel sügisel tuleb Kuuse tänavale mitusada teiste koolide õpilast, missugune hordide rännak läbi meie hoovi ja autode vahel hakkab ründama.

Olen paarilt noormehelt, kes spordimaja poole lonkinud meie hoovist, küsinud, et kus nemad elavad. Oma majas. Kas maja ümber aed ka on? Loomulikult. Kas nende hoovis ka suvalised inimesed jalutavad? Mis? Miks? Ei!

Tahtmatult tuleb meelde Heino Kiige romaan “Maria Siberimaal”. Maria püüdis oma peenramaalt saada enda istutatud saaki. Sellest jäi ta ilma, sest peenarde ümber polnud sinist värvi aialippe.

Igaüks, kes tahtis, tuli ja võttis. Kohalikel olid oma aiamaa ümber sinised latid. Sinna peenramaale ei astunud ükski võõras, seal oli eraomand.

Meie maja territoorium ei ole Maria kapsamaa, kuhu iga suvaline võib astuda oma tee lühendamiseks või auto läbisõiduks. Kas sinist värvi aialipid, -latid kortermajade territooriumi privaatsuse kaitseks paneksid eestlased venelaste eeskujul hindama eraomandit? Võib naerda küll selle mõtte pakkumise eest! Väärt muigamist või hoopistükkis mõtlemisainet!?

Kas haapsallane on tähele pannud, kui palju keelumärke on pandud kortermajade-ühistute territooriumide kaitseks. Mulla tänava kortermajade territooriumid lausa punetavad neist. Ühel majal on isegi tõkkepuu suvaliste autode läbisõidu keeluks.

Ka meie majaesisele teele on paigutatud keelumärk “Eratee”. Kas see hoiab kedagi kinni? Parkimisplatsil seisab sageli võõras auto. Läbisõit tavaline. Augud asfaldis täidavad meie maja elanikud loomulikult oma rahaga.

Maja territooriumile kuulub ka oma prügikast. Kas Haapsalus on eramute omanikel kohustus muretseda oma prügikast ja prügiveoleping? Mõni eramu omanik kinnitab kindlasti, et temal ei teki prügi ega olmejäätmeid. Ometi vurab ta auto vahetevahel meie prügikasti poole. Meie maksame.

Aga kõige rohkem teeb muret põhikooli leige suhtumine oma õpilastele õpetada, et spordihoonesse ja ujulasse minnakse mööda korralikku kõnniteed, mitte joosta ega kisada meie hoovis, mitte suitsetada meie maja nurga taga ja konidega meie territooriumi lagastada. Kes, kus, millal nende probleemidega tegelema hakkab? Kas hakkab?

Lihula mnt 7 on eraomandis maja koos oma eraomandis oleva territooriumiga, kuhu suvalistel isikutel asja pole!

Valli Ost, kortermaja territooriumi eraomandi privaatsuse austaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
49 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Helgi
5 aastat tagasi

Väga õige jutt,kuid ma ei mõista,miks kodu ümber olevat MAA-ALA peab territooriumiks nimetama?

irrah
5 aastat tagasi

Huvitav, et tädi jõhkralt rõhutab eraomandust, aga ise selle kaitsmiseks midagi nagu ette ka ei raatsi võtta.
Oleks ju loomulik, et kui ei taha, et võõrad su territooriumil viibivad, siis tuleb see territoorium aiaga piirata. Soovi korral võib ka veel turvamehe palgata – suur ühistu, võimalusi peaks justkui olema.
Artiklis kajastub ainult pahatahtlik hala – mitte keegi ei pea teadma, kus selle konkreetse kinnistu piirid jooksevad. Vahel ju ongi nii, et kortermaja ümber meeter maad ja kõik.
Asi ilmselt selles, et virisema ollakse küll mihklid, aga sedasama aeda (ja tõkkepuid) näiteks tegelikult ehitada ei raatsita.

Helgi
5 aastat tagasi
Reply to  irrah

Piir ei jookse vaid KULGEB.

Riigimees
5 aastat tagasi

Palju õnne Valli! Maamaksu ei ole vaja maksta kuna olete erastanud oma kodu magala rajoonis. Keegi nihverdab raha.

robert
5 aastat tagasi

Siinsed kommentaarid näitavad ,et enamus inimetel pole oma kodu tunnet ja vastutust! Ja noortel, kahjuks on süüdimatud just nn noored naised! Kellele mees on auto ostud ja nüüd tähtsust täis.

Ulme
5 aastat tagasi
Reply to  robert

Ma saan aru, et üle muru ei minda jne, aga kui ma elan kusagil kortermajade puntras ja tee kooli läheb naabermaja eest, siis ma ei võigi sealt otse minna? Vot see on tase. Mul möödus lapsepõlv sellises kohas, kus kolme kortermaja lapsed omavahel mängisid, vahel turnisid kõik ühe maja vaibakloppimispuul, vahel mängiti teise maja ees palli. Lihula mnt maja tädi peksaks vist kõik laiali. Tal kõnnib naisterahvas hoovist läbi ja see on vahejuhtum 😀

Ulme
5 aastat tagasi

Noor kena naine trügis autode vahelt läbi ja suundus majanurga poole… Kui hirmsad asjad toimuvad Haapsalus, ei mingit austust 😀
Uskumatu, mis probleemid. Mis ta tegi, piilus akendesse, viskas koni maha või räuskas või kraapis kontsaga mööda asfalti?

naaber
5 aastat tagasi

Tallinna mnt.6 elanikud tegid maja taha aia, et kaitsta muru ja pesuposte- (kuivavat pesu). Maja ees on küll eratee märk, aga mitte käimise keelamiseks vaid lapsi kooli toovata autode piiramiseks. Aga asi ei parane kuidagi- ronitakse üle aia. Ronivad ka täiskasvanud, mõned kooli töötajadki. Osa õpetajad on tigedat, et aed ette ehitatud, nemad ei pääse enam otse tööle vaid peavad 10 meetrit rohkem käima. Maja taga tegelikult teed pole- on muruplats. Aia ette istutatud põõsad tallatakse ära, ronitakse esimese korruse akende taha ja kolistatakse, hüütakse lollusi. Selline on meie järelpõlv ja õpetajad ja lapsevanemad õigustavad. Me ei soovigi, et meie… Loe rohkem »

Loeb
5 aastat tagasi
Reply to  naaber

Valeta, aga pea piiri.

erinevad tasandid
5 aastat tagasi
Reply to  naaber

Lõhkumistest, sigadustest, huligaansustest rääkimine on arusaadav jutt. Artikkel, aga oli sõnastatud, et ärge astuge meie maa peale kingakesega – see on vastuvõetamatu. Keegi kõnnib eraomandi peal, millelt on maamaks makstud, selline keeld on kuri, arulage, mõttetu ja just teiste vabadust piirav. Imikuvanker asfaldirajal ära keelata, kui oled võõras?

pipi
5 aastat tagasi

Väga rumal kommentaar erinevad tasandid!!! Te ei ole asja sisust ikka üldse aru saanud!

Sass S.
5 aastat tagasi

Posti 37 , Teid oodatakse seal .

Ivar põder
5 aastat tagasi

Valli miks sa nii kade oled?

Valli Ost
5 aastat tagasi

Aitäh teile, anonüümsed kommenteerijad! Huvitav on lugeda, kuidas keegi loost aru saab! Tänan julge osavõtu eest!

kilu
5 aastat tagasi

Eramajale pannaksegi üldiselt aed ümber. Kui aeda pole, on läbikäidav ruum.

mustronk
5 aastat tagasi
Reply to  kilu

Mul küll pole eramajal aeda ümber ega ma koduloom pole, et aia sees pean elama piiratult… inimene peaks ikka suutma austusest enda ja teiste vastu nägema piire mis pole piiratud