Saaremaa Laevakompanii on vedanud inimesi üle mere juba 20 aastat

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Parvlaev Hiiumaa

Parvlaev Hiiumaa Heltermaa sadmas. Foto: Urmas Lauri.

Täna, 1.oktoobril täitub Saaremaa Laevakompaniil 20 aastat avalikku liinivedu mandri ja saarte vahel. Selle aja jooksul on kokku kasutusel olnud 25 parvlaeva ja tööd saanud 2200 inimest.

AS Saaremaa Laevakompanii (SLK) alustas tegevusega 1992. aastal, mil kasutusel oli vaid kolm vana puistlastilaeva ja tööd sai 22 töötajat. 1994. aastal võitis SLK suuremate saarte ja mandri vaheliste parvlaevaliinide operaatori leidmiseks korraldatud riigihanke.

AS Saaremaa Laevakompanii tütarettevõtte Väinamere Liinid OÜ teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul on kahe kümnendi pikkune kiire ja kvaliteetne areng olnud võimalik ainult tänu väga headele koostööpartneritele ja tublidele töötajatele, kes on muutustega hästi kaasas käinud ja ka keerulistel aegadel lojaalseks jäänud.

„Meie meeskonnas on läbi aegade töötanud 2200 inimest, kellest 19 on ametis olnud sama kaua kui Saaremaa Laevakompanii on praamiliiklust korraldanud,“ ütles Hiiuväin. 

Märgilise tähtsusega aastaks kujunes SLK jaoks 1997. aasta, mil riik müüs oma laevad laevakompaniile. „Selge oli see, et tol ajal riigilt saadud laevadega kvaliteetset praamiliiklust kaua tagada ei saa, mistõttu pidi laevakompanii alustama oluliste investeeringutega,“ selgitas Hiiuväin.

Sama aasta mai kuus jõudis liinile esimene suurem parvlaev Regula, mis avas parvlaevateenuse uue ajastu.

2006 aastal võttis avaliku liiniveo korraldamise üle SLK tütarettevõte Väinamere Liinid. SLK keskendus uuele ärisuunale ja hakkas ette valmistama uute laevade liinile toomist.

„Tänaseks on SLK palju rohkem kui lihtsalt laevaoperaator – meil on kanda suur sotsiaalne roll ja vastutus kohaliku kogukonna ees. Laevaühendusest sõltub, kas inimesed tahavad saartel elada ja milline on nende elukvaliteet,“ lausus Väinamere Liinid OÜ juhataja Urmas Treiel.

Treieli sõnul on alates 2011. aastast, mil liinidel on 3 uut laeva, sõidukite ülevedu mandri ja saarte vahel suurenenud Virtsu-Kuivastu liinil 14% ja Rohuküla-Heltermaa liinil 20%.

Võrreldes 20 aasta taguse ajaga on sõidukite ja reisijate arv suurenenud üle kolme korra, kusjuures teenus on muutunud kiiremaks ja liiniveo graafikud vähemalt 4 korda sagedasemaks.

20. aasta jooksul SLK poolt kasutatud 25 laeva: Alma, Reet, Katrin, Ahelaid, Vohilaid, Harilaid, Kõrgelaid, Hiiumaa 2, Tehumardi, Koguva, Vormsi, Kloogarand, Koplirand, Vardo, Regula, Ofelia, Scania, Viire, St. Ola,Vironia, Aegna, Muhumaa, Saaremaa, Hiiumaa, Runö.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Suur
9 aastat tagasi

…tänu,aga kui palju on tõusnud dotatsioonid? Ning kas ikka on vaja Hiiumaa jääteed puruks sõita ??