Maksu- ja tolliamet: ümbrikupalk kahjustab töötaja tulevikku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ümbrikupalk hammustab sinu tulevikkuMaksu- ja tolliamet alustas kampaaniaga „Ümbrikupalk hammustab Sinu tulevikku“, mis tuletab meelde, et ümbrikupalga vastuvõtmine tähendab igale inimesele otsest rahalist ja turvatunde kaotust. Kampaania on osa maksu- ja tolliameti tegevusest ümbrikupalga vähendamisel, millele aitab kaasa täna rakendunud töötamise register ning alates juuli teisest poolest algavad kontrollid.

Sotsiaalkampaania keskne osa on kaotuse kalkulaator, mille abil saab iga ümbrikupalga saaja välja arvutada, millised sotsiaalsed garantiid ja võimalused laseb ta ümbrikupalgal oma tulevikust ära hammustada. Tööandja poolt deklareerimata palgalt ei saa töötaja näiteks haigus- ja koondamisraha, hüvitist töötukassast ning väheneb tulevikus saadav pension.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul on ümbrikupalgal laastav mõju eelkõige töövõtja, aga ka teiste heaolule. „Ümbrikupalka maksev ettevõtja loob oma sektoris ja tegevuspiirkonnas ebaterve konkurentsi, mis kahjustab korrektselt käituvate ettevõtjate olukorda,“ rääkis Veermäe.

„Seetõttu on vaja kõikide elanike koostööd, et juhtida tähelepanu ümbrikupalga maksmisel tekkivatele probleemidele ning muuta suhtumist selle maksmisel,“ ütles Veermäe.

Ümbrikupalgale suunatud kampaania aluseks on iga-aastased konjunktuuriinstituudi uuringud ning maksu- ja tolliameti kontrollitegevuse käigus kogutud andmed varimajanduse kohta. MTA teabeosakonna juhataja Tõnis Kuuse sõnul on ümbrikupalga saajate osakaal küll kahanev, kuid siiani hirmuäratavaks peab ta inimeste suhtumist ümbrikupalga saamisse.

„Eesti Konjunktuuriinstituudi varimajanduse uuring 2013. aasta kohta näitas, et ümbrikupalka sai osana palgast või täielikult pea 62 000 inimest, kellest pooled on sellega ise rahul. Teadmine selle kohta, et ümbrikupalga vastuvõtmisel muutub nende jaoks tasuliseks elementaarne perearsti teenus või et töötuks jäämise korral ei saa nad arvestada riiklike toetustega, neil puudub,“ selgitas Kuuse, miks peab MTA ümbrikupalga suunalist teavituskampaaniat oluliseks.

Kampaania sõnum „Ümbrikupalk hammustab Sinu tulevikku“ on nähtav välimeedias, internetis, kleebistena bussides ja kuulda raadiotes. Kampaania üks oluline osa on niinimetatud kaotuse kalkulaator, mille abil saab iga inimene esimest korda lihtsustatult arvutada välja just tema ümbrikupalgaga kaasnevad kaotused tulevikus. Kaotuse kalkulaator ja oluline info kampaania kohta asub MTA kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kahju, et
9 aastat tagasi

Maksu ja Tolliamet elab tumedas tulevikus ja meie, töötajad, siiski vaeses olevikus. Ega see amet niimoodi laiutada saaks, kui iga verega teenitud sent laekub esmalt riigikogulaste, ministeeriumlaste ja teiste ametnike tasku. Kui aga raha hakkab sellest kuluartiklist üle jääma ja kuhugi enam kulutada ei oska, siis härra Ligi muudab seadust ja tööline, kes registreerussinna lehele, hakkab saama 21% palgast ja tulumaksuks läheb 79%, kuna inimene nii kui nii kasutab riigi õhku ja Päikesevalgust. Oldu siis maks ka aus ja vastav. Riigikogulased ja muud kõrgeimad ametnikud ju mustalt töötada ei saa. Teine minister või riigikogulane kaebaks kohe ära, ja Päikesevalgust nad… Loe rohkem »

Korralik maksumaksja.
9 aastat tagasi

Ümbrikupalk hammustab Sinu tulevikku…korralikult makse makstes…polegi midagi hammustada! (Uus vanasõna)

Mart
9 aastat tagasi

Äsja jõustus kohtuotsus (kokkuleppemenetlus), kus riigile 30 miljonit maksutünga teinud eelnevalt juba karistatud kodanikult mõisteti välja 4 milli kohe, 3 milli tingimisi (???). Ülejäänud 23 või 26, kui viks poiss on, võib endale jätta. Karistuseks kolm aastat tingimisi. Makske aga makse, seltsimehed!!!

olaf
9 aastat tagasi

Jah, kõigepealt tahaks süüa. Kui mõni kartul üle jääb, võiks ju maksuametnikule ka anda, ega kahju ei ole. Paraku on lood vastupidi. Kõigepealt kõik maksuametnikule ja pärast vaata ise, kuidas hakkama saad. Tuleb meelde, et kusagil riigis peideti vilja kurjade ametnike eest. Osa, kes ei andnud, lasti maha, mõned saadeti kaugele, kaugele.

no...
9 aastat tagasi

enamus inimesi huvitab rohkem olevik,et oleks toit laual ja riie seljas.

juss
9 aastat tagasi

nii ta on, aga kes seda usub? ma pidin enne kolmkümmend aastat suitsetama, et aru saada, kuidas ma oma tervist olen tapnud.