Ajateenistust alustab üle 1700 noormehe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ajateenistus foto märtr kose / kaitseressurssid amet

Ajateenijad. Foto: Märt Kose

Tänasest kolmapäevani asub Kaitseressursside Ameti kutsel ajateenistusse enam kui 1700 noormeest, kellest kolmandik teeb seda oma vabal tahtel.

Aasta suurima arvuga kutsealuste ajateenistusse asumist kommenteerides ütles Kaitseressursside Ameti peadirektor Margus Pae: "Tunnustan neid noormehi, kes asuvad ajateenistusse, sest nad on vaieldamatult kõige tublimad ja tervemad mehed, kellele riik võib kindel olla ja kes on mõistnud, et ajateenistus on neile auasi."

Pae lisas, et ka tööandjate jaoks on ajateenistus muutumas tulevase töötaja kvaliteedimärgiks, sest ajateenistuse läbinud mees on väärt töötaja. Ta on füüsiliselt terve, saanud kaasa head meeskonnatöö oskused, praktilise töökogemuse ja hulga erinevaid erialaseid oskusi.

Juulikuise kutsumisega alustavad ajateenijad, kelle ametikoht eeldab 11-kuulist teenistust ehk autojuhid, erialaspetsialistid, allohvitserid ja reservrühmaülemad.

Lisaks enam kui 1700 noormehele alustavad vabatahtlikult ajateenistust ka 19 neidu.

Peagi algavat üldlaulu- ja tantsupidu silmas pidades tuli Kaitseressursside Amet vastu enam kui poolesajale lauljale/tantsijale, kelle ajateenistusse asumine satub samale ajale suurpeo ja selle proovidega. Amet pakkus noormeestele võimaluse alustada ajateenistust erandkorras alles pärast laulu- ja tanstupeo lõppu. Nii et peol osalenud noormehed peavad varem määratud väeosadesse ilmuma 7. juulil. Sellekohase ettepaneku said pidulistest kutsealused kirjalikult ja pidid selle võimaluse kasutamisest ka Kaitseressursside Ametit teavitama.

Väljaõpe ajateenistuses on reservarmee ja Eesti riigi esmase kaitsevõime alus, mis annab põhiteadmised riigikaitsest ja õpetab tegutsema ühtse meeskonnana. Pärast ajateenistuse lõppu jätkub riigikaitsekohustuse täitmine reservväelasena üksuse koosseisus, Kaitseliidus või elukutselise kaitseväelasena.

Ajateenistuse kohustust kutsutakse täitma kolm korda aastas – jaanuaris, juulis ja oktoobris.

Ajateenistusse kutsumine on plaaniline tegevus, mis toimub kaitseministri määruses ette antud mahus. 2014. aastal näeb määrus ette kokku 3162 kutsealuse ajateenistusse kutsumise. Vabatahtlikuna võib tänavu ajateenistusse asuda kuni 38 neidu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments